Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 48

W±tek: [E32] Czy da siê zamontowaæ OBC do E32?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar koNik_N
    Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    1989 E32 750i, 1974 E3 2500, 1976 E12 535i
    Sk±d
    KRK

[E32] Czy da siê zamontowaæ OBC do E32?

Witam,

moja E32 to (nie)stety wersja bieda, w miejscu w którym powinien znajdowaæ siê komputerek OBC mam zegarek analogowy (bardzo dok³adnie chodzi ). Moje pytanie brzmi, czy da siê tam jakos prosto zamontowaæ takie ustojstwo? Czy jest tam gotowa instalacja pod to? Jakiego muszê szukaæ je¶li tak? Zale¿y mi przede wszystkim na odczycie spalania :-)
    '59 GAZ 21 | '66 W108 5.6 | '69 W108 280SEL | '72 BA3 2101 1200s | '74 BMW E3 2500 | '76 BA3 2103 1.8iSk | '76 BMW E12 535i | '79 GAZ 24 | '89 Volvo 740 2.3 GLE | '89 BMW E32 750i | '96 Volvo 960 3.0

Vip Vip Awatar jarek88
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Sk±d
    Tomaszów Mazowiecki
    Blog
    20
    Z tego co wiem da siê zamontowaæ i nie powinno byæ z tym wiêkszego problemu chyba jest konieczno¶æ zmiany tej plastikowej ramki w której siedzi twój zegarek
    powinienem mieæ ta ramkê chyba ze ju¿ wywali³em bo du¿e OBC mam napewno mo¿emy siê dogadaæ ale mo¿e niech znawcy siê jeszcze wypowiedz± czy to bêdzie dzia³aæ

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Kafarek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E32 750i
    Sk±d
    Tczew
    Blog
    2
    Je¿eli Twoja beemka zosta³a fabrycznie wyposa¿ona w analogowy zegarek lub elektroniczny zegarek z pomiarem zewnêtrznej temperatury, istnieje mo¿liwo¶æ wymiany ich na pe³ny komputer pok³adowy. Podzespo³y zegarka korzystaj± z tej samej wtyczki co komputer, okablowanie jest równie¿ w tym samym miejscu.
    Auta posiadaj±ce jedynie analogowy zegarek, nie posiadaj± tak¿e sensora pomiaru temperatury, wiêc ta funkcja nie zadzia³a, natomiast wszystkie inne sygna³y id± wprost z ECU.

Beemki bez check control nie posiadaj± tak¿e sygna³u d¼wiêkowego, dlatego komputer nie zaalarmuje o oblodzeniu ani ograniczeniu prêdko¶ci, natomiast ostrze¿enie powinno siê pokazaæ na wy¶wietlaczu.
    Wszelkie inne funkcje - ³±cznie z kodem zap³onu (IMMO) - powinny dzia³aæ.
    (...)
    Komputer pok³adowy (OBC) od E34 zadzia³a nawet z E32, ale poniewa¿ siódemki maj± wiêkszy zbiornik paliwa, pewne wskazania dotycz±ce spalania (jak np. przewidywania dot. dystansu) mog± byæ nieprawid³owe. Ramka monta¿owa (trzymaj±ca zegarek, radio i pokrêt³a ogrzewania) rózni siê nieco od modeli z OBC i zegarkiem, poniewa¿ slot na OBC jest g³êbszy ni¿ na zegarek,przy czym g³êboko¶æ OBC jest jakie¶ dwa razy wiêksza ni¿ zegarka. Dodatkowo z³±cze jest umieszczone nieco wy¿ej ni¿ zegarek. Mo¿liwe jest wyciêcie tworzywa z tylnej czê¶ci gdzie umieszczony jest zegarek, ale najlepszym wyj¶ciem jest wymiana ramki. Dla ciekawych numery obu ramek:

Ramka radio/OBC 65 81 1 384 121
    Ramka radio/clock 65 81 1 384 141

Pierwsz± rzecz± jak± musisz zrobiæ to zdj±æ zegarek. Aby to zrobiæ, wyci±gnij radio razem z kieszeni±, nastêpnie siêgnij do ¶rodka. U góry zegarka powiniene¶ wyczuæ malutk± d¼wigniê, któr± nale¿y przycisn±æ (w kierunku silnika). Spowoduje to wysuniêcie zegarka w twoim kierunku. Ca³o¶æ wyci±gnij palcami.
    Czas na sprawdzenie czy OBC dzia³a. Z³±cze jest przymocowane na tylnej ¶ciance ramki, delikatnie zdejmij je z mocowania i odrobinê wyci±gnij (powinno byæ tam ok 4 cm zapasu kabla). Pod³±cz z³±cze do tylnej ¶cianki OBC, w³±cz zap³on i sprawd¼ czy komputer o¿yje.

