Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Wspomaganie kolejny inny problem

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    A ma cos wspolnego ABS/TC ze wspomaganiem? A wlasciwie sterownik ABS lub czujnik w ktoryms kole? Na innym forum w e39 pisza ze jest to jakos powiazane ze soba a ja u siebie mam walniety albo czujnik ABS albo sterownik i moze nie potrzebnie grzebie przy wspomaganiu..

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i z 1999 r. i E39 528i z 1997 r. małżonki
    Jest cos takiego podlaczone do przedniego lewego kola (jesli masz servotronic). Cos w rodzaju regulatora cisnienia. Prawdopodobnie pobiera dane z czujnika abs. Przepraszam ale uzywam angielskiej klawiatury

Wysłane z Zopo zp800H

BMW
    E38
    Blog
    1

Cytat Zamieszczone przez WojtekE_32 Zobacz posta
    Jest cos takiego podlaczone do przedniego lewego kola (jesli masz servotronic). Cos w rodzaju regulatora cisnienia. Prawdopodobnie pobiera dane z czujnika abs. Przepraszam ale uzywam angielskiej klawiatury

Wysłane z Zopo zp800H
    Masz racje mam cos takiego. Z przekladni ida dwa kabelki do puszki przy kole po czym wchodzi do czujnika ABS.
    Niestety do tego zaworku nie moge sie dostac..

Pierwsze co zrobilem to wyplukalem uklad 3 krotnie, po tym zabiegu kierownica przestala sie "zacinac" ale wspomaganie i tak bylo liche a po chwili pompa zaczela jeczec.. zbieg okolicznosci ze akurat szlag ja trafil czy mial na nia jakis wplyw plukania ukladu? Dodam ze plyn w ukladzie byl czysty i bez zadnych opilkow czy smieci.
    Po tym postanowilem rozebrac pompe. W srodku wygladala bardzo ladnie, niezauwazylem niczego co mogloby byc nie tak. Jedynie moze te blaszki na wirniku wygladaly na troche zdarte z jednej strony to pozamienialem je o 180 stopni. ZLozylem pompe wsadzilem na miejsce i wciaz wyje i nie wspomaga.
    Wiecie co w tych pompach się zuzywa? Tam nie ma ani lozysk ani nic co na moje oko mogloby sie zepsuc procz wlasnie tego wirnika.. Co sie dzieje w pompie ze ona tak jeczy?
    Pare fotek pompy od srodka :)

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Cytat Zamieszczone przez charzun Zobacz posta
    Masz racje mam cos takiego. Z przekladni ida dwa kabelki do puszki przy kole po czym wchodzi do czujnika ABS.
    Niestety do tego zaworku nie moge sie dostac..

Pierwsze co zrobilem to wyplukalem uklad 3 krotnie, po tym zabiegu kierownica przestala sie "zacinac" ale wspomaganie i tak bylo liche a po chwili pompa zaczela jeczec.. zbieg okolicznosci ze akurat szlag ja trafil czy mial na nia jakis wplyw plukania ukladu? Dodam ze plyn w ukladzie byl czysty i bez zadnych opilkow czy smieci.
    Po tym postanowilem rozebrac pompe. W srodku wygladala bardzo ladnie, niezauwazylem niczego co mogloby byc nie tak. Jedynie moze te blaszki na wirniku wygladaly na troche zdarte z jednej strony to pozamienialem je o 180 stopni. ZLozylem pompe wsadzilem na miejsce i wciaz wyje i nie wspomaga.
    Wiecie co w tych pompach się zuzywa? Tam nie ma ani lozysk ani nic co na moje oko mogloby sie zepsuc procz wlasnie tego wirnika.. Co sie dzieje w pompie ze ona tak jeczy?
    Pare fotek pompy od srodka :)

Po pierwsze ta pompa to szmelc, widać wszędzie wytarcia, nawet na bieżni. Sprawna pompa w tym miejscu lśni jak lustro, tu jest precyzyjne pasowanie, wszak mamy 130 barów.

Po drugie tych łopatek nie wolno zamieniać, bo docierają się do bieżni, jak pozamieniałeś, to nawet sprawna pompa zaczyna wyć.

Po trzecie takie udzkodzenia świadczą, o tym że pompa pracowała zapowietrzona, czyli gdzieś była nieszczelność i ciągnęła powietrze. Chyba, że w układzie były jakieś śmieci, czasami z listwy przekładni się zbiera materiał, jak i z samej pompy jak zaczyna się przycierać.

Generalnie pompa jest do wymiany.
    pozdrawiam Bartek

BMW
    E38
    Blog
    1
    Rozebralem ta pompe co dzialala do konca i rzeczywiscie nie ma zadnych zarysowan w srodku.. Jutro ja podmienie i zobaczymy czy to tylko wina pompy ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 740i
    Blog
    19

Najgorsze jest to że pompa kosztuje dość sporo kasy. najtaniej co znalazłem to 1750 za LuK'a i 2300 zł ASO. Nic innego nie ma, żadnego ruville, TRW itd...
    A jak jest z przekładnią jak są delikatne luzy - jest to do naprawy/regeneracji czy jak pompa nie da się zrobić ?
    e38 m62TUb44 740i

BMW
    E38
    Blog
    1
    A czemu inna pompa nie podejdzie? Tylko o mocowanie chodzi czy jeszcze cos?

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    Nie ma co kombinować, tylko kupić używaną, która nie wyła i wymienić wszystkie uszczelnienia. To każdej pompy można dostać stosowne.

Jedyny warunek, to umówić się ze sprzedawcą, że jak po rozbiórce będzie wyglądać jak ta kolegi wyżej to zwrot kasy. Pompy używane na dobrym oleju w szczelnym układzie poza uszczelnieniami nie są w stanie się zużyć w takim okresie jak są użytkowane auta osobowe.
    pozdrawiam Bartek

BMW
    E38
    Blog
    1
    Uszczelnienia tzn co masz na mysli? Bo w pompie zauwazylem tylko jeden oring..

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    Napisałem ogólnie, są różne pompy. Na rysunku widzę jeszcze drugi mały w lewej dolnej części pierwszego zdjęcia. Widocznie tam jest jeszcze jakiś kanał. Jeżeli nie ma więcej to lepiej dla Ciebie:)
    pozdrawiam Bartek