temat wa³kowany wielokrotnie ¿arówki, które s± na allegro nawet za 240 z³ nic nie daj± nie nadaj± siê nawet do jazdy dziennej. S³abo je widaæ w jasne dni jak i po mroku. Win± s± ringi które s± zamieszczone w naszych kloszach nie s± takie same jak w tych nowszych i nie bêdzie takiego efektu. ¯eby by³ efekt trzeba wymieniæ ringi co wi±¿e siê z odwarstnieniem klosza a tego nikt siê nie podejmie a nawet je¶li - nikt ci nie da gwarancji, ¿e bêd± szczelne. Bêd± natomiast siê pociæ, szroniæ pod wp³ywem wilgoci itp. Na zagranicznych forach wiele osób przez t± zabawê zniszczy³o reflektory. 240 z³ a 2000 z³ jest ró¿nic± spor±. Baa... nikt te¿ nie zna wp³ywu temperatury takich ¿arówek na reflektor po jakim¶ czasie mog± powstaæ plamy (nawet je¶li jest to ,,LED,,) jest to chiñczyk sam o tym ,,wiesz,,
Taka temperatura mo¿e stopiæ ¶wiat³owód, który jest plastikowy.
Nie stosujesz ograniczenia pr±dowego?
Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms
Oczywi¶cie, ¿e stosujê :) 800mA, diody 3W wiêc mog³yby na 1000mA lecieæ, ale wolê ich a¿ tak nie wysilaæ. 60 st.C ma radiator, dioda jest daleko od ¶wiat³owodu, jakie¶ 3 cm. Fabryczne halogeny grzej± siê o wiele bardziej. Zak³adaj±c 45% sprawno¶ci leda, wytwarza ona przy pr±dzie 0,8A i 3V ok 1,1W ciep³a. Halogenki maj± sprawno¶æ na pewno nie wiêksz± ni¿ 10% a s± 5W albo i nawet 10W co wychodzi odpowiednio 4,5W i nawet 9W ciep³a.
Edit: led zasilany w ten sposób wytwarza 1,1W ¶wiat³a a 1,3W ciep³a, trochê siê zagalopowa³em w pisaniu.
Ostatnio edytowane przez Polus111 ; 28-09-2020 o 10:49
Od¶wie¿am temat ponownie. Wysiad³a mi jedna strona (E65) wiêc czas na wymianê. Z racji up³ywu czasu s± zapewne osoby na forum, które mog± co¶ poleciæ lub odradziæ po kilkuletnim u¿ytkowaniu.
Moje nadal dzia³aj±, a dwa lata temu zwiêkszy³em ju¿ pr±d do 1A na diodê. Tak szczerze, chcia³bym ¿eby ju¿ siê wypali³ który¶ LED, ¿eby zmieniæ na co¶ o jeszcze wiêkszej mocy. Ale jak widaæ Cree to jednak klasa no.1, mog± latami pracowaæ na maksymalnych osi±gach.
Swoj± drog±, bawi³em siê trochê o¶wietleniem w mojej e65 i po wielu modyfikacjach okazuje siê, ¿e mo¿na bardzo, ale to bardzo wyra¼nie odci±¿yæ akumulator z tych wszystkich po¿eraj±cych ogromne zasoby energii halogenków. Same tylko markery w klamkach to ³±cznie 40W 🙀.
A wracaj±c jeszcze do temperatury - ledy (o ile s± dobrze zasilane i zmontowane) nie wypal± klosza czy czego¶, a ju¿ na pewno nie uszkodz± ¶wiat³owodów. W porównaniu z ¿arówkami OEM, prawie wcale nie grzej±. Dlatego takie lampy czasem paruj±, szybciej szron siê pojawia itd.. Fabrycznym halogenkiem z ringów, bez problemu mo¿na odpalaæ papierosy. Ja nie palê, ale mam na wszelki przypadek w schowku jeden z przewodami. Mia³em okazjê ju¿ z powodzeniem przy jego u¿yciu lutowaæ w warunkach przypadkowych, na parkingu. Co prawda nie jak±¶ skomplikowan± elektronikê, ale zimny lut w pilocie.
Ostatnio edytowane przez Polus111 ; 25-11-2024 o 11:26