Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 116

Wątek: Co mogę zrobić dla POLSKI ?

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Ja mam obrany kierunek, polityczny również. Jeśli kogoś będę miał za to "ukarać" to na szczęście zrobię to w domu przy niedzielnym rosole :) Ja na pewno przypilnuje tą osobę aby dała coś od siebie dla Polski. Taki będzie mój wkład "co mogę zrobić" :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar chytrusek
    BMW
    e38 740 M62B44
    Haha :-) Trzeba jednak potem wybrać następnych. Uważasz, że nauczeni doświadczeniem poprzedniej ekipy, zajmą się wreszcie problemami swoich wyborców ?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Ulv
    BMW
    ex E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    wystrzelić w kosmos bez drogi powrotnej
    Podobne rozwiązanie propaguje artysta o pseudonimie Kelthuz: http://www.youtube.com/watch?v=2sIkgheorv8

Najlepiej byłoby ograniczyć zakres decyzji podejmowanych przez polityków i urzędników.

Dlaczego zdarza się tak, że Polak rejestruje firmę w Wielkiej Brytanii czy w Czechach, żeby działać w Polsce, a nie zdarza się tak, że Brytyjczyk i Czech rejestrują firmy w Polsce, żeby działać w Wielkiej Brytanii i w Czechach?
    Ostatnio edytowane przez Ulv ; 23-02-2014 o 11:49

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Więc trzeba to tylko wdrożyć Ulv

Chytrusek ,jak nie będzie kary za nieudolnośc rządzących to niczym sie nie będa przejmowac ,na pewno nie nami.

BMW
    e38 740 M62B44
    Ale to przecież my mamy z zasady wymierzać karę za nieudolność rządzących, choćby wybierając inną ekipę.
    Ból jest jeszcze taki, że emerytury nasi politycy dostają niezależnie od tego, czy ich kadencja była sukcesem, czy porażką.
    Chodzi o to, żeby nasz wybór, był naszym wyborem, podyktowanym własnymi przemyśleniami i spodziewanymi korzyściami po obraniu kandydata, a nie nakazem "Ojca" lub pod wpływem innych nacisków.
    Ostatnio edytowane przez chytrusek ; 23-02-2014 o 11:53

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Tak ,ale na samym poczatku trzeba zmienić zasady wyborów , oni sie tego najbardziej przeciez boją.

Za nieudolnośc powinna być chłosta w centrum miasta.

Doświadczony Użytkownik Awatar Roobs
    BMW
    E65 740D, E71- X6
    Cytat Zamieszczone przez chytrusek Zobacz posta
    Haha :-) Trzeba jednak potem wybrać następnych. Uważasz, że nauczeni doświadczeniem poprzedniej ekipy, zajmą się wreszcie problemami swoich wyborców ?
    Przecież tych co wybieramy nie biorą się znikąd! Problem w tym że wyborami interesujemy się dopiero przed samym głosowaniem a nie głosujemy na tego kto coś dla "nas" robi. Logowałeś się na swoją stronę gminy?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Ulv
    BMW
    ex E38 750i
    Polityk, który zagłosował za podniesieniem podatku lub za wprowadzeniem nowego, za dodaniem obywatelom nowego obowiązku względem urzędnika, za podniesieniem wydatków i zadłużenia sektora publicznego czy za wprowadzeniem kolejnej bariery dla przedsiębiorczości, powinien być w oczach ludzi "spalony" i wykluczony jako osoba lub jako partia (bo w naszym systemie głosuje się na listy, a nie na konkretne osoby).

Wszyscy, którzy mówią, że nie ma na kogo głosować, powinni zacząć wspierać małe, pozaparlamentarne partie polityczne lub zakładać własne. W małych partiach są często ludzie, którzy nigdy nie rządzili, więc nie są "spaleni", a same partie są finansowane wyłącznie z dobrowolnych składek i darowizn, a nie z pieniędzy, które są nam odbierane pod przymusem.

Oczywiście nie twierdzę, że każda mała partia składa się z idealistów posiadających odpowiednią wiedzę ekonomiczną, ale że każda duża partia to banda bezideowych oportunistów, którym zależy tylko na utrzymaniu się przy korycie i zapewnieniu dostępu do koryta swoim kolegom. Dlatego warto głosować, ale tylko na małe partie (najlepiej takie, które opierają swoje programy na ekonomii austriackiej, ponieważ keynesizm już się skompromitował).

BMW
    e38 740 M62B44
    Tak, Roobs. Interesuję się życiem politycznym w swojej gminie. Tym bardziej, że politykami w niej są ludzie, z którymi chodziłem do szkół. znajomi i przyjaciele.
    Niestety, w większości przypadków, znam ich na tyle dobrze, że nie zagłosowałbym na żadnego, dlatego moja propozycja brzmi:
    na karcie do głosowania umieśćmy pozycję "na żadnego z powyższych"
    Wtedy może ktoś się zastanowi bardziej nad kwalifikacjami i kompetencją kandydatów.

Dodatkowo, dałbym zapis, że kandydaci muszą mieć wystarczające dochody z własnej pracy, czy działalności, aby móc się zajmować polityką. Ograniczyłoby to zapewne liczbę tych, którzy traktują politykę, jako źródło dochodu.
    Ostatnio edytowane przez chytrusek ; 23-02-2014 o 12:11

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez Ulv Zobacz posta
    (bo w naszym systemie głosuje się na listy, a nie na konkretne osoby).
    Dokładnie te nieprawidłowośc miałem na myśli , przy systemie obecnym do sejmu sie dostanie zawsze ten co jest od dawna przy korycie i nic nie robi.

Partie powinny sam sie finansowac ,składki powinne byc dobrowolne ,każdy by dawał temu co potrafi cos zrobić. A niedorajdy sejmowe do roboty.