Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Podłączenie HDMI do dużego ekranu E38

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li

Post Podłączenie HDMI do dużego ekranu E38

Panowie, jakie polecacie sposoby podłączenia sygnału ze złącza HDMI, aby obraz wyświetlał się na dużym ekranie nawigacji w E38?

Czy taki obraz będzie posiadał jakieś ramki na ekranie itp.? Będą zachowane proporcje?

Nie posiadam tunera TV i rozumiem, że bez tunera TV nie da rady pokombinować z podłączeniem obrazu z HDMI na ekran?

Oczywiście interesuje mnie takie podłączenie HDMI, aby na ekranie był obraz i dźwięk :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    hej, nie jestem znawcą rozwiązań bmw, ale znam się dobrze na elektronice.
    po krótce wyłożę ci o co kaman.

BoardMonitor nie potrafi wyświetlać niczego innego jak tylko sygnału RGsB. Jest to sygnał analogowy, typowy dla rozwiązań video z tych lat co nasze e38. stosowany chociażby s starych stacjach graficznych Sun Micorsystems. jest to PRAWIE to co leci w złączach SCART (to te wielkie złącza typowe zanim cyforwe HDMI rozbroiło rynek analogowego video)
    I to PRAWIE co napisałem jest o tyle ważne że: w SCART sygnał synchronizacji (czyli informacja kiedy zaczyna się nastepna linia obrazu) jest OSOBNO, a w BMW mamy RGsB , i właśnie to małe s za literą G oznacza że synchronizacja została dodana do przewodu z kolorem zielonym. Oszczędności dla okablowania, ale brak kompatybilności z większością popularnego sprzętu video.

PODSUMOWUJĄC potrzeba ci konwertera HDMI => RGsB
    inna nazwa tego stardardu to RGB SOG (sync on green)

Poświęciłem chwilę na próbie znalezienia takiego w necie ale szczerze mówiąc to pusto - czyli nie pomogę - ale może trochę rozjaśni problem.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    750Li E66
    Nie wiem czy czegoś takiego właśnie Ci nie potrzeba :

http://allegro.pl/konwerter-hdmi-3-r...983795604.html

BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez pacraf Zobacz posta
    hej, nie jestem znawcą rozwiązań bmw, ale znam się dobrze na elektronice.
    po krótce wyłożę ci o co kaman.

BoardMonitor nie potrafi wyświetlać niczego innego jak tylko sygnału RGsB. Jest to sygnał analogowy, typowy dla rozwiązań video z tych lat co nasze e38. stosowany chociażby s starych stacjach graficznych Sun Micorsystems. jest to PRAWIE to co leci w złączach SCART (to te wielkie złącza typowe zanim cyforwe HDMI rozbroiło rynek analogowego video)
    I to PRAWIE co napisałem jest o tyle ważne że: w SCART sygnał synchronizacji (czyli informacja kiedy zaczyna się nastepna linia obrazu) jest OSOBNO, a w BMW mamy RGsB , i właśnie to małe s za literą G oznacza że synchronizacja została dodana do przewodu z kolorem zielonym. Oszczędności dla okablowania, ale brak kompatybilności z większością popularnego sprzętu video.

PODSUMOWUJĄC potrzeba ci konwertera HDMI => RGsB
    inna nazwa tego stardardu to RGB SOG (sync on green)

Poświęciłem chwilę na próbie znalezienia takiego w necie ale szczerze mówiąc to pusto - czyli nie pomogę - ale może trochę rozjaśni problem.
    pacraf, dzięki za konkretne info.

Czyli potrzebowałbym coś takiego?
    http://www.ebay.pl/itm/Smart-AVI-V2V...4a495b8&_uhb=1

A takie coś da radę w tym przypadku (RGB bez "s") - propozycja Rapika?
    http://allegro.pl/konwerter-hdmi-3-r...983795604.html

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    @Rapik
    Nie i Nie (nie dość że konwerter nie w tą stronę - HDMI ma jako output , to jeszcze kompletnie inny standard YPbPr

@ratovnik
    no to chyba to samo co rapik podesłał ale tym razem kierunek pasuje czyli robi komponent z hdmi (komponent to właśnie to YPbPr) - czyli też nie.

bezpośrednio z VGA robi się to dość prosto , na przykład TAK
    ale trzeba mieć karte graficzną która potrafi zejść poźniej bardzo nisko za pomocą powerstrip (czy innego programu sterującego na tyle głęboko aby móc powiedzieć karcie aby generowała obraz 400x240 (bo tyle ma nasz BM prawdziwej rozdzielczości)

BMW
    E66 735Li
    pacraf, dzięki za rady. Ogarniasz konkretnie temat.

A czy ten sprzęt rozwiąże sprawę?

http://www.ebay.com/itm/New-HDMI-to-...-/291035732909

http://www.ebay.pl/itm/CGA-EGA-YUV-a...c23a152&_uhb=1

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    nie nie nie ....
    pierwszy to kolejny przykład tego samego co podesłałeś przedtem - czyli HDMI > component (YPbPr)

drugi to w ogóle nie wiem do końca do czego to ma być, ale prawdopodobnie do tego aby w starych automatach do gier umożliwić wstawienie monitora LCD ze złączem VGA...
    No ale nie spełnia warunku podanego przez ciebie - czyli nie ma HDMI

aha - no i coś jeszcze mi się przypomniało - w poście 1 piszesz ze ma byc też audio ... nawet jak rozpykasz temat konwersji wideo - to z dźwiękiem też będą jaja żeby go gdzieś wstrzykiwać.
    Konwerter wyciągnie dzwięk z HDMI i poda ci go np jako dwa chinch (kanały L+P). I co dalej ? znowu kombinacje z nastepnym konwerterem (tu akurat wzmacniaczem dopasowującym poziom sygnału audio) no i jakoś tuner radiowy trzeba przekonać żeby go chciał nam puścić na głośniki. I tu są pewnie opcje , jako wejście aux in , jako tape... ALe ogólnie to cały czas pod górkę....

Nie wiem konkretnie na czym polega twój problem , ale jakbyś posprzedawał te graty (BM 16:9 jest trochę warty) a kupił dedykowany zestaw jakiś chiński do e38? wszystko wbudowane, wszystko działa.... navi to automapa pewnie nawet działa....
    no ale tak jak pisze - nie wiem co ci tam za pomysł w głowie siedzi - ale nie ma lekko....

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez pacraf Zobacz posta
    nie wiem co ci tam za pomysł w głowie siedzi - ale nie ma lekko....
    Ledy Panie, ledy i inne bajeranckie gadżety ;)

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez Jakub Zobacz posta
    Ledy Panie, ledy i inne bajeranckie gadżety ;)

Brawo naprawde wiele wniosłeś do tematu swoim inteligentnym wpisem .

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    A podłącze się pod temat, chociaż nie bardzo o hdmi,
    mając w podłokietniku wejście i wyjście audio-video można za pomocą jack-chinch podpiąć jakieś źródło obrazu i dźwieku tak jak > http://www.meeknet.co.uk/e38/AV/Index.htm , a powie mi ktoś jak w taki sposób podpiąć np aparat, kamerę lub odtwarzacz MP4 by uzyskać obraz i dźwięk na monitorze i głośnikach? MP4 czy kamery mają wyjście jak juz to jack, czy wystarczy do takiego kabla zastosować przejściówkę z chinch na jack?