Je¿eli OBC jest martwy, to nastêpnym krokiem jest znalezienie usterki. Schemat wyprowadzeñ podany jest poni¿ej, a wiêc zaczynamy od sprawdzenia miernikiem, czy mamy 12V na pinie: 6,8,9 oraz 17. Najczê¶ciej przyczyn± usterki jest brak napiêcia na pinie nr 17, je¿eli Twoje auto nie ma pomocniczego przeka¼nika klaksonu (auxiliary horn relay). Bez napiêcia na tym pinie OBC bêdzie ca³kowicie martwy. Najprostszym rozwi±zaniem jest odciêcie czerwono-szaro-¿ó³tego kabelka, id±cego do pinu 17 (ale odciêcie go jak najdalej od z³±cza),i zwarcie go z czerwono-¿ó³tym (czerwonego z ¿ó³tym paskiem, bo jest równie¿ ¿ó³ty z czerwonym paskiem -NIE POMYLCIE SIÊ!), który prowadzi z piniem nr 9. Mo¿esz po³±czyæ to poprzez 5 lub 10 amperowy bezpiecznik je¿eli chcesz, a to na wypadek gdyby czerwono-szaro-zielony kabelek siê roz³±czy³. Je¿eli nawet, to nie powinien spowodowaæ ¿adnych problemów.

Oto obiecany opis wyprowadzeñ:

Zegarek cyfrowy/czujnik temperatury
    ---
    pin4: ground
    pin5: blue/red/yellow, temp sensor
    pin8: + from fuse F1
    pin9: + from fuse F20
    pin18: white/blue, chimes
    pin19: white/red, chimes
    pin22: grey/red, light switch

OBC
    ---
    pin1: fioletowy/zielony/¿ó³ty, alarm
    pin10: czarny/zielony, starter
    pin6: + z bezpiecznika F17
    pin9: + z bezpiecznika F20 (czerwony/¿ó³ty)
    pin8: + z bezpiecznika F1
    pin22: szary/czerwony, prze³±cznik ¶wiate³
    pin25: ¿ó³ty/czerwony, turn signal<--nie wiem co to jest
    pin3: bia³y/¿ó³ty, diagnostyczne
    pin16: bia³y/fioletowy, diagnostyczne
    pin14: bia³y/szary, instrument cluster to jest chyba co¶ do deski rozdzielczej
    pin7: czarny/bia³y, instrument cluster to te¿
    pin4: masa
    pin5: niebieski/czerwony/¿ó³ty, czujnik temperatury
    pin20: czarny/czerwony/¿ó³ty, co¶ od klimy
    pin21: czarny/bia³y, pre-ventilation co¶ od klimy(?)
    pin23: fiolet/bia³y/¿ó³ty, alarm
    pin17: czerwony/szary/¿ó³ty, alarm
    pin26: czarny/czerwony/¿ó³ty czujnik poziomu paliwa
    pin12: br±zowy/fioletowy, czujnik poziomu paliwa
    pin11: bia³y/czarny, DME
    pin24: czarny/fiolet, DME
    pin19: bia³y/czerwony, sygna³ d¼wiêkowy
    pin18: bia³y/niebieski, sygna³ d¼wiêkowy
    pin15: bia³y/br±zowy, radio
    pin2: niebieski/br±zowy/¿ó³ty, radio

Je¿eli OBC ¿yje i ma siê dobrze, nastêpnym krokiem jest w³a¶ciwe umieszczenie go. Mo¿esz albo zamieniæ ramkê monta¿ow± przeznaczon± specjalnie na OBC, mo¿esz tak¿e, jak wspomniano na pocz±tku wyci±æ plastik w tylnej ¶ciance oryginalnej ramki (mo¿na to zrobiæ od frontu nawet bez wyci±gania jej, u¿ywaj±c odpowiedniego rozmiaru pi³y, lub czego¶ podobnego. Po tym zabiegu OBC wejdzie g³adko do ¶rodka i pokryje siê razem z p³aszczyzn± ca³ej konsoli.
    Teraz trzeba nadaæ komputerkowi cechy regionalne, ¿eby nie je¼dziæ po Polsce z milami i galonami na liczniku . Aby to zrobiæ, wejd¼ w menu testowe OBC naciskaj±c jednocze¶nie przyciski 1000 oraz 10. Na wy¶wietlaczu poka¿e siê napis TEST. Za pomoc± przycisków 10 oraz 1 wpisz liczbê "11" po czym naci¶nij klawisz S/R. Powinien pojawiæ siê napis "0 LAND" - mo¿esz zmieniaæ go za pomoc± klawiszy 1000 i 100 oraz zapisaæ przyciskiem S/R. Zakres mie¶ci siê pomiêdzy "0 LAND" i "9 LAND" i metod± prób i b³êdów powiniene¶ znale¼æ ustawienia najlepsze dla Ciebie. W niektórych konfiguracjach warto¶ci s± podane w galonach i tego typu bzdury,dlatego we¼ to pod uwagê.

