Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 41 do 50 z 105

W±tek: Trwa³o¶æ rozrz±du w M62

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2013
    BMW
    bmw 740
    Sk±d
    ³ódz
    Panowie spokojnie rozrz±d w BMW wytrzymuje bardzo du¿o, (je¶li s± to przebiegi autostradowe to spokojnie 400, a nawet 500tys)
    Nasze auta we wiêkszo¶ci s± sprowadzane z cofniêtymi licznikami, wiêc nam siê wydaje, ¿e 250, czy 300 to ju¿ wymiana.
    Natomiast wa¿niejsza kwestia to u¿ytkowanie auta, jak by nie by³o krótkie odcinki i do¶æ agresywna jazda, do czego zreszt± s± stworzone silniki M62 ZNACZ¡CO SKRACAJ¡ ¯YWOTNO¦Æ!!!
    A co do wymiany rozrz±du to oczywi¶cie ,¿e z ko³ami zêbatymi, jak mo¿e byæ inaczej!!!

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Ok ja pasujê , idê na drina bo na trze¿wo ciê¿ko polemizowaæ z Wami koledzy i analizowaæ porównania rozrz±du w M60 z pi³a ³añcuchow± ,albo rowerem Taty capoZe32 . Capo zapomnia³ ,¿e w rozrz±dzie wa¿ny jest luz ³añcucha na starym kole zêbatym /co ma wp³yw np na otwarcie zaworów/ ,a w rowerze Taty ten luz nie ma znaczenia .
    Luz jest kasowany napinaczem ³añcucha i napinaczami ³añcuszków. Poza tym na prawid³owe otwarcie zaworów wiêkszy wp³yw maj± sprawne hydroregulatory ni¿ stara lub nowa zêbatka/ki. No ale to trzeba umieæ sobie wyobraziæ ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Luz jest kasowany napinaczem ³añcucha i napinaczami ³añcuszków. Poza tym na prawid³owe otwarcie zaworów wiêkszy wp³yw maj± sprawne hydroregulatory ni¿ stara lub nowa zêbatka/ki. No ale to trzeba umieæ sobie wyobraziæ ;)
    Kasowana jest inna d³ugo¶c ³añcucha ,a nie zarys wytartego ko³a zêbatego wzgl ogniwa ³añcucha.

Tuczi , lito¶ci .....

BMW MANIA , dziêkujê bo ju¿ sie za³ama³em ,¿e to tylko ja rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 16-03-2014 o 16:30

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Andrzejku, ja o lito¶æ b³agam od samego pocz±tku, ale odbijam siê od ¶ciany.

Zapytam inaczej:
    Jakie masz do¶wiadczenie w wymienianiu rozrz±du w V8?

Ja co prawda mam niedu¿e, ale ci±gle 1 to jest wiêcej ni¿ 0 prawda? ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Andrzejku, ja o lito¶æ b³agam od samego pocz±tku, ale odbijam siê od ¶ciany.

Zapytam inaczej:
    Jakie masz do¶wiadczenie w wymienianiu rozrz±du w V8?

Ja co prawda mam niedu¿e, ale ci±gle 1 to jest wiêcej ni¿ 0 prawda? ;)
    ¯eby rozumiec dlaczego siê wymienia ko³a zêbate i ³añcuch razem , nie trzeba mieæ nawet auta ,wiêc to pytanie jest idiotyczne jak dla mnie.

Twój brak do¶wiadczenia i elementarnej wiedzy spowodowa³ ,ze wsadzi³es w swoje M60 kupe kasy , wymieni³es rozrz±d, szklanaki zaworowe itp ,ale nie do koñca prawid³owo i teraz Cie chce h... j strzeliæ ,¿e ko³a zêbate zostawi³e¶ stare. Te¿ bym by³ z³y na Twoim miejscu.

W³asnie tyle warte jest Twoje do¶wiadczenie w wymianach rozrz±du kolego.

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Andrzejku, czytanie ze zrozumieniem by³o ju¿ w 2 klasie podstawówki. Jestem przekonany ¿e ten poziom edukacji przebrn±³e¶, wiêc tym wiêksze jest moje zdziwienie tymi Twoimi wydumanymi teoriami.

