Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: e38 monitor

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730d+ 2001
    Nie zrozumieliśmy się:) Płytkę z softem użyłem do wgrania na jednym jak i drugim czytniku więc pomijam możliwość że płytka źle nagrana lub coś się źle zainstalowało ( bo monitor jest biały i nie widzę paska postępu)

Co do podłączenia czy są jakieś punkty gdzie kable są szczególnie narażone? Jakieś pomysły jak sprawdzić wiązkę?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Odłącz czytnik i kilka razy pobaw się zapłonem.
    Tuner TV przełączy się nie od razu.
    Ew. odłącz aku na kilka min.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730d+ 2001
    Podczas kupna samochodu nie było czytnika a aku miałem do wymiany więc w przeciągu tygodnia kilka razy był odłączany i zero reakcji. Czy są jakieś modyfikacje (aux jakies wyjścia na DVD lub coś) które mogłyby zaklocac sygnał obrazu? Po odlaczeniu czytnika i tunera monitor dalej świeci się na biało czyli tak samo jak z osprzetem to chyba trochę dziwne?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d

hej,
    zacznę od tego że nie raz wypinałem już wszsytkie swoje graty z bagażnika, podłączałem je "na żywca" i PAMIĘTAM że raz o mało zawału nie dostałem widząc biały ekran (ja walczyłem ze spolszczeniem navi, nowym laserem a ostatnio cyfrową telewizją - więc z lenistwa często wpinam to na załączonym układzie) i po wyłaczeniu zasilania , jednej zdrowaśce , załączeniu - wszystko działa.
    Wydaje mi się że biały ekran to gdy BM dostaje po szynie Ibus rozkaz do "pobudki" ale nie dostaje żadnego obrazu (nie ma synchronizacji) - wtedy jako diagnostyka daje biały ekran. ale to musiałbym sprawdzić wypinając niebieską kostkę podczas uruchomionego systemu z tunera TV.

Jednak cokolwiek by to nie było - to jeśli chcesz sprawdzić czy twoj BM żyje to podłączyć możesz sygnał video z jakiekolwiek dvd na wejście "green" monitora. obraz co prawda będzie zielony ale będzie to oznaczało że twój BM jest zdrów jak ryba.
    Brak obrazu - BM jest już w krainie wiecznych łowów.... ale tu żartuję ... pewnie będzie OK.

Jesli to co ci napisałem nie jest dość jasne co należy zrobić to :

weź stare urządzenie typu dvd / konsola / tuner sat / co tam masz , ale ważne żeby jedno ze złączy jakie jest z tyłu było pojedyńczym RCA kolory żółtego z napisem "composite"
    composite jest to najbardziej chamski sygnał wideo o kiepskiej jakości, gdzie wszystkie sygnały kolorów i synchronizacji są w jednym kablu pomieszane.
    fotka nr 9 tutaj to przykład composite video na jakim dvd
    teraz weż kabel chinch, i ten środkowy pin - tego kabla composite - podłącz do wyciągniętej wtyczki niebieskiej z tunera TV (NIE DO GNIAZDA TUNERA - ale do wtyku który wyjmiesz z tunera) do pinu 5 , natomiast masę , czyli ekran tego kabelka composite video podłącz do masy sygnału video zielonego , czyli do pinu 14 tej samej wtyczki.
    Powienien pojawić się zielony obraz z twojego urządzenia na ekranie BM. oczywiście nie zapomnij załączyć tego dvd czy co to tam będziesz miał, do zasialania...
    Nie kombinuj z innymi kolorami - nic z tego nie będzie.

jeśli nie czaisz do końca jak to zrobić - napisz śmiało...
    Ostatnio edytowane przez pacraf ; 10-03-2014 o 11:52

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730d+ 2001
    Więc, podłączyłem wideorejestrator za pomocą kabla jack->chinch. Z żółtego środkowa żyłę pociągnąłem pod pin numer 5 zaś tą zewnętrzną żyłę do pinu 14, efekt żaden tylko podświetlenie.
    Czy można wpiąć się tymi kabelkami bezpośrednio pod BM? Chciałbym sprawdzić czy na pewno upieprzony jest BM czy może wiązka ma jakieś przerwy.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    nie podłączałem tak nigdy. zawsze od bagażnika.
    pewnie można tak podłączyć - dlaczego by nie.
    Jednak pamiętaj że BM musi się obudzić - czyli musi być wpięty do instalacji i widzieć I-Bus - to tam lecą komunikaty wake-up i kontrolne. czyli jeśli już to trzeba by tylko my wyjąć te dwa piny (sygnał green i jego masa) a resztę pozostawić w gnieżdzie i podłączone.

