Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [ pozostale] e38 jakie?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e34 540i/e30cabrio
    Cytat Zamieszczone przez Jey
    Raczej nie znam. Poprzednią BMW serwisowałem w AOH Jałocha w Krzywaczce lub Auto Rosa koło placu Wolnica. A teraz dostałem kontakt od kolegi z tegoż forum do takiego gościa (chyab pan Jarek) w okolicach góry borkowskiej. Ale jak znasz kogoś dobrego z krakowa to możesz mi dać znać na priva.
    osobiscie nie znam jak kupiłem pierwsza e30 w Krakowie od Prawnika z Motorem M10 (dodam ze dalej nia brat jezdzi i przejechala bardzo duzo kilometrów i miałem 17lat i juz ja miałem i sam sobie na nia ciułałem) moj dobry kolega mnie tam zabrał aby mi ja sprawdził pan Robert przed warsztatem stoja same BMW on nic innego nie robi tylko BMW wysmienity wachowiec ten kolega który mnie tam zabrał własnie miał e32 i tam jeździł do Pana Roberta ja tam byłem dwa razy Pan okolo 30lat łysy. Kiedys go widziałem pod Misiakiem bo byłem po jakaś cześć jezdzi zielona E38 :)

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Ktoś ostatnio napisał na forum, że kupując samochód, trzeba mieć jeszcze w kieszeni 1/3 wartości auta na jego utrzymanie i myślę że miał rację.
    ale bzdura

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    Krzywy - taka prawda jak ktoś kupuje dojechane autko to może i całą jego wartość zamontować w remonty - dlatego niech młodzieniec szuka autka z głową i na spokojnie

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    ktos chce kupic siedem a tu wszyscu piszą o wielkich kosztach itp, moze jak miales wczesniej szmelcwagena z 91r to fakt koszta sa wieksze ale jak na zwykle auto klasy limuzyny niejest tak zle i ja np niewidze wiekszych kosztow niz np z passatem B5, oczywiscie wacha to inna sprawa, i bez przesady ze klocki sa drozsze itp bo o ile???? 40zl? to takie wielkie pieniadze?? ja wiem ile wsadzilem w auto od 2 lat i niejest to wiecej niz koledzy co maja duzo mniejsze auta i "ekonomiczniejsze" no chyba ze ktos z wymiana zarowki jedzie do ASO to napewno zaplaci wiecej, powinien byc taki post "ile wsadziłem w swoje auto" :hah:

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e34 540i/e30cabrio
    ja juz swoja coupe przejechalem 60Tysiecy jezdzila po niemczech wszedzie smigala takie trasy ze szok a rok mojego auta 92 kwiecien :) mam je juz ponad rok wymienialem tylko pompa wspomagania bo padla, Klocki przod tyl, sprzeglo, visko, termostat plyn chlodniczy, tuleje wachacza tyl, swozen przod i tyle. a ostatnio przyjezdza koles na warsztat golfem 4 1.9 4x4 i mowie eeee rany boskie bylem na przeglodzie teraz to pewnie wloze z 1000zł na naprawe a ja sie pytam dlaczego? drażki przód wszystkie amortyzatory tył. i bóg wie co jeszcze bo nie pamietam. Ja tak jak mowie rok auta jest dla mnie nie ważny liczy sie stan a to akurat umiem ocenić. Nigdy nie kupie auta które nie jest seryjne u mnie musi być czysta seria! Pozdrawiam

