Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 105

Wątek: Trwałość rozrządu w M62

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    tuczi77, to jak to w końcu jest?
    Tylko krowa nie zmienia zdania. Ten odgrzebany kotlet pochodzi z czasów sprzed wymiany części w moim silniku, kiedy to teoretyzowałem tak samo jak Ty z Elvisem. Potem przeszedłem do praktyki, i po konsultacji z fachowcem (lub jak go Elvis nazwał - Panem Zdziśkiem), zmieniłem zdanie w tej kwestii. Wcale się tego nie wstydzę.

A tutaj kolejny przykład, że mój fachowiec/Pan Zdzisiek głupi nie jest:
    Cytat Zamieszczone przez xsilver Zobacz posta
    Teoretycznie tak. Ale tu dobrze jest ocenić zużycie, środki finansowe, zakładany przebieg i wybrać najlepsze rozwiązanie. Te koła są tak twarde ( i jeszcze dwurzędowe), że mało się zużywają (no może poza tym na wale). Te na wałkach są duże ( obciążenie rozkłada się na dużą powierzchnię, wolno się kręcą i są dobrze smarowane). Oglądałem dokładnie koła po przebiegu 300tyś i nie wykazywały oznak zużycia (nawet to na wale).

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    ludziska dajcei spokój bo nie robiliście a wiecie lepiej a do do biedaków skoro jesteście tacy bogaci czemu nie tykacie swoich M60 do remontu??? No pewnie sądzicie, że Wasze silniki sa idealne po 20 latach hehehehe

ja miałem idealna kompresję i co trzeba zrobiłem kapitalkę za bagatela 10 tysięcy mimo że nie musiałem ( ilu mamy takich na forum co to robili???? ) bo chciałem miec silnik z paramterami jak nówka i mam teraz a całego rozrządu ( kół ) nie ruszałm dalem nowe łkańcuchy napinacze i koniec po grzyba miałem ładne koło zebate ruszac skoro mechanik stwierdził że jest w idealnym stanie?????? to nie skoda fabia 1,2 gdzie rozrzad najlepiej cały co 100kkm wymieniać m60 ma cholernie trway rozrzad ogółem jak ma dobry olej wytrzyma i bańke jak trzeba

natomiast m62 jest zdecydowanie słabsze pojedyńczy łańcuch niestety jest mniej trwały

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Zdzira850I, jak już wydawać 10 tysięcy na kapitalkę to moim zdaniem te kółeczka wypada też wymienić, bo to zaledwie 10% ceny całości :)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    ja pindole ale po kij???? skoro miałem stan wg mechanika fabryka????? a skoro tak sądzisz kiedy zrobisz kapitalkę za 11k i zmienisz kółeczka u siebie??????? bo ja miałem sprawny motor a zrobiłem dla fantazji czekam na ciebie :))) a co do 10% aby ceny ja ten tysiąc wolałem wydac na ciekawsze rzeczy do auta jak na niepotrzebne kółka za ta kaska mam dla przyk ładu zaciski 4 tłoczkowe z 750i które poprawiaja bezpieczestwo bo lepiej hamuja i sie nie grzeją

Zaawansowany Użytkownik Awatar chytrusek
    BMW
    e38 740 M62B44

Masz rację Zdzira. Nie ma co ruszać tego, co złożyła fabryka i skoro zębatki nie wykazują śladu zużycia. Łańcuch, gdyby nie obciążenia wzdłużne, też mógłby się nie zużywać pod warunkiem użycia dobrych jakościowo olejów.
    Lepiej profilaktycznie zmieniać wszelkiego rodzaju uszczelki i simmeringi, nawet jeśli nie zużyte, bo się starzeją i później drugi raz robota.
    Bardziej martwiłbym się ślizgami, o których pisaliście, bo tworzywo twardnieje i robi się kruche ze starości, szczególnie pracujące w takich warunkach.
    Ostatnio edytowane przez chytrusek ; 17-03-2014 o 15:52

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1

Mi klekocze łańcuch gdy auto osiągnie temperature min 70 stopni.

Znalazłem info o klekotaniu że można wymienić ten szpikulec - Napinacz łańcucha 11317531813 i wtedy moze klekotanie ustać.

Timm Meek napisał o tym tu http://www.meeknet.co.uk/E31/BMW_M60...ary_Noises.htm

Chodzi o numer 20. Czy wymiana tego trzpienia da pozytywne rezultaty?

Ostatnio edytowane przez mcdziubek ; 24-03-2014 o 14:00
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Maciek, to po to ja tę "wojnę" toczyłem z Elvisem żebyś Ty się znowu pytał co wymienić? Już Ci raz odpowiadałem:

Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Wymieniać same ślizgi to trochę bez sensu. Wymienić należy ślizgi, napinacz i sam łańcuch główny.
    Elvis dołożył do tego jeszcze zębatki, a Ty zrób jak uważasz ;)

P.S. Niedawno na forum ktoś wymienił sam napinacz i klekotanie nie ustało. Łańcuch to tylko 200PLN + wymiana, a rozbieranie drugi raz silnika pewnie wyjdzie drożej (jeśli robił to będzie warsztat).
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 24-03-2014 o 14:13

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    jak klekocze to łańcuch sie wyciągnał i trzeba wymienić łańcuch i napinacz oraz ocenić stan restzy rozrządu

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1
    Aha. No to ja myślałem ze znalazłem cudowny lek na uzdrowienie klekotania ojojoj. Chyba nie dobrze z moją głową :)
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    z głowa dobrze ale niestety jak klekocze to musi być i łańcuch i napinacz i ślizgi obejrzyj i koła oczywiście choć te rzadko trzeba ruszać