Pewnie nie masz jak podejrzeć co się dzieje na szynie Ibus? Ja interfejs Ibus zrobiłem z kabla którego używam do inpy - działa super...

powinno lecieć tak:

How to start up a 16:9 bordmonitor

Cut from hacktheibus messages

Commands including crc

GT --> BMBT: RGB control: LCD_on TV
    // on 3B 05 F0 4F 11 11 81
    GT --> BMBT: RGB control: LCD_off TV
    // off 3B 05 F0 4F 01 01 81
    IKE --> GLO : Ignition status: Pos1_Acc Pos2_On Pos3_Start
    // poll 80 04 BF 11 17 3D

Boot block sent from my Bordmonitor at boot

BMBT --> RAD : CD status: Mode0_Function_02 Pause CD 1, Track 0 CDs_Loaded: P1
    // To Radio F0 0B 68 39 00 02 00 01 00 01 00 00 A8
    BMBT --> RAD : CD status: Mode11_Function_02 Pause CD 0, Track 0 CDs_Loaded: P1
    // To Radio F0 0B 68 39 0B 02 10 01 00 00 00 00 B2
    // To LCM F0 04 BF 02 70 39
    BMBT --> IKE : Ignition status request
    // To IKE F0 03 80 10 63
    BMBT --> LKM : Light dimmer status request
    // To NAV locat F0 03 D0 5D 7E
    BMBT --> GM : Doors/flaps status request
    // Broadcast F0 03 00 79 8A

"I'm alive" message from Bordmonitor every 10'th second. Possibly a handshake with poll.

// To Radio F0 03 68 01 9A

// Radio polls CD with 68 03 18 01 72
    // Reply is 18 04 FF 02 00 E1

The Bordmonitor is shutdown when ignition off message is received.
    // 44 05 BF 74 00 FF 75

After ignition is applied my BM starts to send: F0 BM 03 ...68 RADIO 01 'status request' CS
    -> It is checking for the radio.

When I remove the radio from kbus the LED turns off. -> If the radio LED would be on the BM will switch it off when the radio doesn't answer to the message.-> The ignition message is not related to this BUT the 16:9 BM likes to get the ignition status message regularly. In my logs it looks like it even asks for it (ID 10h) when the status of the ignition line changes.

no i jeszcze tak teraz myślę - czy ten videorejestrator to na ten chinch WYSYŁA obraz, czy on tam ma WEJSCIE żeby coś nagrać? upewnij się że tam masz obraz - podłącz go do telewizora.

poszukałem trochę po necie i problem białego ekrany bywa nie tylko u ciebie

tutaj nic ciekawego ale koleś miał to i ustąpiło
    http://translate.google.com/translat...rm-160695.html

ten zadał sobie trud i podmienił navi i nie pomogło - niestety nie rozwiązania ale to nie navi
    http://translate.google.com/translat...%3D2&sandbox=1

tutaj koleś miał nieustającego białego screena i wysłał do naprawy , odesłali naprawione...
    http://www.xoutpost.com/electronics/...te-screen.html

czyli raczej problem jest z ekranem....

poszukałem jescze troche i tutaj koleś walczył w x5 z takim samym problemem. też kombinował co to może być i w koncu okzało się (4ta strona) że to BBM , wysłał do serwisu zapłacił 175 USD i ma OK teraz....
    http://www.xoutpost.com/electronics/...-screen-3.html

pocieszajace jest to ze porady jakie otrzymał są podobne do tych co tutaj piszemy , o tym podłączaniu sygnału pod kolor zieolny itd... ale nic to nie dało.

zaczynam wierzyć że u ciebie jest ta sama awaria.
    niestety nikt nie pisze co zostało wymienione w BM... a szkoda... no ale serwisy strzegą pilnie swego knowhow... to zrozumiałe...
    Ostatnio edytowane przez pacraf ; 12-03-2014 o 09:16

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    tak mnie zaciekawiłes tym white screenem...
    a może nie należy ograniczać sie do szukania podobnego problemy w innych bmw , ale uogólnić to na lcd...
    czy wygląda to podobnie?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730d+ 2001
    Wygląda tak samo. Tylko że rozkręcałem bydlaka i poodginałem blaszki stykające się z taśmami.
    Wideorejestrator po podłączeniu do TV przenosi obraz.
    http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=37808 a co myślisz o tym rozwiązaniu?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    no to jest trop!
    skoro tak napisał ktoś - to warto to sprawdzić.

wiesz jak sprawdzić bezpiecznik taki? (zresztą jakikolwiek inny też) ? omomierz na zakres najniższy (200 omów w tanich miernikach marketowych) i przyłżyć do jego końcówek. powinno wskazać pojedyńcze omy najwyżej (np 003)

jesli będzie padaka to możesz go zastapić innego rodzaju bezpiecznikiem, bo przypuszczam że akurat takiego SMD nie masz. Może to byc nawet na przewodach wlutowany taki rurkowy mały szklany. ważne żeby nie był dużo różniący się amperażem, najlepiej taki sam oczywiście, ale jak będzie nawet 2 A to bym śmiało wlutował - w razie zwarcia i tak poleci.
    Jesli to będzie to - zrób lepsza fotę i potem pdf do działu instrukcje i schematy!
    No ale jest też nauczka dla mnie - szukac po polsku a nie tam zaraz weiss bildshirm albo white screen! powiem ci szczerze że często jeszcze na ruskich stronach szukam - tam też niezłe wynalzki mają :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730d+ 2001
    Hymm byl spalony ten bezpiecznik, wlutowalem zamiast niego drucik z bezpiecznika 1A ale po podlaczeniu Nadal swieci na bialo. Soft instalowalem na nowo, bezpiecznik wyciagalem, aku odlaczylem na chwile ale zero reakcji... Nie wiem czy oddac do elektronika mi juz pomysly sie skonczyly