Nie mówię że trzeba wsadzić 1/3 wartosci auta w naprawy, ale że mniej więcej (no może mniej) tyle trzeba mieć w kieszeni rezerwy. Niektórzy wywalają 30-40 tys na auto tej klasy, a potem jest płacz że za hamulce trzeba dać 1500zł, bo w matizie wcześniej było 150. A tą rezerwę trzeba zawsze mieć, i nie wystarczy tu parę stówek, bo głupia wymiana kilku uszczelek w silniku to już niemały koszt. Wiadomo, jak sie trafi dobry egzemplarz, to sie wymienia tylko eksploatacyjne, jak klocki czy płyny. Ale można też mieć pecha, kupić auto, a za 4 miesiące generalka silnika. Ja w przypadku kolegi, wydając powiedzmy 25tys na sam samochód zostawił bym sobie w kieszeni tak z 5-6 tys, żeby spać spokojnie. Inna sprawa też jaki silnik kolega wybierze. Bo przy V12 ciężko wsadzić żyletkę pod maskę, więc przy jakiejkolwiek naprawie mechanicy tez sobie odpowiednio więcej liczą niż przy mniejszych silnikach. No ale coś za coś :)
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Mając Golfa 2 lub 3 wystarczy mieć 200-300zł i to powinno wystarczyć nawet na wymiane silnika - co można zrobić samemu w garażu :) Niestety przy np E32 czy E38 (podobne lata prod) juz nie jest tak wesoło. Warto mieć w rezerwie z 2-3 tyś ( moze 5-6 to juz przesada), ale jak się też zarabia w granicach 1tyś to też trzeba się liczyć ze autko postoi zanim albo części potanieją albo sie uzbiera kaski. Ja miałem E32 i zarabiałem 500zł na mieś i dałem rade, ale kosztowało mnie to całą wypłate plus jakiś kredyt plus jakies fuchy itp ehh cięęęężko było, ale ja to taki jestem że jeżeli chodzi o auta to ide na całość :) Miałem wtedy coś 14tyś (2001/2r), pożyczyem 2,5 i kupiłem za 16.5 piękną 735, pierwsze 3 tyg stała w garażu bo nie miałem na OC, potem jakoś jeździłem, ale tylko lans po osiedlu bo co zalałem za 50 to za chwile nic nie było, no to znów 2.5 pożyczki na gaz itd itp itd/// Ale warto bylo :):):):)
    Inne kwestia ze unieruchomić E32 czy też E38 tez nie łatwo, widziałem padliny które mechanika, nowych świec, świerzego oleju nie widziały od lat a jeździły :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar cutthr0at
    BMW
    735i 99'

Co do spalania to mi wychodzi w V12 tak:
    trasa: 10-11 (bardzo spokojnie), 12-14 (normalnie), 11 (autostrada 110-130km/h)
    miasto: 20-22 (w dzień), 16-20 (wieczorami)
    Wartości oczywiście dla benzyny: http://finansowe.strefa.pl/
    i
    Jesli chodzi o koszta utzymania a przede wszystkim zuzycie paliwa to 728 jest rewelacyjne pod tym wzgledem(biorac pod uwage komfort jazdy i mase auta) . Jezdzac glownie po niestety wiecznie zakorkowanym miescie mozna sie spokojnie zamknac w 15l jadac autostrada 8l/100km (chyba ze moje sloneczko prowadzi wtedy ponizej 8l). Moim zdaniem tanszej limuzyny jak 728 nie znajdziesz :-D
    Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 28-07-2015 o 11:14

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    750iL individual 97r.
    a ja ci polecam z grubej rury od razu V12 nie baw się w mniejsze :hah: :D to odpowiedni silnik do tej kasty zwłaszcza do wersji "L" no wewntualnie 4.4 osiągi na starcie takie same ale po 100km/h zaczyna sie jezda v12 no ale tanio nie będzie zreszta po cholere pakować sie w e38 jak ma być tanio ?? :x
    2.8 miał kolega e36 i powiem że robiła wrażenia przy wciskaniu gazu ;) to był silnik dla niej

pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez nicolas
    po cholere pakować sie w e38 jak ma być tanio ??
    A ja powiem tylko tyle że bez sensu jest takie gadanie. Biorąc pod uwage e38 też istnieje pojęcie taniości. Koszta utrzymania auta (naprawy, ubezpieczenie itp) to jedno a lanie benzyny to drugie. To że kogoś stać na utrzymanie e38 nie znaczy że musi chcieć spalać 20L/100 i mieć te parę sekund lepsze przyspieszenie szczególnie jeżdżąc po mieście. Ale było już tyle dyskusji na ten temat, że nie ma sensu tu znowu roztrząsać tego tematu.
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Uprawnienia umieszczania postów