Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 35

W±tek: Szarpanie, przerywanie, brak mocy przy du¿ej prêdko¶ci.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Guzio83
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    by³o: BMW X5 E70, BMW E66 745Li, A8 D3 3,0TDI; E65 735i; E38 735i; e34 525i
    Sk±d
    Bielsk Podlaski

Post Szarpanie, przerywanie, brak mocy przy du¿ej prêdko¶ci.

Witam, od d³u¿szego czasu borykam siê z pewnym problemem w mojej BMW 735 e65.
    Od razu dodam ¿e spêdzi³em ju¿ wiele czasu na tym forum i innych o tematyce BMW i nie znalaz³em rozwi±zania.
    Obje¼dzi³em ju¿ wiele mechaników, wyda³em sporo pieniêdzy a problem nadal jest wiêc bardzo proszê Was o pomoc
    Problem polega na tym, ¿e auto podczas "mocnego przy¶pieszania" przy prêdko¶ci 140-160km/h zaczyna siê d³awiæ, szarpaæ. Po tym auto przechodzi chyba w tryb awaryjny, obroty faluj±, czasem auto zga¶nie a czasem jedzie jakby na jednym cylindrze. Po chwili jest ok i póki nie przy¶pieszam jest normalnie. Auto ma sekwencjê i na gazie jest to odczuwalne przy ni¿szych prêdko¶ciach

Po odpiêciu przep³ywki problem nie wystêpuje, jedynie auto jest trochê przymulone daj±c mocniej gazu z niskich obrotów, ale jak ju¿ wejdzie w obroty przy¶piesza rownomiernie i nic nie przerywa, sprawdza³em do 180km/h. Czy to oznacza ¿e przep³ywka jest na 100% niesprawna?

Dodam ¿e przep³ywkê mam now±, bo ju¿ na samym pocz±tku tych objawów j± wymieni³em razem z filtrem powietrza i ¶wiecami gdy¿ na diagnostyce wysz³o wypadanie zap³onów i b³±d przep³ywomierza. Niestety to nic nie pomog³o i b³edy wci±z wystêpowa³y.
    Przep³ywkê kupowa³em now± boscha na allegro parê z³otych taniej od ceny rynkowej. Czy mo¿liwe jest ¿e nowa przep³ywka mo¿e byæ niesprawna???
    Sprawdzane by³y te¿ cewki zap³onowe i wymieniona rura miêdzy przep³ywomierzem a przepustnic±.

Na razie czekam bo do mojego mechanika ma przyjechaæ klient z tak± sam± bmw i wtedy podmienimy przep³ywki. Innej opcji na razie nie ma bo nie chcê wydawaæ nastêpne kilkaset z³ na kolejny przep³ywomierz.

Ale zanim siê doczekam mo¿e Wy koledzy i kole¿anki co¶ pomo¿ecie??
    Z góry dziêki za ka¿d± odpowied¼:)

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna

Wydaje mi siê ¿e problem bêdzie le¿a³ po stronie gazu... ale to tzw. wró¿enie z fusów.

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Mi siê wydaje, ze to ta przep³ywka, skoro j± odpinasz i jest dobrze tzn ze to ona, chocia¿ wtedy mo¿liwe, ¿e w³ancza siê jaki¶ tryb awaryjny i inny czujnik który jest padniêty mo¿e mniej wariuje, jednak stawiam na ni± hmm

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Zawsze najwiêcej szukania tam gdzie jest gaz...

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    Sk±d
    Bielsk Podlaski

Cytat Zamieszczone przez Jakub Zobacz posta
    Wydaje mi siê ¿e problem bêdzie le¿a³ po stronie gazu... ale to tzw. wró¿enie z fusów.
    Ale czy je¶li auto ¼le siê zachowuje zarówno na benzynie i na gazie to mo¿e byæ winna instalacja gazowa?

