Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Rozmiar felg a działanie skrzyni biegów

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez R.SŁOMIŃSKI Zobacz posta
    A co to za przelicznik? skąd on?
    W takim razie jeżeli kupie bo mam taki zamiar 20 calowe felgi, to jaki profil opony? 35? 40?
    bo wolałbym raczej 40 żeby lepiej znosić nierówności ;)
    Profilu sobie nie wybierasz, bo masz taki kaprys tylko przeliczasz z wyjściowego rozmiaru felg. Nie będę tutaj tej zależniści tłumaczył, bo internet a nawet to forum, dadzą odpowiedź na to pytanie. Wystarczy tylko poszukać.

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    przelicznik z kalkulatora np. takiego:

http://www.magazynauto.pl/kalkulatory/kalkulator-opon
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

Początkujący Użytkownik Awatar R.SŁOMIŃSKI
    BMW
    bmw e38 750i
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Profilu sobie nie wybierasz, bo masz taki kaprys tylko przeliczasz z wyjściowego rozmiaru felg. Nie będę tutaj tej zależniści tłumaczył, bo internet a nawet to forum, dadzą odpowiedź na to pytanie. Wystarczy tylko poszukać.
    Masz racje ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar MC1
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Widzisz kolego każdy a na pewno ja bym tak chciał żeby na moje 21" kółeczka dało się założyć oponę o wysokości np. 50 ale......po pierwsze nie ma szans żeby to weszło, po drugie wygląd byłby tragiczny.....Niestety idąc w wygląd czyli duże koło trzeba pogodzić się z tym że trzeba będzie uważać jak się jeździ, patrzeć na dziury w ulicy i uważać również na krawężniki. Fajnie się teraz lata na zimówkach bo i dziury tak bardzo nie straszne i zawieszenie sobie odpoczywa ale......niestety coś za coś. Ja się już z tym nauczyłem żyć bo przez ostatnie osiem lat jeżdżę na profilach 40 i 35 i na całe szczęście nigdy nie musiałem prostować lub wymieniać felg.

Inną sprawą było to że felgi miałem ori BMW co zapewne też miało znaczenie jeżeli chodzi o zgięcia i takie tam. Raz miałem sytuację że zapatrzyłem się na laskę idącą chodnikiem i zaliczyłem konkret dziurę i opona się przecięła a felga dała radę i było wszystko z nią ok :-)
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie Ślesin 2014.

Początkujący Użytkownik Awatar R.SŁOMIŃSKI
    BMW
    bmw e38 750i
    Cytat Zamieszczone przez MC1 Zobacz posta
    Widzisz kolego każdy a na pewno ja bym tak chciał żeby na moje 21" kółeczka dało się założyć oponę o wysokości np. 50 ale......po pierwsze nie ma szans żeby to weszło, po drugie wygląd byłby tragiczny.....Niestety idąc w wygląd czyli duże koło trzeba pogodzić się z tym że trzeba będzie uważać jak się jeździ, patrzeć na dziury w ulicy i uważać również na krawężniki. Fajnie się teraz lata na zimówkach bo i dziury tak bardzo nie straszne i zawieszenie sobie odpoczywa ale......niestety coś za coś. Ja się już z tym nauczyłem żyć bo przez ostatnie osiem lat jeżdżę na profilach 40 i 35 i na całe szczęście nigdy nie musiałem prostować lub wymieniać felg.

Inną sprawą było to że felgi miałem ori BMW co zapewne też miało znaczenie jeżeli chodzi o zgięcia i takie tam. Raz miałem sytuację że zapatrzyłem się na laskę idącą chodnikiem i zaliczyłem konkret dziurę i opona się przecięła a felga dała radę i było wszystko z nią ok :-)

Masz racje ;) myśle, że jak uda mi sie w fajnej cenie kupic Alpiny 20/21 calowe to bede uwazał bardziej niz teraz pozatym moja 7mka to moje drugie bmw ktorym raczej bede jezdzil w weekendy i na dluzsze trasy czy na zloty a na codzien mam e30 chociaz nie powiedziałbym ze jej mi nie żal ;p bo włożyłem w nią całe serce ;p ale spalanie na poziomie 10 litrow przemawia do mnie zeby jezdzic nim a nie 750 ;p