tu masz rozpisaną skrzynię na części, zobacz i upewnij się czy chcesz to zrobić:
pompa to element skrzyni a nie osobna część i nie jest tak, że ściągasz skrzynię i ją widzisz.
tu masz rozpisaną skrzynię na części, zobacz i upewnij się czy chcesz to zrobić:
pompa to element skrzyni a nie osobna część i nie jest tak, że ściągasz skrzynię i ją widzisz.
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...
Kurcze wszyscy tak straszycie ze to takie straszne.. po tym rysunku twierdze ze jesli jest sie ostroznym i sobie bede robil na biezaco fotki i jakies notatki to nie powinno byc jakiegos wiekszego problemu z wymiana elementow pompy. (silniki rozbieram na czesci pierwsze i r4 i v6 i v8 i od motorow, wiem ze to nie to co automat ale jakies pojecie mam)
Fotka wyzej jest od skrzyni 5HP24 a ja mam 5HP30 ale pewnie sa bardzo podobne?
Jesli elementy pompy to tylko te co zaznaczylem na czerwono to jaki bede mial problem przy wymianie tego?
![]()
tu masz to samo z 5hp30 :
i wiesz co, ja też rozbieram silniki i zawodowo i w wolnym czasie dla przyjemnosci, od singli z moto do wielkich V16 nawet :) ale automat to inny świat, może dlatego ceny serwisu w stosunku do silników liczy się razy 5
Wydaje mi sie ze dalbym rade.. Szkoda mi dawac mechanikowi 1200zl za wymiane pompy bo tyle mi dzis krzyknal.. Jest ktos kto rozbieral automata? Niechce zadnych wskazowek ni nic tylko chcialbym wiedziec czy jest realne ze wymienie ta pompe czy lepiej rzeczywiscie wylozyc te 1200zl na mechanika?
Napisz PW do Banol'a albo Hatecraft'a. Oni w temacie ASB powinni Ci pomóc.
Ja rozbierałem dwie 4HP22 bo takie występują również w RR ale nie pomogę bo obie rozkręcałem w celu odzyskania aluminium co by mi się nowa częściowo zwróciła :P u mnie na ogół naprawa nie była opłacalna ze względu na warunki w jakich dochodziło do uszkodzenia :D:
![]()
Mrtynka aleś się wj....bał w kałuże tym RR ,haha![]()
Panowie. W koncu wiem co sie stalo.. Obciely sie te dwa "kliny" na pompie (przez nie sprzeglo hudrokinetyczne napedza pompe)
W zwiazku z tym mam pytanie: czemu sie obciely? Jechalem spokojnie, max 2tys obrotow, w skrzyni wszystko luzno sie kreci, ale to i tak niema znaczenia bo co innego reszte napedza.. mozliwe ze przez jakis syf pompa sie zablokowala i te kliny sie obciely czy jest cos bardziej logicznego?