Po za tym by³em u dobrego gazownika i co prawda stwierdzi³ ¿e instalacja ma ju¿ parê lat i wypada³o by wymieniæ chyba listwy wtryskowe, ale po sprawdzeniu pod komputerem, wyregulowaniu gazu powiedzia³, ¿e z gazem jest wszystko w porz±dku i mogê jeszcze tak je¼dziæ. Podczas jazdy te¿ sprawdza³ pod kompem jak siê zachowuje instalacja i wszystko by³o ok.
    Ostatnio edytowane przez Guzio83 ; 04-02-2014 o 15:34

Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    Sk±d
    Bielsk Podlaski

Dodam jeszcze, ¿e jad±c z mechanikiem i pod³±czonym kompem jest pokazywana jaka¶ tam warto¶æ przep³ywomierza, gdy auto zaczyna przerywaæ warto¶æ ta spada na zero. Pó¼niej auto przechodzi w tryb awaryjny i ledwo jedzie...

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Na to wychodzi ¿e jednak przep³ywomierz choæ i pewnie na niego ma wp³yw jeszcze jaki¶ czujnik itp. Je¶li co¶ innego podaje jakie¶ przek³amane warto¶ci to i on mo¿e g³upieæ...

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E65 3.0 D
    Sk±d
    Szczecin

Problem wystêpuje przy wyprzedzaniu czy przy spokojnej je¼dzie te¿? Czy tylko podczas korzystania z kickdowna ? Czy zauwa¿y³e¶ falowanie obrotów ?
    Ostatnio edytowane przez Riki ; 05-02-2014 o 01:31

Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    Cytat Zamieszczone przez Riki Zobacz posta
    Problem wystêpuje przy wyprzedzaniu czy przy spokojnej je¼dzie te¿? Czy tylko podczas korzystania z kickdowna ? Czy zauwa¿y³e¶ falowanie obrotów ?
    Przy spokojnej je¼dzie jest ok. Przy spokojnym przy¶pieszaniu raczej uda mi siê osi±gn±æ wy¿sz± prêdko¶æ i nie przerwie choæ nie zawsze. Jak dam w peda³, nawet bez kickdowna to zawsze jest szarpniêcie i auto nie jedzie.
    Falowanie obrotów nastêpuje zaraz po tym szarpniêciu jak siê zatrzymam. Tak normalnie raczej nie faluj±...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2013
    BMW
    E65 3.0 D
    Sk±d
    Szczecin
    Cytat Zamieszczone przez Guzio83 Zobacz posta
    Przy spokojnej je¼dzie jest ok. Przy spokojnym przy¶pieszaniu raczej uda mi siê osi±gn±æ wy¿sz± prêdko¶æ i nie przerwie choæ nie zawsze. Jak dam w peda³, nawet bez kickdowna to zawsze jest szarpniêcie i auto nie jedzie.
    Falowanie obrotów nastêpuje zaraz po tym szarpniêciu jak siê zatrzymam. Tak normalnie raczej nie faluj±...
    Dla mnie to 99% przeplywomierz padniety . Poczytaj kolego tutaj : http://7er.pl/showthread.php/20865-B...omierzem-w-e65 Jak samochod na gazie i na benzynie chodzi identycznie to wine gazu mozesz sobie odpuscic. Masz typowe objawy dla walnietej przp³ywki w tym samochodzie tj : szarpanie przy przyspieszaniu , opozniona reakcja na gaz , i prze³aczanie skrzyni w tryb awaryjny przy wiekszym dawaniu w dupe, no i lekkie falowanie obrotow. Czy jest mozliwe ,ze nowa przeplywka jest z³a to nie wiem ,ale ja bym uderza³ w ten element z bardzo du¿a pewno¶ci±. A najlepiej to od³±cz calkowicie przeplywomierz , przejed¼ siê i sprawdz czy widzisz poprawe. Zrobi³e¶ adaptacje po wymianie przep³ywki ?
    Ostatnio edytowane przez Riki ; 04-02-2014 o 23:14

Podobne w±tki

1. [skrzynia] 5hp18 szarpanie (¶lizganie) przy redukcji na 2
    Przez Adrian1031 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 15-07-2012, 07:10
  2. Szarpanie przy 100 km/h 2250 RPM
    Przez Marcin-e32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 04-01-2012, 22:26
  3. [silnik] Szarpanie przy przyspieszaniu
    Przez Jawa w dziale Seria e65 / e66 / e67