Szlag mnie nie musi trafiaæ, bo jak ju¿ pisa³em, decyzjê o nie wymienianiu zêbatek podj±³em ¶wiadomie i moje do¶wiadczenie w tej materii mi mówi, ¿e podj±³em s³uszn± decyzjê. I choæby to by³o do¶wiadczenie w wymianie "tylko" ³añcucha, ¶lizgu i napinacza, a nie ca³ego rozrz±du, to i tak jest wiêcej ni¿ zero, które jest zapisane po Twojej i kierownika dzia³u Tuning z Tesco stronie. I nic tego nie zmieni, a u¿ywaj±c Twojej retoryki - pewnie przez to ch.j Ciê strzela ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Tuczi wymieni³ ³añcuch i tyle co tu do podniety to ¿adna kupa forsy kapitalka to jest kupa forsy a nie wymiana ³añcucha z napinaczem

ja robi³em kapitalkê i nie wymienia³em kó³ i co te¿ mam dlatego silnik do dpy?????????

panowie nie róbcie siê ¶mieszni skoro w ogóle czegos nie robilyscie wiadomo wiedza teoretyczna jest fajna ale bez przesady

skoro rozbierasz silnik i nie ma sensu kó³ wymieniac to po kij grzyb to robiæ????

a co do tego, ¿e ko³o wytrzyma wiêcej ni¿ ³añcuch to normalne ko³o sie nie wyd³u¿y panowie.......... a ³añcuch tak
    Ostatnio edytowane przez Zdzira 850I ; 16-03-2014 o 17:19

Banned
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW E38 740 IL
    Sk±d
    Chorzów/Koñskie
    Jak dla mnie ka¿dy robi jak uwa¿a je¶li ratovnik i elvis bêdzie wymieniaæ rozrz±d niech wymieniaj± wszystko ³±cznie ze ¶rubami tylko przy wymianie kó³ niech pamiêtaj± ¿eby sobie poznaczyæ ko³a i w takim samym miejscu je przykrêciæ by zap³onu nie przestawiæ bo bêdzie kolejny post po wymianie rozrz±du nie chce odpaliæ:P

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar IMPEX1950
    Do³±czy³
    Jan 2014
    BMW
    Rolls Royce Phantom
    Sk±d
    RADZIONKÓW
    po co wymieniac ca³o¶c i wydawac kupe forsy na co¶ co defakto nie ma sensu w silnikach v8 , motory sie nie rozpadn± z powodu rozrz±du, w m60 czy m62 to praktycznie bezawaryjny temat.
    jesli do wymiany jest ³añcuch to po jakiego grzyba ludzie wymieniaja komplet ? ( totalny bezsens) , jesli napinacz to po co reszta?
    przy kapitalce silnika jesli istnieje taka potrzeba to mozna wymienic , m60 to nie tdi z grupy vw? nie jestesmy kowalskimi.
    wpakowac 1500z³ w rozrz±d to lepiej co 2 lata wymieniac siliniki

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar jagdtiger
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    brak
    Sk±d
    £ód¼
    Nie wiem ile km by musial miec przejechane silnik zeby zebatka byla zjechana. Lancuch sie nie slizga przeciez na zebatce tylko w zebach przesuwa sie na rolkach, lancuch sie rozciaga do momentu az napinacz nie daje rady i wszystko klekocze wtedy wymiana. Te kola zebate nie sa wykonane z tego materialu co te rowerowe tylko sa tez duzo twardsze, moze z dodatkiem molibdenu w stopie albo naweglane, w kazdym razie nie chodza na sucho tylko z olejem, moze trzeba jeszcze za kazdym rozrzadem nowe panewki i pierscienie ladowac?

Podobne w±tki

1. Potrzebujê blokad rozrz±du m62
    Przez pablo_sz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-04-2013, 09:05
  2. [mechanika] Wymiana ³añcucha rozrz±du m60 i m62
    Przez x-factor w dziale instrukcje / schematy
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 28-11-2011, 12:26
  3. [mechanika] Ustawienie rozrz±du M62 Vanos
    Przez michael444 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5