Po pierwsze: zapraszamy do działu "Przedstaw się i swoją siódemke" - każdy nowy użytkownik forum ma obowiązek się tam przedstawić (patrz: regulamin, na który wyraziłeś zgodę podczas rejestracji), nawet jeśli nie ma jeszcze swojej 7er. Tak więc załóż tam stosowny temat, napisz coś o sobie, czym jeździsz, co chcesz kupić itp, a potem zapraszamy spowrotem do tej dyskusji :)
Co do silnika 2.8 w E38 i E39 - nie wiem jak tam z osprzętem, ale generalnie to ten sam motor i większość części powinna się pokrywać. Oczywiscie E38 będzie nieco wolniejsze bo te dodatkowe kilkaset kilogramów robi swoje, ale pomimo że to najmniejsza benzynówka w ofercie tego modelu, to i tak wystarczy do sprawnego przemieszczania się- oczywiście bez szaleństw. Natomiast jeśli szukasz czegoś na prawdę zrywnego, no to większość poleci chyba silnik 4.4. Moim zdaniem, jesli kogoś stać na serwisowanie E38, to stać go też na tankowanie V8 czy V12 i nie robi mu różnicy czy auto spali mu 14, 19 czy 23 litry na mieście, a silnik wybiera zgodnie ze swoimi upodobaniami i potrzebami. Nie każdy potrzebuje mieć w takim aucie 300km i 6,5 sek do setki. Niektórym chodzi tylko i wyłącznie o komfort i w zupełności wystarcza im takie 2.8 czy nawet tds. natomiast o 3.0d poniżej 30tyś w zasadzie możesz zapomnieć. Przy benzynie zostaje Ci zawsze kwestia gazu. Ja nie jestem wielkim zwolennikiem tego rozwiązania. W prawdzie sam mam w moim V12 sekwencję BRC 56, ale takie już kupiłem i nie widzę sensu żeby ją demontować. Spisuje sie dobrze, obniża bieżące koszty utrzymania, chociaż jeżdżę mniej więcej pół na pół z benzyną.
Co do spalania to mi wychodzi w V12 tak:
trasa: 10-11 (bardzo spokojnie), 12-14 (normalnie), 11 (autostrada 110-130km/h)
miasto: 20-22 (w dzień), 16-20 (wieczorami)
Wartości oczywiście dla benzyny
Może kolega Damias się wypowie coś więcej na temat utrzymania silnika 2.8, to będziesz miał poglad na 2 skrajne benzynówki

Odpowiedz z cytatem