W220 S-klasse mi się strrrasznie podobają, na sąsiednim parkingu jedna stoi z bodajże 5 litrówką na zupełnej glebie (airmatic padł) i znajomy chciał mi go sprzedać za wszelką cenę bo wie, że lubię duże silniki za jakieś psie pieniądze, jednak nie podchodził mi lakier (błękit) ale jak poczytałem na necie o tych mercach ... brakuje mi słów, żeby opisać....
A więc mianowicie tak:
jesli chodzi o airmatica to tez juz mam nowy caly zestaw tj amory 4szt listwe zaworów no i kompresor ktory zaadaptowalem z e39 bo sa takie same tylko troszke przeróbek było mocowań. i dalej jest problem bo pomimo ze wpakowałem ponad 15 tys w ten zawias juz to teraz jak było -12 to przychodze rano a ska sobie dupe klapła tak ze koła w środku a przód max w górze.
Poporzednie zawieszenie sprawiało mi tyle kłopotów ze sie nie dało jezdzic non stop było coś grzebane.
To jest defakto nie mozliwe przy nowych elementach ale jednak.
dzis czy wczoraj przy temp +5 jest ok.
Jeśli chodzi zaś o głupoty w błędach to wyswietla na liczniku spalone żarówki itp a w aucie wszystko świeci.
Zasadniczy problem tego auto ktorego nie potrafi mi zaden serwis usunąc to to iż wypadają mu zapłony i nie ma pełnej mocy , trzeba rozpiąc akum i jest dobrze przez ok 15min a potem zapłony wypadają i lecą łancuchowo 1-2-3-4-5- itp non stop. Serwisy mowia ze jest to pirwszy przyadek w życiu.
Ja za to mam codzienne przypadki ze tym samochodem przyspiesza sie jak 728 e38.
auto to jezdzi na kołach 20 cali w zime bo zaciski i tarcze nie pozwalają na założenie mniejszych wiec - w zieme.
Może po jakieś powodzi masz auto,nie wiem...
Ja zrobiłem tego airmatic'a jak Bóg przykazał na częściach z ASO i nie mam problemu.
jakis stary temat mi sie wyswietlil, ale ten impex pisal troche bzdury jakby nigdy takiego auta nie mial
zaciski tak duze ze na 20 calach w zimie musi jezdzic, haha, standardowe felgi to 17stki przeciez :) 20 cali to w mercu jak 21 w bmw, tam sa mniejsze kola
20cali to jest totalny max na merca s
wypadanie zaplonow ktorych nikt nie potrafil rozkminic, no najwyrazniej jezdziles do takich co to golfy naprawiaja
zaplony w 600tkach wypadaja bo sa cewki do wymiany, z tym ze tam nie ma pojedycznych cewek a caly zespol cewek, listwa zaplonowa
7tys zlotych nowa, na strone
poza tym, ten zawias, co to tak sie psul, airmatic, to ciekawe, bo w 600tkach sa standardowo zawiasy ABC a nie airmatic
tak samo jak w kazdym clu z reszta - olejowe a nie powietrzne
ze rdzewieje, zgoda :) ale cle sa z magnezu i tworzywa, wiec one akurat nie rdzewieja
a ze drogie auto w serwisie, to fakt
komp swiruje, licznik jak bateria jest slaba i sypie losowymi bledami
alternator pada, bateria niedoladowana, stad takie kwiatki
CLe i SLe to najdrozsze merce wtedy byly, nie ma sie co dziwic ze serwis nadal adekwatny do cen nowych (500-700tys pln za cla 500,600)
Cena cewki otwiera mi szeroko oczy, a pomyślałby człowiek że W220 to już stary śmietnik i mimo, że klasa auta wysoka, to serwis nie powinien być AŻ TAK kosztowny...
Były:
VW Jetta A2
Opel Astra G Caravan
BMW E32 730i[*][*]
VW Passat B5 Variant
BMW E38 728iA
BMW E39 535iA
Audi A3 8P 2.0T++
Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
BMW E91 318d+
VW Phaeton 3.2
Astra GTC OPC Line
Mercedes CLK W209 200K lift
BMW E90 320dA 177KM 08'
cewki akurat sa tak drogie, bo to auto ma po 2 swiece na cylidner
jedna listwa ma spiete 12 cewek, takze jak sie spojrzy na to to normalna cena, 700zl za cewke :) tylko ze musisz wymienic od razu wszystkie na stronie :)
dodatkowo swiece tylko irydowe, bo od zwyklych tanich latwo upalic cewki
poza tym zywnotnosc takiej listwy jak nie bryzga nic olejem do gniazd, czyli wszystko perfekt, okolo 100tys km
takze 24x50zl sam koszt wymiany swiec, chyba co 60tys km, nie przekraczac tego interwalu, bo uwali cewki :) + usluga, czyli umiejetna wymiana, zdjecie tych listew, mercedes ma specjalny sciagacz do nich, mozna i bez ale ryzyko uszkodzenia wieksze
w majbachu tez sa takie same cewki, ale do majbacha bardziej te koszty przystaja a nie do rdzewiejacej 600tki z 2000 roku :)
jacys spece regeneruja te listwy "regeneracja" polega na otworzeniu obudowy (specjalnie zamkniete, poklejone, bo normalnie to sie wymienia taka listwe)
i wlutowania dobrej cewki z listwy ktora jeszcze dziala...
takze mozna taniej, ale to jest tak naprawde druciarstwo
a kupic uzywana listwe i miec nadzieje ze wszystkie 12 cewek jest sprawne i pochodzi toto, trzeba miec szczescie :)
stad akurat sie nie dziwie impexowi, ze nikt mu nie ptorafil pomoc, chociaz ktos mogl mu powiedziec, ze jedyna pomoc to 7 tys zlotych i montaz nowej listwy
albo uzywka i szybka sprzedaz albo tylko na niedziele :)
Ostatnio edytowane przez Franco750 ; 05-04-2017 o 14:50
Były:
VW Jetta A2
Opel Astra G Caravan
BMW E32 730i[*][*]
VW Passat B5 Variant
BMW E38 728iA
BMW E39 535iA
Audi A3 8P 2.0T++
Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
BMW E91 318d+
VW Phaeton 3.2