Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 71 do 80 z 105

W±tek: Trwa³o¶æ rozrz±du w M62

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    tuczi77, to jak to w koñcu jest?
    Tylko krowa nie zmienia zdania. Ten odgrzebany kotlet pochodzi z czasów sprzed wymiany czê¶ci w moim silniku, kiedy to teoretyzowa³em tak samo jak Ty z Elvisem. Potem przeszed³em do praktyki, i po konsultacji z fachowcem (lub jak go Elvis nazwa³ - Panem Zdzi¶kiem), zmieni³em zdanie w tej kwestii. Wcale siê tego nie wstydzê.

A tutaj kolejny przyk³ad, ¿e mój fachowiec/Pan Zdzisiek g³upi nie jest:
    Cytat Zamieszczone przez xsilver Zobacz posta
    Teoretycznie tak. Ale tu dobrze jest oceniæ zu¿ycie, ¶rodki finansowe, zak³adany przebieg i wybraæ najlepsze rozwi±zanie. Te ko³a s± tak twarde ( i jeszcze dwurzêdowe), ¿e ma³o siê zu¿ywaj± (no mo¿e poza tym na wale). Te na wa³kach s± du¿e ( obci±¿enie rozk³ada siê na du¿± powierzchniê, wolno siê krêc± i s± dobrze smarowane). Ogl±da³em dok³adnie ko³a po przebiegu 300ty¶ i nie wykazywa³y oznak zu¿ycia (nawet to na wale).

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    ludziska dajcei spokój bo nie robili¶cie a wiecie lepiej a do do biedaków skoro jeste¶cie tacy bogaci czemu nie tykacie swoich M60 do remontu??? No pewnie s±dzicie, ¿e Wasze silniki sa idealne po 20 latach hehehehe

ja mia³em idealna kompresjê i co trzeba zrobi³em kapitalkê za bagatela 10 tysiêcy mimo ¿e nie musia³em ( ilu mamy takich na forum co to robili???? ) bo chcia³em miec silnik z paramterami jak nówka i mam teraz a ca³ego rozrz±du ( kó³ ) nie rusza³m dalem nowe ³kañcuchy napinacze i koniec po grzyba mia³em ³adne ko³o zebate ruszac skoro mechanik stwierdzi³ ¿e jest w idealnym stanie?????? to nie skoda fabia 1,2 gdzie rozrzad najlepiej ca³y co 100kkm wymieniaæ m60 ma cholernie trway rozrzad ogó³em jak ma dobry olej wytrzyma i bañke jak trzeba

natomiast m62 jest zdecydowanie s³absze pojedyñczy ³añcuch niestety jest mniej trwa³y

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Zdzira850I, jak ju¿ wydawaæ 10 tysiêcy na kapitalkê to moim zdaniem te kó³eczka wypada te¿ wymieniæ, bo to zaledwie 10% ceny ca³o¶ci :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    ja pindole ale po kij???? skoro mia³em stan wg mechanika fabryka????? a skoro tak s±dzisz kiedy zrobisz kapitalkê za 11k i zmienisz kó³eczka u siebie??????? bo ja mia³em sprawny motor a zrobi³em dla fantazji czekam na ciebie :))) a co do 10% aby ceny ja ten tysi±c wola³em wydac na ciekawsze rzeczy do auta jak na niepotrzebne kó³ka za ta kaska mam dla przyk ³adu zaciski 4 t³oczkowe z 750i które poprawiaja bezpieczestwo bo lepiej hamuja i sie nie grzej±

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw

Masz racjê Zdzira. Nie ma co ruszaæ tego, co z³o¿y³a fabryka i skoro zêbatki nie wykazuj± ¶ladu zu¿ycia. £añcuch, gdyby nie obci±¿enia wzd³u¿ne, te¿ móg³by siê nie zu¿ywaæ pod warunkiem u¿ycia dobrych jako¶ciowo olejów.
    Lepiej profilaktycznie zmieniaæ wszelkiego rodzaju uszczelki i simmeringi, nawet je¶li nie zu¿yte, bo siê starzej± i pó¼niej drugi raz robota.
    Bardziej martwi³bym siê ¶lizgami, o których pisali¶cie, bo tworzywo twardnieje i robi siê kruche ze staro¶ci, szczególnie pracuj±ce w takich warunkach.
    Ostatnio edytowane przez chytrusek ; 17-03-2014 o 15:52

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mcdziubek
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Sk±d
    Windsor and Slough
    Blog
    1

Mi klekocze ³añcuch gdy auto osi±gnie temperature min 70 stopni.

Znalaz³em info o klekotaniu ¿e mo¿na wymieniæ ten szpikulec - Napinacz ³añcucha 11317531813 i wtedy moze klekotanie ustaæ.

Timm Meek napisa³ o tym tu http://www.meeknet.co.uk/E31/BMW_M60...ary_Noises.htm

Chodzi o numer 20. Czy wymiana tego trzpienia da pozytywne rezultaty?

Ostatnio edytowane przez mcdziubek ; 24-03-2014 o 14:00
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Maciek, to po to ja tê "wojnê" toczy³em z Elvisem ¿eby¶ Ty siê znowu pyta³ co wymieniæ? Ju¿ Ci raz odpowiada³em:

Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Wymieniaæ same ¶lizgi to trochê bez sensu. Wymieniæ nale¿y ¶lizgi, napinacz i sam ³añcuch g³ówny.
    Elvis do³o¿y³ do tego jeszcze zêbatki, a Ty zrób jak uwa¿asz ;)

P.S. Niedawno na forum kto¶ wymieni³ sam napinacz i klekotanie nie usta³o. £añcuch to tylko 200PLN + wymiana, a rozbieranie drugi raz silnika pewnie wyjdzie dro¿ej (je¶li robi³ to bêdzie warsztat).
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 24-03-2014 o 14:13

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    jak klekocze to ³añcuch sie wyci±gna³ i trzeba wymieniæ ³añcuch i napinacz oraz oceniæ stan restzy rozrz±du

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mcdziubek
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Sk±d
    Windsor and Slough
    Blog
    1
    Aha. No to ja my¶la³em ze znalaz³em cudowny lek na uzdrowienie klekotania ojojoj. Chyba nie dobrze z moj± g³ow± :)
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    z g³owa dobrze ale niestety jak klekocze to musi byæ i ³añcuch i napinacz i ¶lizgi obejrzyj i ko³a oczywi¶cie choæ te rzadko trzeba ruszaæ

Podobne w±tki

1. Potrzebujê blokad rozrz±du m62
    Przez pablo_sz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-04-2013, 09:05
  2. [mechanika] Wymiana ³añcucha rozrz±du m60 i m62
    Przez x-factor w dziale instrukcje / schematy
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 28-11-2011, 12:26
  3. [mechanika] Ustawienie rozrz±du M62 Vanos
    Przez michael444 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5