http://allegro.pl/unikat-e39-530i-m-...988097762.html
Niezniszczalna 5hp24![]()
http://allegro.pl/unikat-e39-530i-m-...988097762.html
Niezniszczalna 5hp24![]()
napewno :))) moja lezy w³asnie w garazu aahah
Te auta s± moje i gdyby¶ Ty kolego mia³ o nich trochê wiêcej pojêcia to by¶ wiedzia³ ¿e tam mam 2 X ZF 5HP24
Mam jeszcze jedna liftow± e39 520 2.2 i tam mam nieszczêsne 5HP19
Wczesniej sam myslalem ze 5HP24 byla tylko w V8 bo mia³em juz szesc sztuk e38 + sztukê X5 4,4 z takim samym symbolem skrzyni,
ale mnie te dwie naprostowa³y ¿e nie tylko.
Specjalnie zaznaczy³em w aukcji ze obydwie maj± ten symbol skrzyni bo jest to ma³o spotykane - podobnie jak w 3.0d M57 bo one najczê¶ciej wychodzi³y ze skrzyniami GM.
By³y jednak wersje z 5HP24. Jednoznaczne jest tylko to ze w poliftach V8 byly 5HP24 - w R6 ju¿ by³a raperka.
Dla uzupe³nienia wychodzi³a równie¿ w Audi , VW , Range Rover i w Jaguarze.
Byæ mo¿e gdzie¶ jeszcze , ale tu trochê moje pojêcie siê skoñczy³o ;)
£atwiej mi bêdzie stanowczo wyt³umaczyæ na czym polega ich AWARYJNO¦Æ.
Masê u¿ytkowników aut z ta skrzyni± w ogóle jej nie obs³uguj±. Stopieñ ich wyeksploatowania i
pierwsze problemy wymuszaj± pierwsz± jej obs³ugê która wtedy zwykle okazuje siê koñcem skrzyni...
¯aden z klientów mojego warsztatu (ani jeden!) nie wyrazi³ zgody na wymianê oleju i filtra w swojej skrzyni
twierdz±c ¿e zastanawiali siê nad tym wielokrotnie, ale po rozeznaniu tematu nie bêd± nic robiæ bo zwykle koñczy
siê to trwa³ym jej uszkodzeniem... brak s³ów - komentarz my¶lê zbêdny.
Moje w³asne do¶wiadczenia z t± skrzynia s± jednak takie ¿e lepszej w ¿yciu nie mia³em - a przy fakcie ¿e moje obecne auto
to jest ósma sztuka (siedem siódemek + X5 E53) + auto wspólnika który nie jest niedzielnym kierowc± i wie do czego s³u¿y BMW
jest to opinia podparta chyba wystarczaj±cymi faktami ¿eby mieæ wypracowane obiektywne zdanie w temacie ?
By³ zachowany jedynie jeden parametr - zaraz po zakupie by³a robiona w KA¯DEJ z tych skrzyñ pe³na dynamiczna wymiana oleju + filtr
i w ¿adnej z tych skrzyñ przed wymian± oleju nic siê zupe³nie nie dzia³o - chodzi³y perfect. Je¿eli auto zostawa³o w rodzinie d³u¿ej kazda kolejna wymiana oleju co 60000 - czasami co 50000 przy okazji innych prac.
Jedyn± sztuk± w której tego nie zrobi³em jest obecna, któr± sprzedaje.
Jednocze¶nie jak sobie przypomnê jak by³y eksploatowane niektóre z tych BMW to wydaje siê niemo¿liwe z perspektywy czasu ¿e to dzia³a³o
(w sensie skrzynia) a jednak nie dzia³o siê kolego dokumentnie nic.
Najlepszym przyk³adem mo¿e byæ moja pierwsza 740 kupiona w DE z przebiegiem 167000.
Wymiana oleju w skrzyni i pó¼niej kolejne w/g wspomnianego schematu i nakrêcone na kola kolejne 320000!
Nadmieniê ¿e to by³y km nakrêcone jeszcze na "m³odzieñczym ci¶nieniu" wiêc lekko skrzynia nie mia³a ;)
Fakt faktem mia³em awarie skrzyni........ zerwa³a mi siê po 260000 zrobionych przeze mnie .... linka wybieraka ;)
Mam wiêc twierdziæ ¿e 5HP24 jest awaryjna ?? :)
Wjedz na kanal i sprawdz - troche sie zdziwisz...
Majac odrobine pojecia wiedzialbys tez ze M57 w E38 mialo zawsze HP24 a E39 zawsze GM.
Co do 5HP24 to dobra i dosc wytrzymala skrzynia chociaz tez ma swoje wady, na tle nowszych konstrukcji wypada super jednak niezniszczalna nie jest
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 23-02-2014 o 22:24
Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!
Kolego ,w poprzedniej e38 mia³em 5hp18 ,w czasie jak mia³em te e38 wymieni³em olej i filtr 4ry razy ,za pierwszym razem lecia³ brudny olej ,za drugim czysciejszy ,za trzecim czysty ,a za czwartym czy¶ciutki. Wymiany by³y co 60 tys i auto eksploatowa³em pó³ na pó³ trasa/ miasto ,bo to jest bardzo wazne. Skrzynia chodzi³a idealnie ,do sprzedazy i chodzi do dzi¶ u innego w³asciciela.
Teraz mam 730d ,jakie kupi³em przy sprawdzonym przebiegu 209 tys , oczywi¶cie od razu wymiana oleju wraz z filtrem. Skrzynia chodzi³a super, zrobi³em 66 tys ,znowu wymiana ,zrobi³em oko³o 1000km ,zacze³y sie ma³e szarpniêcia /przebieg auta 275500/ przy zwalnianiu przy oko³o 80 km/h.Potem auto nie chcia³o ruszaæ , pojecha³em, do zaprzyjaznionego mechanika co naprawia BMW , diagnoza pekniety kosz C. Kupi³em nowy kosz ,nowy olej 10l ,nowy filtr ,jakies uszczelki ,czyszczenie machatronika ,membran. Dobrze ,ze sie to sta³o na miejscu ,a nie gdzie¶ 300km od domu.
Teraz skrzynia chodzi idealnie ,ale po tej przygodzie smiem twierdzic ,¿e 5hp24 nie zas³uguje na okre¶lenie niezniszczalnej , powiem wiêcej ,¿e nie znam nikogo co nie mia³ problemu z ta skrzyni±.. Mysle ,ze to wystarczaj±co opisa³em.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 23-02-2014 o 21:58