Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: [ pozostale] Jakie macie twarde wêzê od ch³odnicy ->750i

Vip Vip Awatar Johnny_Bravo
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i
    Sk±d
    Poznañ

[ pozostale] Jakie macie twarde wêzê od ch³odnicy ->750i

Jakie macie twarde wêzê od ch³odnicy?

jaki¶ czas temu wymienia³em termostat w aucie u ASO Smorawiñskiego w poznaniu.
    Po wymianie ¶mierdzia³o w aucie p³ynem ch³odz±cym,(ok gdzie¶ sie rozla³o itd)
    po tygodniu sprawdzam poziom i by³ ok. po 3 dniach nadal ¶mierdzia³o p³ynem, wiec zagl±dam w zbiorniczek na ch³odnicy (przeprofilowanie) mokre odkrêcam korek,ale pe³en stan....
    po przejechaniu 300km sprawdzam ponownie p³yn i p³ywaka nie widaæ! Wiec dola³em oko³o 1litra.(takie opó¼nione odpowietrzanie na forum by³o opisane wiec normalne, niby)

teraz do puenty:

wiec ogrzewanie w kabinie ustawione na 32*C a leci letnie powietrze :( (temperatura silnika równo p³owa skali)
    wêzê id±ce do ch³odnicy s± twarde,lecz nie jak kamieñ ale twarde mocno... (p³yn sie rozszerza, zwiêksza objêto¶æ jak sie nagrzeje wiec ok, ale nie wiem czy a¿ tak! wiec moje pytanie jak u was z tym ci¶nieniem w wê¿ach?

czy u was w 750 e38 leci gor±ce powietrze? czy letnie? i co mo¿e byæ nie tak?

dzisiaj zrobi³em trasê 100km i po drodze (dziewczyna prowadzi³a, wiec sie skupia³em na tych pierdo³ach ) wiec co jaki¶ czas ¶mierdzia³o "pachnia³o" p³ynem przez jaki¶ minute potem 10-15 minut bezwonne powietrze i znowu p³ynem ¶mierdzia³o przez chwile... dodam ze nie mia³o to zale¿no¶ci od dodawania gazu czy prêdko¶ci.... zupe³nie niezale¿nie.. co mo¿e byæ?

mam nadzieje ze w miarê zrozumiale to uj±³em :)

pozdrawiam i prosi³ bym o opinie kolegw co smigaja e38 750i
    Piotr Poznañ

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    750iL individual 97r.
    Sk±d
    Poznañ
    u mnie nic nie ¶mierdzi wrêcz przeciwnie pachnie jak w nowym aucie zapach unosz±cy siê skóry i luxusu to za spraw± ¶rodków wysokiej jako¶ci czyszcz±cych itp. ;)
    co do grzania to jak ustawie max. to daje bardzo mocno gor±cym powietrzem z przodu jak i z ty³u tak samo jak w³±czê Klimê mam zimno to chyba normalny objaw :D

masz u siebie awarie poczytaj forum by³o kilka tematów bardzo podobnych jak nie takich samych

pozdrawiam

U mnie te¿ wszystko ok. W ¶rodku sauna, nie czuæ p³ynu, wê¿e miêkkie. Tak wiêc zdecydowanie masz jak±¶ awariê. Zastanawia mnie tylko to, ¿e zapach p³ynu czuæ co kilkana¶cie minut. Nie spotka³em siê jeszcze z takim objawem. Co innego gdyby ci±gle ¶mierdzia³o wewn±trz p³ynem- wtedy diagnoza by³aby o wiele prostsza. Nie pozostaje Ci nic innego jak zacz±æ dobrze ogladaæ komorê silnika, równie¿ od spodu. Z p³ynem ch³odniczym jest przynajmniej o tyle dobrze, ¿e je¶li wycieka, to pozostawia bia³y nalot, wiêc stosunkowo ³atwo zlokalizowaæ sk±d siê leje. Inna sprawa ¿e silnik 5.4 wraz z osprzêtem do¶æ szczelnie wype³nia miejsce pod mask± i ciê¿ko cokolwiek zauwa¿yæ. Ale szukaj, bo tak jak napisa³em, jak wywala gdzie¶ p³yn to momentalnie sie bia³e naloty robi±, tak wiêc maska do góry, os³ony spod auta wywaliæ (jak du¿o ubywa to na os³onie sie mo¿e sporo p³ynu zebraæ) i ogl±daæ wszystko centymetr po centymetrze.

Aha napisa³e¶ "wiec zagl±dam w zbiorniczek na ch³odnicy (przeprofilowanie) mokre odkrêcam korek...". Nie wiem czy dobrze zrozumia³em, ale chodzi o to ¿e ten zbiornik z p³ywakiem by³ mokry od p³ynu? Bo je¶li tak to s± 2 opcje: albo sam korek jest nieszczelny (ja to mia³em ostatnio, ale nie ¶mierdzia³o w ¶rodku), albo zbiornik siê rozszczelni³.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i
    Sk±d
    Poznañ
    z "nicolas" sie umówi³em na porównanie zobaczymy co z tego wyjdzie...

co do zbiorniczka tak mailem na my¶li tam gdzie jest p³ywak... by³o mokre bo wywali³o p³yn bo mia³o nadmiar po wymianie p³ynu...raczej

co do tego ze masz wierze miêkkie raczej co¶ nie tak woda wrze w 97* so 98*C wiec ci¶nienie jakie¶ musisz mieæ bo by sie gotowa³o :) im wiêksze ci¶nienie tym wy¿sza temperatura wrzenia..

