Witam, od d³u¿szego czasu borykam siê z pewnym problemem w mojej BMW 735 e65.
Od razu dodam ¿e spêdzi³em ju¿ wiele czasu na tym forum i innych o tematyce BMW i nie znalaz³em rozwi±zania.
Obje¼dzi³em ju¿ wiele mechaników, wyda³em sporo pieniêdzy a problem nadal jest wiêc bardzo proszê Was o pomoc
Problem polega na tym, ¿e auto podczas "mocnego przy¶pieszania" przy prêdko¶ci 140-160km/h zaczyna siê d³awiæ, szarpaæ. Po tym auto przechodzi chyba w tryb awaryjny, obroty faluj±, czasem auto zga¶nie a czasem jedzie jakby na jednym cylindrze. Po chwili jest ok i póki nie przy¶pieszam jest normalnie. Auto ma sekwencjê i na gazie jest to odczuwalne przy ni¿szych prêdko¶ciach
Po odpiêciu przep³ywki problem nie wystêpuje, jedynie auto jest trochê przymulone daj±c mocniej gazu z niskich obrotów, ale jak ju¿ wejdzie w obroty przy¶piesza rownomiernie i nic nie przerywa, sprawdza³em do 180km/h. Czy to oznacza ¿e przep³ywka jest na 100% niesprawna?
Dodam ¿e przep³ywkê mam now±, bo ju¿ na samym pocz±tku tych objawów j± wymieni³em razem z filtrem powietrza i ¶wiecami gdy¿ na diagnostyce wysz³o wypadanie zap³onów i b³±d przep³ywomierza. Niestety to nic nie pomog³o i b³edy wci±z wystêpowa³y.
Przep³ywkê kupowa³em now± boscha na allegro parê z³otych taniej od ceny rynkowej. Czy mo¿liwe jest ¿e nowa przep³ywka mo¿e byæ niesprawna???
Sprawdzane by³y te¿ cewki zap³onowe i wymieniona rura miêdzy przep³ywomierzem a przepustnic±.
Na razie czekam bo do mojego mechanika ma przyjechaæ klient z tak± sam± bmw i wtedy podmienimy przep³ywki. Innej opcji na razie nie ma bo nie chcê wydawaæ nastêpne kilkaset z³ na kolejny przep³ywomierz.
Ale zanim siê doczekam mo¿e Wy koledzy i kole¿anki co¶ pomo¿ecie??
Z góry dziêki za ka¿d± odpowied¼:)