Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 31 do 40 z 105

W±tek: Trwa³o¶æ rozrz±du w M62

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Wracaj±c do tematu: ko³o zêbate jest monolitem a ³añcuch sk³ada siê z wielu drobnych elementów i ju¿ samo to powinno uzmys³owiæ, co zu¿ywaæ siê bêdzie szybciej.
    Je¶li moje auto do¿yje kolejnej wymiany ³añcucha to wtedy na pewno wymieniê te¿ zêbatki. Teraz stwierdzi³em, ¿e jest to zbêdny wydatek. Praca silnika zdaje siê to potwierdzaæ.

A w V12 po ilu kilometrach wymienia siê ³añcuch i oczywi¶cie zêbatki?

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Wracaj±c do tematu: ko³o zêbate jest monolitem a ³añcuch sk³ada siê z wielu drobnych elementów i ju¿ samo to powinno uzmys³owiæ, co zu¿ywaæ siê bêdzie szybciej.
    Nie obra¿ siê ale to co napisa³e¶ jest bzdur± ,i nic nie powinno uzmys³awiaæ ,ale nie ma sensu tego t³umaczyæ.

Nie wiem po ilu km sie wymienia ³añcuch i zêbatki w V12 .

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Nie obra¿ siê ale to co napisa³e¶ jest bzdur± ,i nic nie powinno uzmys³awiaæ ,ale nie ma sensu tego t³umaczyæ.

Nie wiem po ilu km sie wymienia ³añcuch i zêbatki w V12 .
    Ja siê nie bêdê obra¿a³ na czyj¶ brak wyobra¼ni. Ka¿dy kto jej choæ odrobinê ma, zna budowê rozrz±du w M60/62 i wie jak± rolê odgrywaj± jego poszczególne elementy i jak± wykonuj± pracê jest w stanie samodzielnie oceniæ kto tu pisze bzdury i farmazony.

No jak to nie wiesz? To tam siedz± zêbatki i ³añcuchy z jakiego¶ innego materia³u ni¿ w M60? A mo¿e zu¿ywaj± siê jako¶ wolniej lub (nie daj Bo¿e!) szybciej ni¿ w V8? ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Ja siê nie bêdê obra¿a³ na czyj¶ brak wyobra¼ni. Ka¿dy kto jej choæ odrobinê ma, zna budowê rozrz±du w M60/62 i wie jak± rolê odgrywaj± jego poszczególne elementy i jak± wykonuj± pracê jest w stanie samodzielnie oceniæ kto tu pisze bzdury i farmazony.

No jak to nie wiesz? To tam siedz± zêbatki i ³añcuchy z jakiego¶ innego materia³u ni¿ w M60? A mo¿e zu¿ywaj± siê jako¶ wolniej lub (nie daj Bo¿e!) szybciej ni¿ w V8? ;)
    Oczywi¶cie ,ze jak kto¶ ma odrobinê wyobra¿ni ,to nie bêdzie siê dziwi³ ,ze ko³o zêbate jest monolitem ,a ³añcuch nie ...... ponadto powinien sie domy¶leæ ,¿e oba te elementy spe³niaj± ró¿n± role i mog± byæ wykonane z innego materia³u co nie powoduje ,ze siê wzajemnie nie zu¿ywaj±. W Technikum takie rzeczy t³umacz± kolego i nie tylko ,wiêc Ireczku nie pogr±¿aj siê swoimi filozoficznymi wywodami.

Czy ja muszê wiedzieæ co ile siê wymienia rozrz±d w V12 ? Zu¿ywa siê pewnie inaczej ,ale i tak siê wymienia w nim wszystko ,³±cznie z ko³ami zêbatymi ,a nie tak jak zrobi³e¶ u siebie. Ponia³ ?

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Oczywi¶cie ,ze jak kto¶ ma odrobinê wyobra¿ni ,to nie bêdzie siê dziwi³ ,ze ko³o zêbate jest monolitem ,a ³añcuch nie ...... ponadto powinien sie domy¶leæ ,¿e oba te elementy spe³niaj± ró¿n± role i mog± byæ wykonane z innego materia³u co nie powoduje ,ze siê wzajemnie nie zu¿ywaj±. W Technikum takie rzeczy t³umacz± kolego i nie tylko ,wiêc Ireczku nie pogr±¿aj siê swoimi filozoficznymi wywodami.

Czy ja muszê wiedzieæ co ile siê wymienia rozrz±d w V12 ? Zu¿ywa siê pewnie inaczej ,ale i tak siê wymienia w nim wszystko ,³±cznie z ko³ami zêbatymi ,a nie tak jak zrobi³e¶ u siebie. Ponia³ ?
    Problem polega na tym, ¿e to ¿e wspó³pracuj± nie jest równoznaczne z tym, ¿e zu¿ywaj± siê w tym samym tempie. Tylko to trzeba sobie wyobraziæ. Jak bêdziesz pociera³ kawa³kiem stali o kawa³ek miedzi to te¿ oba elementy zu¿yj± siê w tym samym momencie? Takie rzeczy to ju¿ w technikum t³umacz± tylko trzeba chodziæ na lekcje i s³uchaæ a nie spaæ, wiêc siê nie pogr±¿aj ;)

Aaa i czemu niby rozrz±d w V12 zu¿ywa siê inaczej? Ma jakie¶ specjalne przywileje i ulgi?

