Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Jak polerować i woskować auto?

Początkujący Użytkownik Awatar pawianbtv
    BMW
    BMW E38 2.8 iA

Post Jak polerować i woskować auto?

Witam!
    Słuchajcie przeglądając forum natknąłem się na poradniki na temat woskowania, różnie piszecie.
    Opisze jak to wygląda u mnie, mam srebrną siódemeczkę i chcę ją nawoskować polerować, żeby się świeciła i była jak lustro.
    Będę wdzięczny jak ktoś mi opisze jak ile czasu i czym mam to zrobić to będę bardzo wdzięczny.
    A nawet skłonny jestem postawić flachę :P
    Czekam na odpowiedzi>
    Pierwszy mój temat tak więc nie wiem czy dobre miejsce na post tutaj czy nie. :)
    Nie spać, zwiedzać, zapierdalać.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Polecam to forum - http://forum.kosmetykaaut.pl/ (kopalnia wiedzy o kosmetyce samochodowej.Jesli nigdy nie miales w rekach maszyny polerskiej i nie wiesz z czym to sie je to nie radze probowac na siodemce.To jest naprawde ciezka robota-przekonasz sie jak wczytasz sie w to forum i sam zaczniesz cos probowac.Radze zaczac od porzadnego oczyszczenia lakieru, czyli, preparaty na smole, opilki zelaza i potem glinka-na koncu cleaner i wosk.Oczywiscie przed tym porzadne mycie aktywna piana, a potem recznie rekawica na 2 wiadra.

BMW
    BMW E38 2.8 iA
    Dzięki za pomoc. Poczytałem i najpierw spróbuję na ojca touranie a potem siódemeczka :D

Zaawansowany Użytkownik Awatar bladyatl
    BMW
    e38 740i 99r
    Witam,

Podłączę sie pod temat. Też szukałem porad odnośnie woskowania, mycia polerowania itd i oczywiście natknełem sie na forum kosmetyka aut ale dla osoby która nigdy tego nie robiła znalezienie jakiś podstaw z tej dziedziny jest niemożliwe.

Poruszasz temat mycia recznego na dwa wiadra a tam nie znalazłem wyjasnienia jak to zrobić i po co to sie wykonuje.
    Przydałby się mały poradnik dla początkujących od czego zacząć, jakie środki użyć itd. Nikt na początku nie bedzie porywał sie na korekte lakieru.

Więc jak ktoś ma jakieś własne doświadczenie w tej dziedzinie to prosze o podzielenie się, od czego zacząć i jak to robić. Na przykład czym usunąc smołe z lakieru a czym czyśćić felgi, jaki szampon najlepszy i jakie rękawice do mycia. Myślę żę pare wskazówek będzie dla nowicjuszy bardzo pomocne.

Pozdrawiam, nowy posiadacz 7-er.
    Ostatnio edytowane przez bladyatl ; 31-01-2014 o 15:26

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Mycie na dwa wiadra czyli-w jednym wiadrze woda rozrobiona z szamponem, a w drugim sama woda.Chodzi o to, aby plukac w tej czystej wodzie gąbke/rekawice aby nie rysowac piachem lub innym syfem lakieru.Dobrym rozwiazaniem jest tez posiadania takiego plastikowego separatora na dnie wiadra ktory zatrzymuje syf na samym dnie.

Jesli chodzi o smole to ja uzywam specyfiku "nielsen tar glue remover" spryskujesz i smola od razu sie rozpuszcza-jest bezpieczny dla lakieru i mozesz tez usunac tym np klej po odwaznikach na felgach.

Felgi czyszcze "valet pro ble gel" jest to mocny srodek na osad z klockow hamulcowych itd-nadaje sie do zapieczonego brudu, spryskujesz ruszasz brud szczoteczka lub pedzelkiem i splukujesz woda.

Podczas czyszczenia felg wazny jest tez srodek do smoly oraz do opilkow zelaza typu "iron X".Do regularnego czyszczenia felg dobrze sie sprawdza "bilberry wheel cleaner".
    Po wyczyszczeniu felg dobrze jest je nawoskowac-ulatwi to nastepne czyszczenie.

Jesli chodzi o szampon to zalezy do czego chcesz go uzywac: czy do regularnej pielegnacji kiedy masz na lakierze wosk lub jesli zalezy Ci na typowo na mocy aby usunac mocny brud.Wiele ludzi poleca szampon 4nano ultra violet-bardzo dobrze wypada w testach.Jesli chodzi o rekawice to ponoc najbezpieczniejsza jest firmy carpro.

Woski to temat rzeka-najlepiej kupic kilka testerow i wybrac co komu najlepiej pasuje.Jesli ma byc trwaly i latwy w aplikowaniu to collineite 476 to chyba najlepszy wybor.Trzeba tez pamietac o cleanerze czyli tzw "podkladzie pod wosk", ktorzy odpowiednio przygotouje lakier na przyjecie wosku.Oczywiscie ten co podalem to jeden z tanszych, sa o wiele drozsze np z firm svisswax lub zymol.
    Wedlug mnie najlepiej jest poczytac opinie, testy danych specyfikow aby potem nie zalowac zakupu.

BMW
    BMW E38 2.8 iA
    Impex fajnie, że podpowiedziałeś mi jak to zrobić ale mam ogromną prośbe. Bo na tym forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, to forum jest bardziej dla osób, które mają doświadczenie w tym temacie. I stąd moja prośba czy możesz stworzyć mi poradnik jak spolerować i wypolerować srebrny metalic.
    Będę zobowiązany i oczywiście stawiam flachę.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK

impex ,a może wiesz jak zabezpieczyć biały lakier akrylowy ? tzn niektóre elementy sa po lakierowaniu ,a reszta po polerce 3M

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Cytat Zamieszczone przez pawianbtv Zobacz posta
    Impex fajnie, że podpowiedziałeś mi jak to zrobić ale mam ogromną prośbe. Bo na tym forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, to forum jest bardziej dla osób, które mają doświadczenie w tym temacie. I stąd moja prośba czy możesz stworzyć mi poradnik jak spolerować i wypolerować srebrny metalic.
    Będę zobowiązany i oczywiście stawiam flachę.
    Ciezko jest to opisac w kilku zdaniach bo naprawde nie jest to proste.Wszystko zalezy czy chcesz to zrobic recznie czy maszynowo (jak wezmiesz sie za reczna robote to bedzie latwiej =efekt slaby, a naklady roboty potezne.Moze Ci sie odechciec po paru elementach, w koncu touran to duze auto.Jesli chodzi o pracy na maszynie to przeczytaj moze na poczatek ten poradnik http://www.detailer.pl/blog/2011/01/...tailing-world/ .
    Pamietaj, ze koszt zakupu maszyny polerskiej nawet sredniej klasy to kwota rzedu kilkuset zlotych, dotego gabki, pasty i inne niezbedne akcesoria zakladajac, ze nie masz poki co nic to wydatek leciutko ponad 1000 zl na sam poczatek zabawy z kosmetyka samochodową.

Co do ELVISA to polecam:
    http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtop...89ecb333f6b4a4
    http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=2042

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Dziekuję impex ,ale czy jest róznica w woskowaniu czy dbaniu pomiedzy lakierem pomalowanym klarem ,a lakierem akrylowym bez klaru ?