Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 105

Wątek: Trwałość rozrządu w M62

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 740
    Panowie spokojnie rozrząd w BMW wytrzymuje bardzo dużo, (jeśli są to przebiegi autostradowe to spokojnie 400, a nawet 500tys)
    Nasze auta we większości są sprowadzane z cofniętymi licznikami, więc nam się wydaje, że 250, czy 300 to już wymiana.
    Natomiast ważniejsza kwestia to użytkowanie auta, jak by nie było krótkie odcinki i dość agresywna jazda, do czego zresztą są stworzone silniki M62 ZNACZĄCO SKRACAJĄ ŻYWOTNOŚĆ!!!
    A co do wymiany rozrządu to oczywiście ,że z kołami zębatymi, jak może być inaczej!!!

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Ok ja pasuję , idę na drina bo na trzeżwo ciężko polemizować z Wami koledzy i analizować porównania rozrządu w M60 z piła łańcuchową ,albo rowerem Taty capoZe32 . Capo zapomniał ,że w rozrządzie ważny jest luz łańcucha na starym kole zębatym /co ma wpływ np na otwarcie zaworów/ ,a w rowerze Taty ten luz nie ma znaczenia .
    Luz jest kasowany napinaczem łańcucha i napinaczami łańcuszków. Poza tym na prawidłowe otwarcie zaworów większy wpływ mają sprawne hydroregulatory niż stara lub nowa zębatka/ki. No ale to trzeba umieć sobie wyobrazić ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Luz jest kasowany napinaczem łańcucha i napinaczami łańcuszków. Poza tym na prawidłowe otwarcie zaworów większy wpływ mają sprawne hydroregulatory niż stara lub nowa zębatka/ki. No ale to trzeba umieć sobie wyobrazić ;)
    Kasowana jest inna długośc łańcucha ,a nie zarys wytartego koła zębatego wzgl ogniwa łańcucha.

Tuczi , litości .....

BMW MANIA , dziękuję bo już sie załamałem ,że to tylko ja rozumiem.
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 16-03-2014 o 16:30

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Andrzejku, ja o litość błagam od samego początku, ale odbijam się od ściany.

Zapytam inaczej:
    Jakie masz doświadczenie w wymienianiu rozrządu w V8?

Ja co prawda mam nieduże, ale ciągle 1 to jest więcej niż 0 prawda? ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Andrzejku, ja o litość błagam od samego początku, ale odbijam się od ściany.

Zapytam inaczej:
    Jakie masz doświadczenie w wymienianiu rozrządu w V8?

Ja co prawda mam nieduże, ale ciągle 1 to jest więcej niż 0 prawda? ;)
    Żeby rozumiec dlaczego się wymienia koła zębate i łańcuch razem , nie trzeba mieć nawet auta ,więc to pytanie jest idiotyczne jak dla mnie.

Twój brak doświadczenia i elementarnej wiedzy spowodował ,ze wsadziłes w swoje M60 kupe kasy , wymieniłes rozrząd, szklanaki zaworowe itp ,ale nie do końca prawidłowo i teraz Cie chce h... j strzelić ,że koła zębate zostawiłeś stare. Też bym był zły na Twoim miejscu.

Własnie tyle warte jest Twoje doświadczenie w wymianach rozrządu kolego.

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Andrzejku, czytanie ze zrozumieniem było już w 2 klasie podstawówki. Jestem przekonany że ten poziom edukacji przebrnąłeś, więc tym większe jest moje zdziwienie tymi Twoimi wydumanymi teoriami.

Szlag mnie nie musi trafiać, bo jak już pisałem, decyzję o nie wymienianiu zębatek podjąłem świadomie i moje doświadczenie w tej materii mi mówi, że podjąłem słuszną decyzję. I choćby to było doświadczenie w wymianie "tylko" łańcucha, ślizgu i napinacza, a nie całego rozrządu, to i tak jest więcej niż zero, które jest zapisane po Twojej i kierownika działu Tuning z Tesco stronie. I nic tego nie zmieni, a używając Twojej retoryki - pewnie przez to ch.j Cię strzela ;)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Tuczi wymienił łańcuch i tyle co tu do podniety to żadna kupa forsy kapitalka to jest kupa forsy a nie wymiana łańcucha z napinaczem

ja robiłem kapitalkę i nie wymieniałem kół i co też mam dlatego silnik do dpy?????????

panowie nie róbcie się śmieszni skoro w ogóle czegos nie robilyscie wiadomo wiedza teoretyczna jest fajna ale bez przesady

skoro rozbierasz silnik i nie ma sensu kół wymieniac to po kij grzyb to robić????

a co do tego, że koło wytrzyma więcej niż łańcuch to normalne koło sie nie wydłuży panowie.......... a łańcuch tak
    Ostatnio edytowane przez Zdzira 850I ; 16-03-2014 o 17:19

Banned
    BMW
    BMW E38 740 IL
    Jak dla mnie każdy robi jak uważa jeśli ratovnik i elvis będzie wymieniać rozrząd niech wymieniają wszystko łącznie ze śrubami tylko przy wymianie kół niech pamiętają żeby sobie poznaczyć koła i w takim samym miejscu je przykręcić by zapłonu nie przestawić bo będzie kolejny post po wymianie rozrządu nie chce odpalić:P

Zaawansowany Użytkownik Awatar IMPEX1950
    BMW
    Rolls Royce Phantom
    po co wymieniac całośc i wydawac kupe forsy na coś co defakto nie ma sensu w silnikach v8 , motory sie nie rozpadną z powodu rozrządu, w m60 czy m62 to praktycznie bezawaryjny temat.
    jesli do wymiany jest łańcuch to po jakiego grzyba ludzie wymieniaja komplet ? ( totalny bezsens) , jesli napinacz to po co reszta?
    przy kapitalce silnika jesli istnieje taka potrzeba to mozna wymienic , m60 to nie tdi z grupy vw? nie jestesmy kowalskimi.
    wpakowac 1500zł w rozrząd to lepiej co 2 lata wymieniac siliniki

Zaawansowany Użytkownik Awatar jagdtiger
    BMW
    brak
    Nie wiem ile km by musial miec przejechane silnik zeby zebatka byla zjechana. Lancuch sie nie slizga przeciez na zebatce tylko w zebach przesuwa sie na rolkach, lancuch sie rozciaga do momentu az napinacz nie daje rady i wszystko klekocze wtedy wymiana. Te kola zebate nie sa wykonane z tego materialu co te rowerowe tylko sa tez duzo twardsze, moze z dodatkiem molibdenu w stopie albo naweglane, w kazdym razie nie chodza na sucho tylko z olejem, moze trzeba jeszcze za kazdym rozrzadem nowe panewki i pierscienie ladowac?