dziêkuje za zainteresowanie:)

mam nadzieje ze co do tego ze s³abo grzeje du¿o osób na forum mia³o z tym problem i rozwi±zaniem by³y zaworki... wiec mam nadzieje ze to jest powodem... ale brak pomys³u jak to sprawdziæ.

natomiast co do zapachu p³ynu wydaje mi sie ze mo¿e gdzie¶ jaka¶ kropelka spadaæ na co¶ ciep³ego i paruje stad ten zapach.... raz na jaki¶ czas.... bêdê lukaæ mo¿e znajdê:)

pozdrawiam :)

Wiadomo ¿e wê¿ê s± twardsze ni¿ przy zgaszonym silniku, ale dla mnie s± w dalszym ci±gu miêkkie. Mam odniesienie, bo jak mi sie rozsypa³ trójnik przy ch³odnicy to by³y twarde jak beton. A co do zapachu wewnatrz auta, to musia³o by Ci kapaæ w wyj±tkowo g³upim miejscu. Ja mia³em wyciek ok litr na 100km, a przejecha³em tak ok 600km i nie by³o w ¶rodku nic czuæ.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Sebol
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e60
    Sk±d
    ¦wietoch³owice
    ...poszukaj moje posty odnosnie ogrzewania i napewno bedziesz mial walnieta ta p±pke z prawej strony jak otworzysz mache przy nadkolu tez mialem cos podobnego u siebie lecialo letnie powietrze i ubywalo plynu w chlodnicy ....po wymianie tej p±py w srodku sa jakies zaworki jak reka odjol teraz jak jezdze moge w slipkach siedziec tak cieplo w aucie.....

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i
    Sk±d
    Poznañ
    Wiec w³a¶nie odblokowa³em zegary sobie... wiec temperatura na postoju 93*C podczas jazdy normalnej 93-94*C podczas bardzo energicznej jazdy na trybie sportowym 92*C ale prêdko¶ci ponad 150km/h, podczas sta³ej jazdy (odleg³o¶æ 10km) z prêdko¶ci± 180km/h równie¿ 92*C

Wiec termostat mo¿na wykluczyæ co do zaworków brak oznak ¿ycia!! pr±d dochodzi zaworki niet dzialju:) co do pompki pod nimi dochodzi do niej 12v po w³±czeniu opcji rest na klima troniku... lecz pompka zero odzewu... Ani wibracji wiec równie¿ jest uwalona znalaz³em 30km od poznania za 100zl zestaw wiec jutro po nie jadê.....

Natomiast co do (od czasu do czasu zapachu p³ynu) nic siê nie uda³o ustaliæ nigdzie nie lokalizowa³em wycieku...:(

Co do wêzy.. wydaje mi siê ze za du¿o by³o p³ynu st±d to ci¶nienie . Wedle tabliczki na ch³odnicy powinien byæ ten kijek równo z gwintem??? dobrze rozumiem? na zimnym silniku?

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i
    Sk±d
    Poznañ
    witam :

Wiec jak polecali¶cie zaworki z pompa wymienione:) co do szczególno¶ci uk³adu jest sprawdzony 3h z ci¶nieniem 2bary stal i nic nie usz³o..auto obecnie jest u PH Smorawiñscy na naprawie gwarancyjnej bêd± jeszcze raz wymieniaæ termostat bo mo¿e tamten by³ wadliwy .... ostatnie dni by³ taki objaw ze wywala³o p³yn .... przez korek.... a korek niby ok.... w pi±tek odbieram auto z serwisu zobaczymy co z nim bêdzie dodam i¿ zaworki i pompê wymienili tak ze oni (lecz ja im ja dostarczy³em) koszt wymiany 220zl lecz mi wymienili za darmo w formie przeprosin za k³opoty po wymianie termostatu...

pozdrawiam

ps: zaworki by³y ok lecz pompka by³a walniêta

kolego Jey co mia³e¶ na my¶li "o jak mi sie rozsypa³ trójnik przy ch³odnicy to by³y twarde jak beton."

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    Mialem to samo temp max a powietrze zimne leci. Jest jescze uklad zapowietrzony.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    750i 99r.
    Sk±d
    Ko¼min WLKP
    Witam
    Podepnê sie pod temat
    MAm pêkniete kolanko wody zaznaczone na zdjêciu Czy kto¶ z was wymienia³ je moze ??Dowiedzia³em sie ze wystepuje w komplecie z wê¿em
    Przy wyci±ganiu tego kolanka ukruszy³ mi sie jaki¶ czujnik ktory zaznaczy³em za zielono CZy mo¿ecie mi powiedziec od czego jest ten czujnik (temperatura ??) I dziwi mnie czemu sie ukruszy³ Czujnik wygl±da³ jak spalony , sparcia³y ledwo co dotkn±³em wtyczki i koñcówka zosta³a mi w rêkach . CZy ten silnik generuje az tak duzo ciep³a czy to wina samego two¿ywa czujnika czy tez wina p³ynu ch³odz±cego ?? A czy u was zauwa¿yliscie pocenie sie po³±czeñ uk³adu ch³odzenia, gdyz zauwa¿y³em ze te usterki to chyba poprostu wada fabyczna samochodu
    POzdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •