Witam, od dłuższego czasu borykam się z pewnym problemem w mojej BMW 735 e65.
Od razu dodam że spędziłem już wiele czasu na tym forum i innych o tematyce BMW i nie znalazłem rozwiązania.
Objeździłem już wiele mechaników, wydałem sporo pieniędzy a problem nadal jest więc bardzo proszę Was o pomoc
Problem polega na tym, że auto podczas "mocnego przyśpieszania" przy prędkości 140-160km/h zaczyna się dławić, szarpać. Po tym auto przechodzi chyba w tryb awaryjny, obroty falują, czasem auto zgaśnie a czasem jedzie jakby na jednym cylindrze. Po chwili jest ok i póki nie przyśpieszam jest normalnie. Auto ma sekwencję i na gazie jest to odczuwalne przy niższych prędkościach
Po odpięciu przepływki problem nie występuje, jedynie auto jest trochę przymulone dając mocniej gazu z niskich obrotów, ale jak już wejdzie w obroty przyśpiesza rownomiernie i nic nie przerywa, sprawdzałem do 180km/h. Czy to oznacza że przepływka jest na 100% niesprawna?
Dodam że przepływkę mam nową, bo już na samym początku tych objawów ją wymieniłem razem z filtrem powietrza i świecami gdyż na diagnostyce wyszło wypadanie zapłonów i błąd przepływomierza. Niestety to nic nie pomogło i błedy wciąz występowały.
Przepływkę kupowałem nową boscha na allegro parę złotych taniej od ceny rynkowej. Czy możliwe jest że nowa przepływka może być niesprawna???
Sprawdzane były też cewki zapłonowe i wymieniona rura między przepływomierzem a przepustnicą.
Na razie czekam bo do mojego mechanika ma przyjechać klient z taką samą bmw i wtedy podmienimy przepływki. Innej opcji na razie nie ma bo nie chcę wydawać następne kilkaset zł na kolejny przepływomierz.
Ale zanim się doczekam może Wy koledzy i koleżanki coś pomożecie??
Z góry dzięki za każdą odpowiedź:)