Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: lusterko fotochrom

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar jagdtiger
    BMW
    brak

Post lusterko fotochrom

Panowie mam pytanie, czy takie lusterko http://allegro.pl/bmw-e34-m5-e32-lus...013066157.html bedzie pasowalo do mojej e32 i czy fabrycznie sa tam polozone kable do podpiecia czy bedzie trzeba cos kombinowac? Dodam ze nie mam szyberdachu.

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    A masz przedlift czy polift ?? u mnie w przedliftowej była dokładnie wtyczka 3 pinowa pod takie lusterko. demontujesz osłony przeciwsłoneczne, potem uchwytu osłon i boczne i demontujesz lampki. opuszczasz podsufitkę i masz tam wiązkę. ta wtyczka jest często ukryta w mocowaniu wiązki, żeby nie latała luzem to jest wsunięta w uchwyt mocujący ją do dachu. podpinasz i działa.
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

BMW
    brak
    92r maj czyli polift chyba :P

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez jagdtiger Zobacz posta
    92r maj czyli polift chyba :P
    Niekoniecznie. O ile mnie pamięć nie myli luki730 ma chyba też mniej więcej taką datę produkcji, M60 pod maską, ładną drewnianą popielniczkę w konsoli środkowej, a okazało się że przewody pod lusterko miał wyprowadzone starego typu. Najlepiej będzie jak najpierw u siebie sprawdzisz jaką masz (o ile w ogóle masz) wyprowadzoną wiązkę pod lusterko a potem szukaj odpowiedniego lusterka ;)

Kostka 3pin = lusterko przedliftowe (czyli takie jak na tej aukcji)
    Kostka 8albo10pin (bo nie pamiętam) = lusterko poliftowe

BMW
    brak
    okej, dzieki, rzeczywiscie najpierw sprawdze co tam siedzi

Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    A ja powiem tak ze jak masz poliftowa instalacje to i tak da sie podlaczyc przedliftowe oczywiscie wybierajac 3 piny z kostki 10 pinowej bo potrzeba masa, plus po zaplonie, plus ze wstecznego i tyle :-)

Jak German to Anna.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez epul Zobacz posta
    A ja powiem tak ze jak masz poliftowa instalacje to i tak da sie podlaczyc przedliftowe oczywiscie wybierajac 3 piny z kostki 10 pinowej bo potrzeba masa, plus po zaplonie, plus ze wstecznego i tyle :-)
    Oczywiście. W drugą stronę również jest to możliwe, tylko po co się tak bawić? Tym bardziej, że poliftowe jest moim zdaniem bardziej praktyczne.

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    Cytat Zamieszczone przez epul Zobacz posta

no to źle powiesz :P

lusterka z suwakiem nie mają doprowadzonego plusa ze wstecznego.
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez Martynka Zobacz posta
    no to źle powiesz :P
    lusterka z suwakiem nie mają doprowadzonego plusa ze wstecznego.
    ...dodam jeszcze, że dokładnie tak było w mojej 3 pinowej kostce : + , - , + po światłach czyli instalacja pod te konkretne lusterko...
    Cytat Zamieszczone przez IMPEX1950
    ...jako sprzedający ten gadzet powiem iż martynka ma racje, jest tak jak opisał u niego w samochodzie i w moim tez...
    Uogólnianie na podstawie stwierdzenia "bo u mnie tak jest" może być czasem mylące.
    W ETM z 91r na stronie 243 jest opisany schemat podłączenia lusterka elektrycznego z funkcją pochylania.
    Schemat pokazuje cztery przewody instalacji auta pod takie lusterko.
    - zielono/czerwony - wychodzący z przedniej skrzynki bezpieczników (bezpiecznik F17 7.5A - hot in run or start, czyli zasilanie dopiero po starcie, a nie cały czas). Przewód ten wchodzi na pin nr3 lusterka (przewód czarny).
    - przewód brązowo/pomarańczowy - uziemienie, przewód wchodzi na pin nr1 lusterka (przewód biały).
    - przewód zielono/czarny - wychodzący z przedniej skrzynki bezpieczników (bezpiecznik F12 15A - hot in run or start). Przewód ten, w zależności od rodzaju skrzyni biegów, wchodzi na pin nr1 przełącznika biegu wstecznego w przypadku skrzyni manualnej oraz w przypadku skrzyni automatycznej na pin nr6 przełącznika zakresu skrzyni.
    Z przełączników "wstecznego" wychodzi (pin nr2 - skrzynia manual, pin nr7 - skrzynia automat) przewodem niebiesko/żółtym na pin nr2 lusterka (przewód szary).
    I cała filozofia.
    Poniżej opisywana strona.

Lusterko z suwakiem zostało tak zaprojektowane, aby nawet przy suwaku na skrajnej prawej pozycji (permanentne pochylenie) po włączeniu biegu wstecznego powróciło do pierwotnego położenia. Założeniem było umożliwienie obserwacji otoczenia za autem podczas manewru cofania, bez względu na intensywność oświecenia ;).

Spotkałem się również z sytuacjami kiedy, aby wszystko działało wg schematu podłączeniowego podanego powyżej, należało pobawić się w przełożenie kolejności przewodów we wtyczce instalacji auta lub lusterka.
    Ostatnio edytowane przez yaz ; 11-03-2014 o 16:06

Vip Vip Awatar epul
    BMW
    e32 740i 93'
    Blog
    14
    Przerabialem w obie strony i tez uwazam ze poliftowe jest bardziej funkcjonalne :-)

Jak German to Anna.