Je¿eli masz wra¿enie, ¿e OBC pokazuje niew³a¶ciwe zu¿ycie paliwa, mo¿esz skalibrowaæ go. Zatankuj do pe³na, zresetuj licznik kilometrów dziennych oraz jedno ze wskazañ przeciêtnego zu¿ycia paliwa na OBC. Wyjed¼ bak niemal do oparów i uzupe³nij znowu do pe³na (Matko Boska, trochê to bêdzie kosztowa³o, albo czasu, albo pieniêdzy . Ilo¶æ benzyny, jak± trzeba uzupe³niæ to pe³nego baku jest ilo¶ci± potrzebn± do przejechania dystansu na liczniku kilometrów dziennych. Z tego przelicz obecne zu¿ycie paliwa i porównaj z tym, co mówi OBC. Je¿eli te warto¶ci ró¿ni± siê, musisz skalibrowaæ zu¿ycie poprzez ponowne wprowadzenie danych.

Wskazania zu¿ycia paliwa jest zablokowan± funkcj± komputera pok³adowego, je¿eli wiêc chcemy siê tam dostaæ, musimy odblokowaæ OBC. Naciskasz jednocze¶nie 1000 i 10, a na wy¶wietlaczu pojawia siê TEST. Za pomoc± 10 i 1 wpisujesz liczbê 19, nastêpnie wciskasz klawisz S/R. Wpisujesz bie¿±c± datê, naciskasz S/R i komputer powinien byæ odblokowany. Aby dostaæ siê do znacznika zu¿ycia paliwa, musisz jeszcze raz nacisn±æ 1000 i 10 a¿ znowu pojawi siê napis TEST. Za pomoc± 10 i 1 wpisujesz liczbê 20 (Uwa¿aj, ¿eby nie wpisaæ 21 - to resetuje OBC!!), nastêpnie wciskasz znany ju¿ klawisz S/R. Teraz wyswietlacz powinien pokazywaæ co¶ jakby 1000 CORR, to jest twój obecny wska¼nik. Nowe wskazanie wyliczasz wed³ug wzoru:

Nowy_wska¼nik=obecny_wska¼nik*aktualne_zu¿ycie/zu¿ycie_wg_OBC

Wpisz now± warto¶æ u¿ywaj±c klawiszy 1000/100/10/1 i naci¶nij S/R. Je¶li chcesz z powrotem zablokowaæ OBC, wykonaj jeszcze raz kroki potrzebne do wpisania funkcji "19" i naci¶nij klawisz C/F by zachowaæ zmiany.

T³umaczenie J.Jarosz(Jarek666) (¼ród³o www.bmwe34.net)

-----> www.e32.750i.pl <-----

Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    Sk±d
    KRK
    mhm... postaram siê jako¶ na dniach wyszargaæ zegarek i zobaczyæ czy jest za nim gotowa jaka¶ wtyczka do pod³±czenia tego ustrojstwa...
    czyta³em ¿e s± jakie¶ ró¿ne rodzaje wtyczek, czy to zale¿y od rocznika?
    '59 GAZ 21 | '66 W108 5.6 | '69 W108 280SEL | '72 BA3 2101 1200s | '74 BMW E3 2500 | '76 BA3 2103 1.8iSk | '76 BMW E12 535i | '79 GAZ 24 | '89 Volvo 740 2.3 GLE | '89 BMW E32 750i | '96 Volvo 960 3.0

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    Kolego przede wszystkim sprawd¼ jak± masz wi±zkê. Musi mieæ przynajmniej 26 o ile mnie pamiêæ nie myli przewodów. Je¶li jest ubo¿sza to bêdzie ciê¿ko.

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Da siê bez problemu.Kolega pod³±czy³ w e34 du¿e OBC a tez mia³ zegarek analogowy.Jesli chcesz to napisz mi na gg a dam Ci do niego namiar i sobie poklikacie ;)

Do³±czy³
    Oct 2010
    BMW
    Sk±d
    KRK
    wsadzi³em OBC, wi±zkê mam z ca³± kupa kabli ale nie dzia³a... jutro bêdê sparawdza³ czy mam napiêcia na wszystkich w/w pinach.

Aaaaa i jeszcze jedno. Jak w³±cze ¶wiat³a to w ogóle nie w³±cza siê pod¶wietlenie wy¶wiatlacza, jedynie ta dolna ¿arówka dzia³a. Czy u Was te¿ tak jest czy od razu dzia³aj± wszystkie 3?

Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    Cytat Zamieszczone przez koNik_N
    wsadzi³em OBC, wi±zkê mam z ca³± kupa kabli ale nie dzia³a... jutro bêdê sparawdza³ czy mam napiêcia na wszystkich w/w pinach.

Aaaaa i jeszcze jedno. Jak w³±cze ¶wiat³a to w ogóle nie w³±cza siê pod¶wietlenie wy¶wiatlacza, jedynie ta dolna ¿arówka dzia³a. Czy u Was te¿ tak jest czy od razu dzia³aj± wszystkie 3?
    musisz po³aczyæ 2 kable ale kurcze nie pamiêtam które dok³adnie w tej wi±zce która idzie do OBC, jutro postaram sie odnale¶æ swoje stare posty na innym forum, przerabia³em to jak mia³em E34.

Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    Sk±d
    okolice Sulechowa

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Trzeba sprawdziæ czy jest napiêcie na pinie 17, je¿eli nie to odci±æ przewód i podaæ napiêcie z pinu 9.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •