Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: lusterko fotochrom

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    oświecenie to dobre słowo :) ponieważ w lusterkach przedliftach czyli z suwakiem przestawiających się doprowadzony był + po światłach. spytaj sprzedającego, potwierdzi bo sam ma takie założone.

gdy suwak damy całkiem w prawo to od razu po włączeniu świateł się przestawia, przesuwając suwak w lewo regulujemy czułość ale zawsze będzie działało dopiero po podaniu drugiego plusa ( oprócz + i - z zasilania ). gdybyśmy podali sygnał ze wstecznego to działałoby tylko na wstecznym :)

dodam jeszcze, że dokładnie tak było w mojej 3 pinowej kostce : + , - , + po światłach czyli instalacja pod te konkretne lusterko. dokładne rozpiski kolorów mogę podać za 2 tygodnie jak wrócę z delegacji bo auto pod firmą zostawiłem, ale ten z przewagą szarego był po światłach.
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

Zaawansowany Użytkownik Awatar IMPEX1950
    BMW
    Rolls Royce Phantom
    jako sprzedający ten gadzet powiem iż martynka ma racje, jest tak jak opisał u niego w samochodzie i w moim tez.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez Martynka Zobacz posta
    no to źle powiesz :P
    lusterka z suwakiem nie mają doprowadzonego plusa ze wstecznego.
    ...dodam jeszcze, że dokładnie tak było w mojej 3 pinowej kostce : + , - , + po światłach czyli instalacja pod te konkretne lusterko...
    Cytat Zamieszczone przez IMPEX1950
    ...jako sprzedający ten gadzet powiem iż martynka ma racje, jest tak jak opisał u niego w samochodzie i w moim tez...
    Uogólnianie na podstawie stwierdzenia "bo u mnie tak jest" może być czasem mylące.
    W ETM z 91r na stronie 243 jest opisany schemat podłączenia lusterka elektrycznego z funkcją pochylania.
    Schemat pokazuje cztery przewody instalacji auta pod takie lusterko.
    - zielono/czerwony - wychodzący z przedniej skrzynki bezpieczników (bezpiecznik F17 7.5A - hot in run or start, czyli zasilanie dopiero po starcie, a nie cały czas). Przewód ten wchodzi na pin nr3 lusterka (przewód czarny).
    - przewód brązowo/pomarańczowy - uziemienie, przewód wchodzi na pin nr1 lusterka (przewód biały).
    - przewód zielono/czarny - wychodzący z przedniej skrzynki bezpieczników (bezpiecznik F12 15A - hot in run or start). Przewód ten, w zależności od rodzaju skrzyni biegów, wchodzi na pin nr1 przełącznika biegu wstecznego w przypadku skrzyni manualnej oraz w przypadku skrzyni automatycznej na pin nr6 przełącznika zakresu skrzyni.
    Z przełączników "wstecznego" wychodzi (pin nr2 - skrzynia manual, pin nr7 - skrzynia automat) przewodem niebiesko/żółtym na pin nr2 lusterka (przewód szary).
    I cała filozofia.
    Poniżej opisywana strona.

Lusterko z suwakiem zostało tak zaprojektowane, aby nawet przy suwaku na skrajnej prawej pozycji (permanentne pochylenie) po włączeniu biegu wstecznego powróciło do pierwotnego położenia. Założeniem było umożliwienie obserwacji otoczenia za autem podczas manewru cofania, bez względu na intensywność oświecenia ;).

Spotkałem się również z sytuacjami kiedy, aby wszystko działało wg schematu podłączeniowego podanego powyżej, należało pobawić się w przełożenie kolejności przewodów we wtyczce instalacji auta lub lusterka.
    Ostatnio edytowane przez yaz ; 11-03-2014 o 16:06

Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    No i wszystko w temacie

Jak German to Anna.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Super temat , bo w mojej tez to muszę podłączyć właśnie.

BMW
    735 iL
    @yaz nie musisz mi pokazywać schematu bo go znam. natomiast :
    - po pierwsze w moim aucie w ori wiązce która spokojnie siedziała sobie w uchwycie przez 20 lat nie ruszana było tak jak mówię czyli szary po światłach.
    - po drugie aby to lusterko działało musi mieć podany dodatkowy plus inaczej nie odchyla się, w tym przypadku jest to sygnał po światłach bo w tamtych czasach na światłach jeździło się gdy było ciemno
    - po trzecie sygnał wstecznego dotyczy rzeczywiscie fotochromu aby się rozjaśniał zawsze przy cofaniu a w przypadku lusterka uchylnego efekt byłby odwrotny od zamierzonego czyli działałoby tylko podczas jazdy do tyłu.

i tak, obserwacja "bo ja tak mam" może być mylna ale już "wszyscy z takim działającym lusterkiem tak mają" i "seryjna wiązka" raczej o czymś jednak świadczy.

Cytat Zamieszczone przez epul Zobacz posta
    No i wszystko w temacie
    no właśnie, nie wszystko. niestety żeby to lusterko działało musi być + po światłach a nie po wstecznym.

nawet na 7 er kto je podłączał to wie jak jest. mogę Ci parę osób wymienić z nicka

EDIT:

@yaz na Twoim schemacie jest napisane electrochromic mirror a mówisz, że to schemat uchylanego
    Ostatnio edytowane przez Martynka ; 11-03-2014 o 20:58

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Ja nie kwestionuję instalacji w twoim aucie czy autach innych użytkowników, u których działa to w taki, a nie inny sposób.
    Schemat, który wkleiłem nie jest mój, tzn. nie ja go tworzyłem :), a wkleiłem i opisałem go tylko dlatego, że dotyczy rocznika produkcji 1991, czyli wersji aut przed FL.
    W ETM z wcześniejszych lat produkcji nie ma uwzględnionego opisu lusterka wewnętrznego.
    Schematy mają to do siebie, że mogą zawierać błędy, bo jak widzisz cała strona zatytułowana jest "electronic mirror".
    Moja wiedza bazuje na ww ETM, instrukcjach dokładania extrasów do e34 oraz rozmowach na niemieckojęzycznym forum 7er.
    Wiem również, że istniały różne wersje lusterka z suwakiem, zależnie od rocznika/wersji wyposażenia auta.
    Być może niektóre z nich nie potrzebowały dodatkowego + żeby ruszać lusterkiem, a obwód zwierany był sygnałem z optoelektroniki i właśnie te lusterka miały podpięty sygnał z wstecznego i tak też zbudowana była wiązka pod nie.

BMW
    735 iL
    czyli... dopuszczasz możliwość że mam rację co do tego lusterka i jego podłączenia i instalacji ?? :)

co do schematów się zgodzę bo sam montując moje przejrzałem ETM wszystkich roczników, co więcej szukałem tam również instalacji PDC bo nie podświetla mi się przycisk przy zapalonych światłach ( zielone świeci jak PDC działa ale nie podświetla napisu PDC tak jak ASC po światłach ) i nie mogłem znaleźć w żadnym roczniku.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez Martynka Zobacz posta
    czyli... dopuszczasz możliwość że mam rację co do tego lusterka i jego podłączenia i instalacji ?? :)...
    Naturalnie, ponieważ nie mam w zwyczaju dyskutować z faktami, a w twoim przypadku fakt jest taki, że lusterko działa.
    Pisząc o uogólnianiu chciałem zwrócić tylko uwagę, że nie zawsze "nasz przypadek" definiuje obraz całości zagadnienia.