Ratovnik... A niee, Ty jednak nie...

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna

Panowie zapewne ka¿dy z Was ma racjê, zêbatkê mo¿na wymieniæ wtedy mamy nowy, pewny komplet albo je¶li jest w stanie ok pokusiæ siê aby j± zostawiæ -zapewne i tak nie rozpadnie siê przed koñcem ¿ywota silnika. Je¶li chodzi o wytrzyma³o¶æ danej czê¶ci to Irek ma racjê, zêbatka ulega wolniejszemu zu¿yciu ni¿ sam ³añcuch i to dla mnie nie podlega ¿adnej dyskusji. Panowie ³opatologicznie my¶l±c dam przyk³ad ,mo¿e nie na miejscu i nie ka¿dy siê na tym zna : pi³a ³añcuchowa...czy koniec ³añcucha = wymiana bêbna z zêbatk±??? NIE , zêbatka przetrzyma dobrych kilka ³añcuchów a ³añcuch pi³y dzia³a ci±gle na du¿e si³y.... Czy chcemy czy nie nity na ³añcuchu czy to w rozrz±dzie czy w pile 'zbijaj±' siê- to jest najs³abszy punkt w tym ca³ym systemie...
    Ostatnio edytowane przez Jakub ; 16-03-2014 o 16:52

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom

Cytat Zamieszczone przez Jakub Zobacz posta
    Panowie zapewne ka¿dy z Was ma racjê, zêbatkê mo¿na wymieniæ wtedy mamy nowy, pewny komplet albo je¶li jest w stanie ok pokusiæ siê aby j± zostawiæ -zapewne i tak nie rozpadnie siê przed koñcem ¿ywota silnika. Je¶li chodzi o wytrzyma³o¶æ danej czê¶ci to Irek ma racjê, zêbatka ulega wolniejszemu zu¿yciu ni¿ sam ³añcuch i to dla mnie nie podlega ¿adnej dyskusji. Panowie ³opatologicznie my¶l±c dam przyk³ad ,mo¿e nie na miejscu i nie ka¿dy siê na tym zna : pi³a ³añcuchowa...czy koniec ³añcucha = wymiana bêbna z zêbatk±??? NIE , zêbatka przetrzyma dobrych kilka ³añcuchów a ³añcuch pi³y dzia³a ci±gle na du¿e si³y....

Nastêpna totalna bzdura ,porównanie do pi³y nietrafione ,bo z za³o¿enia elementem s³abszym/wymiennym w pile jest w³asnie ³añcuch jaki jest elementem tn±cym ,a nie tylko napêdzaj±cym. i fakt zupe³nie na niego inaczej oddzia³ywuj± ró¿ne si³y. Druga sprawa w pile taki ³añcuch sie ³atwiej wymienia.

To tak jak by wymieniæ w dyfrze tylko wa³ek atakuj±cy a resztê zostawiæ ,bo widaæ ¿e jest dobre ,wiêksze i chyba siê wolniej zu¿ywa.

Jestem bardzo ciekawy sk±d stwierdzenie , ¿e ko³o zêbate siê wolniej zu¿ywa ni¿ ³añcuch rozrz±du ?
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 16-03-2014 o 17:00

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar capoZe32
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    750iL (not LPG)
    Sk±d
    Poznañ
    Blog
    4
    Skoro pi³a ³añcuchowa jest nietrafiona wg Ciebie to dobrym przyk³adem jest rower... W rowerze mojego starego by³ ju¿ wymieniany 3 razy ³añcuch a zêbatki s± fabryczne bo nie ma powodów na razie do wymiany...

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Elvis mój przyk³ad by³ tylko po to aby pokazaæ ¿e idzie zrobiæ tak± zêbatkê aby wytrzyma³a wymianê kilku ³añcuchów , w pile zêbatkê wymieniasz tak samo szybko jak ³añcuch wiêc dlaczego nie zrobili jej z takiego materia³u aby podczas wymiany ³añcucha wymieniæ równie¿ j±??? Ja ju¿ wiêcej nie piszê w tym temacie bo ka¿dy bêdzie sta³ przy swoim.

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Ok ja pasujê , idê na drina bo na trze¿wo ciê¿ko polemizowaæ z Wami koledzy i analizowaæ porównania rozrz±du w M60 z pi³a ³añcuchow± ,albo rowerem Taty capoZe32 . Capo zapomnia³ ,¿e w rozrz±dzie wa¿ny jest luz ³añcucha na starym kole zêbatym /co ma wp³yw np na otwarcie zaworów/ ,a w rowerze Taty ten luz nie ma znaczenia .
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 16-03-2014 o 17:16

Podobne w±tki

1. Potrzebujê blokad rozrz±du m62
    Przez pablo_sz w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-04-2013, 10:05
  2. [mechanika] Wymiana ³añcucha rozrz±du m60 i m62
    Przez x-factor w dziale instrukcje / schematy
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 28-11-2011, 13:26
  3. [mechanika] Ustawienie rozrz±du M62 Vanos
    Przez michael444 w dziale Seria e38