Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: Telepanie na niskich obrotach,brak mocy,kosmiczne spalanie.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Piter30
    Do³±czy³
    Nov 2011
    BMW
    E38 740 95'
    Sk±d
    Stavanger

Post Telepanie na niskich obrotach,brak mocy,kosmiczne spalanie.

Witam.
    Panowie tak jak w temacie.Problem dotyczy E38 740 95' bez gazu.3 dni temu autko chodzilo normalnie.By³em na kompie ¿eby profilaktycznie sprawdziæ,czy cos nie powyskakiwa³o.Tak jak zawsze,przep³ywka za wysokie parametry (z racji Sto¿ka K&N) i sondy lambda (wyciete katy).Te dwa b³edy wyskakiwa³y zawsze,ale auto trzyma³o moc,spalanie w normie.Dzieñ pó¿niej BMW pojecha³o (niestety nie ja je tam zawioz³em) do mechanika,bo chcia³em sprawdziæ napiecie na alternatorze.Pan Tadzio sprawdzi³,i wysz³o ¿e jest sporo za niskie- ok 12V.Mimo tego samochód do tego momentu jezdzi³ normalnie.Najpewniej poprostu nie ³adowa³ aku,ale tez go nie roz³adowywa³.Problem w tym,¿e pan Tadzio nie wiedziec czemu bo nikt go o to nie prosi³,odpi±³ tez przep³ywke na moment,a potem odpia³ i wpi±³ tez jak±¶ wtyczke troche powy¿ej przep³ywki.Pisze ''jaka¶'' poniewa¿ nie bardzo wiem od czego ona jest ? Wydaje mi sie ¿e steruje klapka powietrza w dolocie.I tu zacze³y sie jaja.Po powrocie,auto na biegu ja³owym samo zacze³o sie wkrêcaæ a¿ do 3000 obr.Wy³±czy³em silnik.Zdecydowa³em,¿e roz³±cze aku na ca³± noc.Nastepnego dnia schodze ¿eby sprawdziæ co i jak.Odpalilo normalnie,chodzi przez dwie min ok,ale po tym czasie zaczyna strasznie telepaæ silnikiem,obroty niskie ,falowanie na granicy zgaszenia silnika.Wczoraj na trasie ok 50 km auto spali³o jakie¶ 12 litrów BP przy bardzo spokojnej je¿dzie,wiec sporo.Go³ym okiem widaæ jak spada wskazówka poziomu paliwa.Mocy tyle co nic,i wcia¿ te nieszczesne wolne obroty.Na ¶wiat³ach auto pracuje dychawicznie,na granicy zga¶niecia,w czasie jazdy jest ok mimo to mocy jak na lekarstwo.Wczoraj wymieni³em odme,bo troche kopci³ na bia³o,ale praca silnika nie uleg³a zmianie.Kopcenia juz nie ma.Kto¶ ma jakie¶ sugestie odno¶nie tych problemów?
    Ostatnio edytowane przez Piter30 ; 28-02-2014 o 11:57

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    E38 728
    Sk±d
    Siedlce
    Przerabiam w³a¶nie to samo. Po 3 dniach dopiero pokaza³o b³±d czujnika wa³u korbowego. Moj ju¿ do mnie jedzie. Objawy identyczne;-)

Do³±czy³
    Nov 2011
    BMW
    E38 740 95'
    Sk±d
    Stavanger
    Ok,ale u mnie taka praca pojawi³a sie ewidentnie po tym jak ów ''fachowiec'' poodpina³ przep³ywke i ten nastêpny czujnik,wiec czujnik polo¿enia wa³u wykluczam.Od³±czenie na ca³± noc aku nic nie da³o.Zaraz sam podepne pod kompa i zobacze co mu powyskakiwa³o.Mo¿e skasowaæ adaptacje silnika?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    E38 728
    Sk±d
    Siedlce
    U mnie czujnik pad³ po wymianie sond.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2012
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Sk±d
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Piter30 Zobacz posta
    Ok,ale u mnie taka praca pojawi³a sie ewidentnie po tym jak ów ''fachowiec'' poodpina³ przep³ywke i ten nastêpny czujnik,wiec czujnik polo¿enia wa³u wykluczam.Od³±czenie na ca³± noc aku nic nie da³o.Zaraz sam podepne pod kompa i zobacze co mu powyskakiwa³o.Mo¿e skasowaæ adaptacje silnika?
    mo¿e twój silnik w nienjalepszym stanie jest, oprócz sond/ problemów z mieszank± , ma dodatkowo jakie¶ nieszczelno¶ci na dolocie, to co piszesz o sondach i katach tylko potwierdza to ze o niego nie dbasz nale¿ycie, innymi s³owy byæ mo¿e silnik by zniwelowaæ to jak o niego dbasz (hipoteza) i ze go systematycznie zlewasz pomimo ¿e ci zg³asza swoje dolegliwo¶ci, ustawi³ sobie wcze¶niej korekty d³ugoterminowe na np +24%, a po hirurgicznie precyzyjne operacje Tadzika i Twoje doprowadzi³y do wyzerowania korekt (skasowania adaptacji) i teraz silnik niedomaga, bo ma np. te 24% jedzenia mniej, wiec os³abiony jest, kuleje, po³yka siê.... ot taka hipoteza na podstawie poszlak :-) ... tylko nie bierz tego. za bardzo personalnie, a po prostu ogarnij auto jak nale¿y, poszukaj przyczyny zg³aszanych b³êdów i je wyeliminuj a nie zlewaj, no chyba ze preferujesz naprawy typu skleic super glue, spryskaæ wd40, a po wierzchu zakleic power tape ;-)
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 01-03-2014 o 12:23

Do³±czy³
    Nov 2011
    BMW
    E38 740 95'
    Sk±d
    Stavanger
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    mo¿e twój silnik w nienjalepszym stanie jest, oprócz sond/ problemów z mieszank± , ma dodatkowo jakie¶ nieszczelno¶ci na dolocie, to co piszesz o sondach i katach tylko potwierdza to ze o niego nie dbasz nale¿ycie, innymi s³owy byæ mo¿e silnik by zniwelowaæ to jak o niego dbasz (hipoteza) i ze go systematycznie zlewasz pomimo ¿e ci zg³asza swoje dolegliwo¶ci, ustawi³ sobie wcze¶niej korekty d³ugoterminowe na np +24%, a po hirurgicznie precyzyjne operacje Tadzika i Twoje doprowadzi³y do wyzerowania korekt (skasowania adaptacji) i teraz silnik niedomaga, bo ma np. te 24% jedzenia mniej, wiec os³abiony jest, kuleje, po³yka siê.... ot taka hipoteza na podstawie poszlak :-) ... tylko nie bierz tego. za bardzo personalnie, a po prostu ogarnij auto jak nale¿y, poszukaj przyczyny zg³aszanych b³êdów i je wyeliminuj a nie zlewaj, no chyba ze preferujesz naprawy typu skleic super glue, spryskaæ wd40, a po wierzchu zakleic power tape ;-)
    Dobra rada zawsze w cenie ¯artowni¶ z Ciebie widze.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    E38 728
    Sk±d
    Siedlce
    U mnie po wymianie czujnika problemy sie skoñczy³y.

Podobne w±tki

1. [silnik] telepanie na wolnych obrotach
    Przez straku w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 14-12-2013, 16:44
  2. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 31-10-2013, 21:03
  3. gasnie na niskich obrotach
    Przez mikun w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 15-05-2011, 20:20
  4. [mechanika] e32 750i brak mocy, du¿e spalanie