Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: [mechanika] Jak wymieniæ p³yn ch³odz±cy i ile go wchodzi do

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    Wroc³aw

[mechanika] Jak wymieniæ p³yn ch³odz±cy i ile go wchodzi do

Witam, mam pytanko.. mianowicie jak wymieniæ p³yn ch³odz±cy e 32? I ilê p³ynu do niej wchodzi? mam 8 litrów i nie wiem czy wystarczy? Proszê o podpowiedz bo nie wiem co mam tam wlane a mrozy id± i szkoda mi mojej czarnulki...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    BMW 730i '89
    Sk±d
    Warszawa
    Info o ilo¶ci p³ynu ch³odniczego masz w instrukcji obs³ugi. Do M30B35 wchodzi 12 litrów z tego co pamiêtam.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Warka
    Mozesz jeszcze sprawdzic testerem jaka masz wytrzymalosc plynu na mroz,
    a jak juz sie jednak zdecydujesz spuscic plyn, to pamietaj by odkrecic rowniz srobke w bloku silnika, tam jest wiecej plynu niz w chlodnicy

Vip Vip
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    ex E32 735
    Sk±d
    Trzebinia
    Je¶li masz z klim± to 12.5 bez 12.Ja w³a¶nie wymienia³em to najpierw spusci³em ca³y p³yn wla³em wode i srodek do p³ukania(kamieñ.osady,silikony)Po oko³o 10min pracy silnika p³ukasz az bêdzie lecia³a czysta woda,odpio³em wê¿e od ch³odnicy ,g³owicy i nagrzewnicy, pó¿niej krótka jazda i znowu spuszczenie wody i zalanie p³ynem.Ja zala³em koncentratem bo nigby nie usuniesz ca³ego starego p³ynu.Kupi³em 6ltr koncentratu valvoline po 15z³.
    Pamietaj ¿eby odpowietrzyæ uk³ad na wolnych obrotach bo mo¿e jaki¶ w±¿ szczeliæ(mnie strzeli³ górny w±¿ od ch³odnicy z trójnikem)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BOSS302
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    E32 - M60B30 '93
    Sk±d
    Kraków
    A ile p³ynu wchodzi do M60B30 ??? :) pozdrawiam

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Warka
    w moim przypadku wesz³o 13l

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    do³±czê siê do tematu - nie mogê znale¼æ którêdy spuszcza siê p³yn z bloku. W Bentleyu wyczyta³em tylko, ¿e po stronie wydechu przy cylindrze 6...

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    zgadza siê ,po prawej stronie na 6 cylindrze,mniej wiêcej po¶rodku 6 cyl.,jest tam ¶róba bodaj¿e na klucz 17 lub 19.

Dokladnie tak.

Klucz 13 -ka i nie zapomnij o uszczelce pod korek spustowy, a plyn da sie caly zlac. Wlasnie w bloku strasznie duzo jest. Mowie o silniku M60

Wczoraj zmienialismy u Damiasa i sam byl zdziwiony ile to w zwyklym bloku 2,8 siedzi. Pozostaje niespuszczony plyn z nagrzewnicy (+ ew. webasto) ale 1/2 litra przy 12-tu to nie zadna roznica ;)

S³uchaj Sylwka bo wie co mówi (tzn pisze :) )
    Fakt faktem by³em zdziwiony :) Z ch³odnicy co¶ tam zlecia³o ale z bloku to prawdziwy wodospad :) Jeszcze raz dziêki Sylwek ;)
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •