Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Rozmowa o 745i a 730d

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar MC1
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Wypowiedź Armana rzeczywiście bardzo dobra i rozsądna i podoba mi się bo jest bez napinki jak u niektórych......Teraz tylko tak się zastanawiam i może mi to wyjaśnicie jak to jest z tym spalaniem...wszędzie piszecie że 745i pali na 100 km ok 18 litrów gazu to już wiem ale powiedzcie ile do tego spali jeszcze benzyny???bo musi ją spalać chyba bo dopóki nie rozgrzeje się silnik i nie przełączy na gaz to wtedy chodzi na benzynie(zakładam że spalanie na zimnym silniku i ssaniu musi być bardzo duże) ....czy tak? idąc tym tropem jakie wtedy jest spalanie i koszta lpg + pb na 10 km, wtedy to już chyba tak rewelacyjnie nie wygląda....proszę o odp bez napinki piszę to z czystej ciekawości a nie żeby coś udowadniać :-)
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie Ślesin 2014.

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA
    Cytat Zamieszczone przez MC1 Zobacz posta
    jakie wtedy jest spalanie i koszta lpg + pb na 10 km, wtedy to już chyba tak rewelacyjnie nie wygląda....
    Proszę, nie rozśmieszaj mnie Jak spalenie ok dwóch litrów benzyny może znacząco wpłynąć na ekonomie jazdy ??
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion

BMW
    Cytat Zamieszczone przez tequila1909 Zobacz posta
    Proszę, nie rozśmieszaj mnie Jak spalenie ok dwóch litrów benzyny może znacząco wpłynąć na ekonomie jazdy ??
    Chłopaku nie mam zamiaru Cię rozśmieszać tylko próbuję ustalić jak to wygląda......Licząc że 18 litrów lpg kosztuje ok 47zł a 2 litry pb kosztuje 11zł to te śmieszne 11 zeta to jest jakieś 20% większy koszt przejechania 100 km. Także 11 zeta to żadne pieniądze ale 20% droższa jazda to już ogromna różnica(przy wydatkach rzędu 10 tysi rocznie na paliwo robi się ok 2 tyś więcej może to do Ciebie przemówi). Koncerny samochodowe żeby obniżyć spalanie o kilka lub kilkanaście procent wydają na badania setki milionów euro a dla Ciebie to śmieszne....więc niech tak zostanie.

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA
    Cytat Zamieszczone przez MC1 Zobacz posta
    Chłopaku nie mam zamiaru Cię rozśmieszać tylko próbuję ustalić jak to wygląda......Licząc że 18 litrów lpg kosztuje ok 47zł a 2 litry pb kosztuje 11zł to te śmieszne 11 zeta to jest jakieś 20% większy koszt przejechania 100 km. Także 11 zeta to żadne pieniądze ale 20% droższa jazda to już ogromna różnica(przy wydatkach rzędu 10 tysi rocznie na paliwo robi się ok 2 tyś więcej może to do Ciebie przemówi
    W tej skomplikowanej matematyce, którą przedstawiłeś zapomniałeś o jednej rzeczy: te 20% które wyliczyłeś, są na 100km, ale na PB przejeżdżasz zaledwie kilka kilometrów, więc weź do ręki kalkulator, liczydło czy co tam masz pod ręką i policz jeszcze raz...... teraz to przemawia do Ciebie...chłopaku ???
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion

Początkujący Użytkownik Awatar dawca318is
    BMW
    e30 318is '90; e34 535i '90; F01 740d '10
    W tej skomplikowanej matematyce, którą przedstawiłeś zapomniałeś o jednej rzeczy: te 20% które wyliczyłeś, są na 100km, ale na PB przejeżdżasz zaledwie kilka kilometrów, więc weź do ręki kalkulator, liczydło czy co tam masz pod ręką i policz jeszcze raz...... teraz to przemawia do Ciebie...chłopaku ???
    No dajcie już spokój z tymi litrami i złotówkami - bo i tak dla mnie to trochę smieszne :)

a z doświadczenia wiem , ze te wasze średnie spalania są o dupę rozbić w porównaniu do weryfikacji pod dystrybutorem po ostrej jeździe

BMW
    Chłopaku jak nie rozumiesz tego co napisałem to przeczytaj kilka razy może kilkanaście mój post i może wtedy zrozumiesz....i weź się w garść skoncentruj a będzie dobrze ;-)