Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Kuleje(faluje) na zimnym, po nocy.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Chłopaki nie czytałem całego wątku, bo nie mam czasu niestety. Ale silnik prosty jak budowa cepa, podobnie jak osprzęt. Albo macie za dużo powietrza, mało benzyny albo odwrotnie.

EML do czyszczenia wraz z jego czujnikiem położenia potenjometrycznym. Czujnik temperatury powietrza dolotu do pomiaru, jest w przepływomierzu. Pomiary sondy lambda dadzą pojęcie, ale nie znaczy wcale, że jest uszkodzona. Ciśnienie paliwa do zmierzenia w moment, tak samo czy regulator ciśnienia paliwa trzyma te 3.5 bara, tutaj pojawiłyby się problemy przy zapalaniu na ciepłym jeszcze. Czy wtryski nie leją czasem, może lać nawet jeden i już będzie oszykiwał sondę lambda, na gazie część z Was jeździ.

Chińskie pompy też są dobre, w stanach wszyscy wyczynowcy na takich jeżdżą, podobnie jak ja w M70. Dziś oryginalne pompy Boscha są z Meksyku, to już nie wiem co lepsze, jedna tylko do M70 kosztuje prawie 900 PLN.

Czasy wtrysków komputer zmienia, żeby nadążyć za ilością oraz temperaturą powietrza, rozumiem, że rozmawiamy o biegu jałowym. Jeżeli się wahają, to znaczy, że komputer dostaje raz dobre, a raz złe informacje, czyli przepływomierz lub czujnik temperatury. Tak samo z drugiej strony, zadana ilość powietrza jest stała, przepływomierz jest ok, temperatura też, a ciśnienie w listwie paliwowej jest niewłaściwe, waha się lub wtryski podlewają lub się zacinają. Wtedy sonda dostaje sygnał, że za ubogo lub za bogato i znowu zmieniamy czasy wtrysków i tak w kółko. Sterowniki silników są banalnie proste, inaczej by ich nie wymyślono w latach 80tych. Najgorsza sprawa to niesprawne czujniki jakości/ilości powietrza, do tego niesprawny układ zasilania paliwem oraz słaba iskra, wtedy zaczyna się zabawa i wróżenie z fusów.

Potencjometr gazu nie ma nic do gadania w sprawie biegu jałowego, bo wątpię, żeby dawał sygnały zmiennej rezystancji, jeżeli jest w stanie spoczynku. Co najwyżej są z nim problemy z płynną pracą.

To jest zupełnie wszystko.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 17-03-2014 o 19:23
    pozdrawiam Bartek