Pos³a³em ci zdj. wczoraj i co??
teraz nawet nie odpalaj auta bo p³yn z tego wê¿a wyla³ ci siê na gor±ce elementy skrzyni biegów i intensywnie odparowuj±c bardzo kopci.pewno juz tam jest resztka p³ynu wiêc przegrzejesz jednostke !!!
1-
Zdejmij pokrywe z silnika
2- nachyl siê nad silnikiem od strony bezpieczników
3-w³ó¿ reke lub zobacz na grube wê¿e które s± wilgotne nad skrzyni±
4-zrób zdjecie i opisz który w±¿ masz pekniety
5- za³±cz zdjêcie do tematu
6-ufaj forumowiczom z lekkim dystansem.
7-kup i wymieñ "w±¿"
Ostatnio edytowane przez S1 POLAK ; 20-02-2014 o 18:55
i tak zrobiê marekzegarek.
Ciekawe czy mi to wyjdzie...jako¶ siê za to zabiorê.
S1 POLAK :
Zajrza³em tam dzi¶, i wê¿e suche. Te fotki co od Ciebie dosta³em, to nie ta przyczyna :(
Ostatnio edytowane przez DyZmA ; 21-02-2014 o 02:21
no có¿ takie auto, nie licz ze te wymiany siê skoñcz± , ale do rzeczy
je¿eli to nie wê¿e to prawdopodobnie miska wodna pomiêdzy v-kami silnika podcieka
pogooglaj "e38 Valley pan replacement OR repair " i znajdziesz kilka instrukcji wymiany i diagnozy problemu
generalnie ¿eby temat tej czê¶ci silnika ogarn±æ to trzeba zdj±æ kolektor dolotowy i magistrale wodn± z ty³u silnika
kupujesz: nowe wê¿e wody z ty³u silnika ASO, miskê wody ASO, uszczelki magistrali i oringi rur wodnych metalowych od pompy wody z obu stron (ASO) , uszczelki pod kolektor dolotowy np firmy Ajusa , uszczelki przy kolektorze przepustnicy, odmy, odme, oringi rurek w kolektorze, Alu rurkê ze sprezyn± ASO. koszt czê¶ci 1000zl, ale oszczêdzasz na robociznie bo to.jedna robota... a ¿eby¶ ty wiedzia³ ile napraw standardowych usterek i diagnostyki to w przysz³o¶ci oszczêdza,to ch³opie ka¿dy by to profilaktycznie robi³ ;-)
Silnik M60 czy M62 ? W M60 nie trzeba wymieniaæ ca³ej wanienki, wystarczy uszczelka pod ni±.
270 z³
Chodzi o to, ¿e w m60 uszczelka wystêpuje jako oddzielny element, a w m62 nie.
Nie wiem jaki kolega ma silnik, bo w opisie widnieje tylko 740.
Je¿eli m62 to tylko wymiana ca³ej wanienki.
M62 mój silnik. Tak ma³o czasu, ¿e auto stoi i nie spojrza³em jeszcze co jest
Panowie jak te dwie rurki nad wanienk± wyci±gn±æ bo mnie szlag trafi i czort zaleje!
albo pompê albo magistrale z ty³u zdejmujesz
ja proponujê magistrale ¿eby zrobiæ " w wodzie" porz±dek po ca³o¶ci, pamiêtaj o nowych uszczelkach pod magistrala
wymieñ koniecznie oringi tych rurek wody nad misk± na nowe, kosztuj± "grosze ".. jak wszystko w ASO ;-)
pamiêtaj te¿ o rurce Alu powietrza ze sprezyn± pod kolektorem bo to ciê¿kie do zdiagnoZowania lewe powietrze. 100zl nowa w ASO