Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 31

W±tek: 94r. swap M60 > M73

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ

Post 94r. swap M60 > M73

Czy kto¶ orientuje siê jak bardzo (lub nie) plug and play jest swap z M60B40 na M73B54? Chodzi mi g³ównie o elektrykê bo co do mechaniki to wiadomo ¿e do wymiany wszystko od silnika do dyfra + parê rzeczy w srodku. Auto ma ASC+T wiêc domy¶lam siê, ¿e konieczny bêdzie zakup silnika z samochodu, który nie posiada³ jeszcze DSC?

¯eby nie zrobi³ siê OT, uprzedam komentarze które na pewno wielu siê nasun± - nie, nie mam ochoty zmieniaæ samochodu. E38 które zna siê do ostatniej ¶rubki i którym przez 5 lat przejecha³o siê przesz³o 130tys km z czego ostatnie 30tys bez grosza wk³adu finansowego poza serwisem LPG jest bezcenne. Zmienianie go na niewiadomego pochodzenia 750i tylko z powodu silnika jest posuniêciem s³abym. Warto¶æ odsprzeda¿y nie gra te¿ roli, samochód zamortyzowa³ siê dawno temu i nie ma dla mnie ¿adnej warto¶ci finansowej.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Bêdzie k³opotliwe ze wzglêdu na to ¿e 750 ma dwie r6 pod mask± i 2xECU. Rzeczy które musia³by¶ wymieniæ sprawi± ¿e to ju¿ nie bêdzie Twoja 7er i w po³owie bêdzie jak to uj±³e¶ "niewiadomego pochodzenia".

Tak czy inaczej wyj¶cia s± 2 i w obu przypadkach musisz kupiæ drugie e38, najlepiej anglika.

1. wersja sentymentalna na bogato: przek³adasz graty z anglika do swojej ukochanej budy i robisz po drodze wszystko co siê da (wskazany remont silnika i serwis olejowy skrzyni bo przek³adasz konwerter)
    2. Kupujesz ³adnego anglika, przek³adasz ¶rodek a w razie problemu w przysz³o¶ci przerzucasz dobre graty ze swojej 740 jako dawcy

Przek³adaj±c po prostu sam u¿ywany napêd rozgracisz to auto a ³adnego angola na wypasie kupisz za cenê silnika i skrzyni z 740i. Zawsze mo¿esz prze³o¿yæ nawet swój kolor bo zostan± Ci do pomalowania 2 tylne b³otniki dach i progi. Swap silnika to straszna skarbonka

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    nie da siê takiego swapu wykonaæ plug&play za du¿o ró¿nic nawet tylna belka jest inna bo ma mocowania na stabilizator, ogl±dnij sobie filmik na youtube jak sk³adaj± np. f30 w fabryce i jak ³±cz± karoserie z kompletnym przednim zawieszeniem silnikiem który jest ju¿ na nim zamontowany, skrzyni± wa³em, i kompletnym tylnym zawieszeniem oraz wydechami, to zobrazuje co musisz wymieniæ w dodatku masê elektryki. Ja te¿ chcia³em zmieniæ moje e8 które znam na wylot na 750il nie dla samych osi±gów ale dla finezji posiadanie v12.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1

a nie lepiej By Ci by³o wsadziæ M62B44 albo po porstu inne M60B40 roboty mniej

a co do wykonalno¶ci koledzy troche przesadzaja nie takie rzeczy siê robi

silnik skrzynia dyfer belka tylni komputery doloty itp zegary i bêdzie smigaæ tylko traf tu zdrowy silnik......

aha a co siê sta³o z M60????

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Zdzira dobrze godo :) Albo M62B46 tez bedzie p&p. Lub tez pobaw sie w remont i doloz 2 kompresory z mercedesa pasuja jak ulal a frajdy co nie miara :D

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Inur
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Sk±d
    Poznañ

