tomaszeklolek fajny patent z tym magnesemSwoją droga nie wiedziałem, że było dwóch producentów pomp myślałem, że 7er miało to samo każda.
tomaszeklolek fajny patent z tym magnesemSwoją droga nie wiedziałem, że było dwóch producentów pomp myślałem, że 7er miało to samo każda.
Pomp było kilka rodzajów. 2.8 i TDS ma swoją i może mieć LUKa lub ZF, nie można stosować zamiennie, 3.0D ma inną LuK LF-30, 735i 740i 750i 740D ma luka LF 68. Do tego dochodzą wersje pomp dla zawieszenia Nivo gdzie ma wtedy dwa wirniki. Do tego np niby Vki mają Luka 68 ale np 740D ma inne mocowanie, które można przekrecić, lub zamienić na te z benzyny i dopiero wtedy podejdzie do np 740i. W e39 z silnikami V, jest też Luk 68, ale ma on inne odsadzenie do paska klinowego niż w e38 i nie będzie pasować. Trzeba uważać z używkami żeby trafić na pasującą sztukę.
Natomiast przekładnię kierowniczą wszystkie mają takie same, jest tylko rozróżnienie na zwykła lub na servotronik. Niestety nasze samochody mają już spore przebiegi i jeśli chodzi o układ kierowniczy fajnie byłoby zmienić przekładnię, pompe wspomagania, drązki kierownicze i drążek łączący kierownicę z przekładnią. Wtedy byłoby cudnie. Niestety koszt w e38 to 10 tys nie starczy.... A szkoda
Ostatnio edytowane przez tomaszeklolek ; 23-02-2014 o 22:23
e38 m62TUb44 740i