Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Rozmowa o 745i a 730d

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar szatann
    BMW
    e66 745LIA oraz e65 730D_FL
    Fakt w okresie zimowym spalanie wachy jest zauważalne, ja raz na 3-4 tankowania gazu lałem PB za jakaś 100zl czyli na 1000-1200km przelotu (jeżdżę głównie w mieście w godzinach szczytu).
    W lecie dość rzadko sie dolewa PB na ile km nie powiem aż tak skrupulatnie nigdy nie mierzyłem.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Arman
    BMW
    740d F01
    Wszystko nic, tylko dlaczego ktoś kto wejdzie na ten temat i na tysiące innych miedzy innymi, musi czytać zamiast rzeczowych odpowiedzi, sformułowania z sarkazmem, wyśmiewanie się z innych, wymądrzanie i tak dalej…

Nie możecie normalnie odpowiadać tylko koniecznie musicie "hahaha człowieku zastanów że się co Ty piszesz, kim Ty w ogóle jesteś? co Ty miałeś? czym jeździłeś żebyś mógł się wypowiadać i tak dalej" ? - nie jestem moderatorem/administratorem aby dbać o porządek na forum, ale myślę że nawet i ON też tutaj zbyt wiele nie może zmienić gdyż problem tkwi w ludziach którzy taki mają charakter. Zresztą niech każdy zachowuje się jak uważa, ja staram się dbać o swój poziom, ale jako użytkownik tego forum pozwoliłem sobie napisać tego posta, bo raczej nie tylko mnie to razi.

Sorry za OT ale od kierowców/użytkowników BMW serii 7 osobiście spodziewałbym się więcej - jeśli chodzi o kulturalną osobistą i postawę wobec drugiej osoby.
    TYLE.

Początkujący Użytkownik Awatar dawca318is
    BMW
    e30 318is '90; e34 535i '90; F01 740d '10
    O jaka fajna dyskusja u kolegów z e65/66 - miodzio .
    akurat już dzisiaj podobnie dyskutowałem z kolegą Euro w innym wątku :))))))) spalanie kontra frajda z jazdy i takie tam

http://7er.pl/showthread.php/24153-j...l=1#post426722

to może któryś z kolegów benzynowców z e65 czy 66 przyjmnie moje wyzwanie :) - może to być nawet 760 w gazie ( wtedy wyjdą faktyczne różnice w spalaniach i frajdzie z jazdy )

a jako arbitra , mogę zabrac jakiegoś kolegę jako pasażera - najlepiej benzynowca

Wracając do początkowego pytania - koledzy
    w e65/66 macie coś , czego my w f01 juz nie mamy ( ale mało kto z obecnie jezdzacych eFką sie do tego przyzna )
    TRWAŁOŚĆ ( w benzyniakach jak i w ropniakach ) i co najważniejsze wolnossące jednostki benzynowe .
    wybaczcie OT , ale musze wyjaśnić co mam na myśli .
    w przypadku eFki - moje 740d wydawało mi sie najrozsądniejsze wzgledem wszystkich zaturbionych benzyniaków ( moc wzgledem spalania jak i opinia o trwałości benzynowych silników ) - tym bardziej , że moja , z tym całym wyposażeniem trafiła mi sie jak slepej kurze ziarnko za stosunkowo nieduże pieniądze wzgledem ceny zakupowej jaką wydał pierwszy właściciel
    ale trwałość jednostki napędowej i osprzętu to chyba jakaś zemsta chińskiego księgowego

ale jakbym miał jeszcze raz kupić F01 i miałbym ciut wieksza kasę do wydania ( 5-8 tyś euro ) - to z tą wiedzą jaką juz nabyłem odwiedzając serwisy na pewno nie kupił bym N57 i to w żadnej odmianie - a niewiele droższą alpinę b7 z sercem, które wkładają już od 10 lat do piatek i siódemek - i które robi naprawdę duże przebiegi .

więc moja skromna opinia - jakbym powiedzmy miał kupić dla zony e65 to pewnie była by to v8 w benzynie plus dobra sekwencja
    Ostatnio edytowane przez dawca318is ; 27-03-2014 o 17:30 Powód: dodatkowa wypowiedz

Zaawansowany Użytkownik Awatar Arman
    BMW
    740d F01
    Model 740d czy 750d - to już całkiem inna bajka, skrzynia szybsza i wszystko ze sobą inaczej zestrojone, może i jest mniej trwalsze, ale za to z pewnością dają dużo frajdy z jazdy.

Początkujący Użytkownik Awatar dawca318is
    BMW
    e30 318is '90; e34 535i '90; F01 740d '10
    Cytat Zamieszczone przez Arman Zobacz posta
    Model 740d czy 750d - to już całkiem inna bajka, skrzynia szybsza i wszystko ze sobą inaczej zestrojone, może i jest mniej trwalsze, ale za to z pewnością dają dużo frajdy z jazdy.
    Wiesz , mam wrażenie , że mam taką samą skrzynię jak wiekszość e65/66 - czyli 6HP26 ( wprawdzie ja mam 6HP28 ale to chyba przez hak holowniczy ) i one chyba sie zbytnio nie róznią . No moze w skakaniu po obrotach , ale trzeba by porównać . Więc jakby zapiąć chipa , powiedzmy Hartge do 730d w e65 - to nie wiem kto kogo by gonił :)

Natomiast 750d ma skrzynie "ósemkę"

Zaawansowany Użytkownik Awatar harry22
    BMW
    Lexus LS460 , EX E65 730d ,EX E38 728iA
    To może i ja dorzucę swoje parę groszy... Panowie po to jest w 7er taka gama silników, że każdy może wybrać coś dla siebie. Dla jednych diesel jest za słaby a dla drugich jest nie potrzebna aż tak mocna benzyna. Ja uważam, że 7er to nie jest auto do wyścigów, a 730d daje sobie wystarczająco radę z tak wielką budą. W sumie jak się jeździ po śląskich drogach ze średnią prędkością 40-50km/h to czy mam pod maską 218km czy 333 nie ma różnicy. Wcześniej miałem 2.8 w E38 i tak samo wszyscy mówili, że słabe itd "ja osobiście nie narzekałem" a 3.0d w e65 radzi sobie dużo lepiej niż 2.8. Nie da się zrobić tak żeby każdemu dogodzić więc niech każdy będzie wyrozumiały dla innych i szanuje ich zdanie i wybór a będzie się żyło lepiej :)

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    panowie 730d da sie normalnie nawet dynamicznie latac i tyle.Napewno 745i lepiej sobie radzi od 730d i tyle w temacie.Ale jak jeszcze raz ktoś bedzie liczył koszty paliwowe co do grosza to mi pękną chyba jaja.BMW 7 chyba zobowiązuje do czegoś i tyle.Kupując 7 nie powinno sie liczyć każdego grosza bo takie e65 i zresztą każde bmw szlag trafi.Panowie jak czytam to mam wrażenie że to forum taxi tdi.Nie rozumie tego,po co ludzie kupują e65 a potem sie kłucą o litr czy 2 litry on,lpg.Decydując sie na wiekową już limuzyne trzeba sie liczyć na różne niespodzianki finansowe i tyle.Ja nawet jak bym miał nagle wydać 5 czy 10 ķoła na silnik czy skrzynie to i tak bede e65 zawsze sobie cenił i chwalił.Poprostu mówią MIERZ SIŁY NA ZAMIARY i tyle

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
    było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Prosiłem o nie robienie OT i porównywanie do innych aut.
    Teraz juz nawet do e34 porównujecie.

Więc kończąc:

Każdy następny OT będzie nagradzany.
    Pozdrawiam.
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 3.0 D
    Podsumowując jak nie stać Cie na benzyne to kup sobie diesla . Chyba ,że wstydu nie masz i przerobisz takie auto na gaz.

Zaawansowany Użytkownik Awatar szatann
    BMW
    e66 745LIA oraz e65 730D_FL
    Podsumowując zawiłą dyskusję szukam dalej 750 ale powiem wam że po tej dyskusji z ciekawości podjadę obejrzeć i przejechać się tym dieslem. O wrażeniach napisze...
    Co do „wstydu nie masz i zgazuj auto” się raczej nie zgadze z Riki :)

Chyba ze ktoś z forum w okolicach warszawy sprzedaje polift 750 najlepiej z LPG.