Cytat Zamieszczone przez Michal750 Zobacz posta
    1. wersja sentymentalna na bogato: przek³adasz graty z anglika do swojej ukochanej budy i robisz po drodze wszystko co siê da (wskazany remont silnika i serwis olejowy skrzyni bo przek³adasz konwerter)
    2. Kupujesz ³adnego anglika, przek³adasz ¶rodek a w razie problemu w przysz³o¶ci przerzucasz dobre graty ze swojej 740 jako dawcy
    Dok³adnie tak jak piszesz - obydwa punkty mam na uwadze jako alternatywê dla swapa. Orientowa³em siê ostatnio w cenach 750 w UK i s± do¶æ przyjemne - za 3,2tys funtów 750i z ostatniego roku produkcji z przebiegiem ok. 180tys km. W takim przypadku ju¿ nie warto swapowaæ, wystarczy skorzystaæ z tego co napisa³e¶ w pkt. 2 ;)

525d Co do belki tylnej to stabilizator chyba by³ opcj±? Czy wszystkie 750tki to mia³y? Generalnie brak stabilizatora tylnego nie przeszkadza mi specjalnie, auto i tak siê ma³o k³adzie jak na tak± krowê. Zreszt± przy twardszym zawieszeniu stabilizator jest mniej konieczny. Uzna³bym to wiêc za kosmetykê. Piszesz o masie elektryki - czyli je¶li dobrze rozumiem to wi±zka samochodowa w M60 a M73 siê znacz±co ró¿ni³a? Mowa oczywi¶cie o elementach powi±zanych z sam± prac± silnika/skrzyni a nie EDC i innych tego typu dodatkach jakie mia³o 750.

Zdzira 805I Nic siê nie sta³o :) Nadal je¼dzi, chcia³bym jednak automat i co¶ trochê szybszego. M62 traktujê jako jednostkê awaryjn± poza tym je¶li siê nie mylê to jest OBD2 i tu mog± siê pojawiæ problemy? Wszystko tak naprawdê opiera siê na bezawaryjno¶ci, wystarczy mi jeden pacjent w gara¿u który 90% czasu spêdza na podno¶niku a 10% na ko³ach.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Bierz ³adnego polifta :) Tylko zmieñ od razu termostat bo tak jak pisa³e¶ M62 s± awaryjne tak¿e "dziêki" eko temperaturze któr± z tego co pamiêtam zosta³y obdarzone tak¿e M73TU.

PS. Ch³opie jak masz M60B40 w manualu to jeste¶ gratowym szejkiem :) Sama skrzynia 3000...

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    je¿eli masz to 740 w manualu to po zmianie na 5,4 w automacie mocowo nic Ci sie nie poprawi zbytnio niestety skrzynia zabije parametry silnika juz lepiej wsad¼ M62B44 w manualu to wyrówna do 750 w automacie zmienisz temrostat i jazda z koksem co do awaryjno¶ci bardzirej ba³bym siê wiekowego V12 jak V8

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    wi±zka samochodowa zostaje je¶li chcesz szybkie bezawaryjne e38 to po zmianie na m73 w automacie nie bêdzie sza³u jak teraz masz m60b40 w manualu, lepiej do³o¿yæ do tego kompresor. Bêdzie znacz±co lepiej ni¿ 750 tylko dalej bêdzie manual. Wiem o co ci chodzi chcesz szybk± limuzynê w automacie ¿eby nie bawiæ siê zmian± biegów idealnym wspó³czesnym autem jest teraz f01 760 4.7 s do 100 km/h to jest bardzo szybko a przy tym bardzo komfortowo, ¿eby tak by³o w e38 trzeba mieæ ok 400 ps ale nie wiem czy 5hp30 to wytrzyma a konkretnie nm jakie bêdzie generowa³ 400-konny silnik.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    Wytrzyma Nm ->> patrz 740d

A manual nie ma ¿adnych ograniczeñ wytrzyma³o¶ciowych??

Ale remont skrzyni aut. to podstawa. Pamiêtaj te¿, ¿e w M73 ponoæ lubi± pêkaæ g³owice.

PS. 400km to za ma³o ¿eby osi±gn±æ 4.7s. Co najwy¿ej z 5.5s

Podobne w±tki

1. 4HP24 do M73?
    Przez marcindrift w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 03-04-2010, 01:54
  2. grzane siedzenia e38 94r
    Przez misiosl w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 25
    Ostatni post / autor: 04-11-2009, 22:36
  3. [mechanika] m60 z 93r a m60 96r? jakas roznica?
    Przez lipae30 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-09-2009, 12:12

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •