Jako ktoś kto OSOBIŚCIE użytkował ponad półtora roku 745i 02', a aktualnie użytkuje 730d 06' od 15tyś km pozwolę dorzucić swoje trzy grosze które w jakiejś części pomogą koledze w dokonaniu wyboru.
Jeśli chodzi o spalanie, to 745i miałem z LPG i byłem zadowolony w najwyższym stopniu, w mieście spalało około 17-18L LPG/100km co wychodziło tyle samo co jazda 1.9tdi…
Spalanie w 730d naturalnie jest dużo niższe (co nie powinno chyba nikogo dziwić), natomiast za każdy litr paliwa nie płacę 2.40zł a już 5.60zł ! co daję*tam większy koszt przejechania 100km z paliwem ON. Ale przy tym nie da się pominąć wielkiej zalety 3.0d jakim jest to ze na jednym zbiorniku jesteśmy w stanie zrobić*1100-1200km, jeśli ktoś pokonuje jednorazowo duże dystanse. Ja w tym roku miałem kilka takich wyjazdów i było ogromnym komfortem to że nie musiałem tankować co 300-400km LPG a przy tym miałem pełnowymiary dostepny bagażnik gdyż nie musiałem ze sobą wozić koła zapasowego którego oryginalne miejsce zajęłaby butla gazowa - tak więc to na pewno na plus dla diesla jeśli ktoś (powtarzam) jeździ w długie trasy.
Podsumowując koszty spalania to muszę stwierdzić z całym szacunkiem do M57N które jest doskonałym silnikiem wysokoprężnym, ale V8 z LPG jest tańsze (POD KĄTEM KOSZTÓW SPALANIA - powtarzam) w użytkowaniu.
Nie chce się skupiać i wypowiadać tutaj na temat ogólnych kosztów utrzymania, gdyż wychodzę z założenia że… Jeśli 3.0d się będzie psuło - będzie "droższe", a nawet bardzo drogie w użytkowaniu, jeśli V8 się będzie psuło - to też w związku z tym to własnie ono będzie faworytem w tej kwestii.
W dieslu oczywiście mamy turbinkę, wtryski itp. - ale tych elementów nie naprawiamy co 30tyś. km i akurat w motorze o którym mowa są to podzespoły wytrzymałe.
Po tym aucie z tym silnikiem, doszedłem do wniosku ze następne auto będzie jednak z powrotem duże V8 z LPG, 745i JEST MEGA ŻWAWE, NIGDY, ale to NIGDY nie brakowało mi mocy w tym aucie, zawsze wyprzedzałem kogo chciałem kiedy chciałem i jak chciałem. 730d pojedzie 150km/h 200km/h 250km/h bez żadnych problemów, nawet nie odczujecie kiedy i z jaką prędkością już jedziecie, ALE - UWAGA! Kiedy będziecie chcieli przy 180km/h wcisnąć kickdown i zrobić "szybki" manewr wyprzedzania możecie się zdziwić, ja się zdziwiłem nawet przy 70km/h kiedy pas mi się kończył z lewej strony i ledwo się zmieściłem. Na ogół jeżdżę*spokojnie, ale był to manewr który niemiałbyć głupotą ale niestety wyszło inaczej gdyż zwyczajnie przeliczyłem siły na zamiary.
Reasumując - 3.0d przy tej masie pojazdu, radzi dobrze ale nie jest demonem prędkości i nie ma się*co oszukiwać, do N62 nie ma podejścia i nikt mi nie wmówi że jest inaczej, wiem to z własnego doświadczenia a nie z informacji "Staszka, ptaszka… bo kolega miał i czytałem na onet.pl" itp…
W F01 czy F10 wybrałbym zapewne 3.0d, ale np. w takim X6 wolałbym 4.4 407km gdyż 3.0d w tym aucie już na pewno w mieście nie spali 12L tylko 15, to wolę tankować 17-18 i jeździć potężnie mocną benzyną - taki mój pogląd, resztę już życie zweryfikuje na co i kiedy będzie mnie stać.
Na dzień dzisiejszy wolałbym mieć mimo wszystko 750i E65 z LPG niż 730d - kropka.

Odpowiedz z cytatem