Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Wygiglane 750i / ogólny stan aut na rynku / przebiegi w DE?

Zaawansowany Użytkownik Awatar vori
    BMW
    ex E32 730i 1993

Cytat Zamieszczone przez Inur Zobacz posta
    Pobawiłem się chwilę i zmontowałem takie coś dla BMW wystawianych na Allegro. Wykres na podstawie około 1500 ogłoszeń (tylko Allegro, nie brałem pod uwagę ogłoszeń z Otomoto czy Tablicy).

Gdyby ktoś chciał, mógłbym zebrać coś podobnego dla starszych roczników, konkretnego modelu BMW lub w ogóle innego samochodu. Należy jednak pamiętać, że im bardziej ograniczony zakres, tym mniej wiarygodne wyniki (za mało ogłoszeń). Ew. można by było spróbować zebrać również z Otomoto, byłoby pewnie kilkakrotnie więcej danych, ale póki co mi się nie chce.

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK

Na to wychodzi że przez ostatnie 10 lat auta praktycznie stały ;)

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Fakt, ze u nas na potęge wszyscy cofają liczniki ale fakt też, że robimy mniej przebiegów niż niemcy - chociażby z racji braku kasy na paliwo jak i możliwości przejechania mneijszej ilości km przez brak dróg - jak ktoś ma jechać 100 km na weekend pipidówami to mu sie odechciewa a jak niemiec ma jechać 100km autostradą mając kase na paliwo i do tego nie musząc za nia płacić to bierze rodzine, wsiada i jedzie...

Zaawansowany Użytkownik Awatar Inur
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Cytat Zamieszczone przez vori Zobacz posta
    Pobawiłem się chwilę i zmontowałem takie coś dla BMW wystawianych na Allegro. Wykres na podstawie około 1500 ogłoszeń (tylko Allegro, nie brałem pod uwagę ogłoszeń z Otomoto czy Tablicy).

Gdyby ktoś chciał, mógłbym zebrać coś podobnego dla starszych roczników, konkretnego modelu BMW lub w ogóle innego samochodu. Należy jednak pamiętać, że im bardziej ograniczony zakres, tym mniej wiarygodne wyniki (za mało ogłoszeń). Ew. można by było spróbować zebrać również z Otomoto, byłoby pewnie kilkakrotnie więcej danych, ale póki co mi się nie chce.

Można wiedzieć jak zebrałeś dane? Bo chyba nie wprowadzałeś ręcznie 1500 wierszy w excelu ;) Bardzo ciekawe wyniki.

Ciekawe w było mieć dostęp do ogłoszeń archiwalnych i takie zestawienie zrobić też dla lat ubiegłych. Wyszłoby wtedy jak zmieniają się przebiegi poszczególnych roczników. Mirek handlarz by stwierdził tylko tyle, że auta z 1996r. mają takie cechy że jeździ się nimi więcej niż tymi z 1995r ;)
    Ostatnio edytowane przez Inur ; 29-01-2014 o 21:14

Zaawansowany Użytkownik Awatar vori
    BMW
    ex E32 730i 1993

Można wiedzieć jak zebrałeś dane? Bo chyba nie wprowadzałeś ręcznie 1500 wierszy w excelu ;) Bardzo ciekawe wyniki.
    Ogólnie to API Allegro i trochę kodu żeby to policzyć :)

Ciekawe w było mieć dostęp do ogłoszeń archiwalnych i takie zestawienie zrobić też dla lat ubiegłych. Wyszłoby wtedy jak zmieniają się przebiegi poszczególnych roczników. Mirek handlarz by stwierdził tylko tyle, że auta z 1996r. mają takie cechy że jeździ się nimi więcej niż tymi z 1995r ;)
    Pierwsza myśl - nie ma za bardzo jak, gdyż pewnie nie znajdzie się odpowiedniego archiwum poszczególnych aukcji z jak najdawniejszych lat. Ale... Widzę, że na web.archive.org zapisały się listy aukcji z moto.allegro.pl z lat 2004-2005 na których widnieją... rok produkcji i przebieg (no, i cena).

Jutro jak będę miał trochę czasu, to spróbuję zescrapować możliwie dużo wyników i zestawić w wykres. Jednak patrząc pobieżnie na przebiegi spodziewam się rezultatu ;)

Tymczasem inny, aktualny wykres - tym razem ze wszystkich aut osobowych. Udało mi się zebrać niecałe 15000 wyników. "Za" rokiem 1990 było już za mało aukcji, aby wykres był wiarygodny (ale z tego co zebrałem wcale nie szedł "w górę", a wręcz przeciwnie ;) ). Boli mnie, że z Otomoto byłoby dużo, dużo więcej wyników - możliwe że jutro to ogarnę.

#edit: Dwa nowe wykresy:

Teraz zamierzam zebrać aktualne dane z Otomoto (ponad 180 tysięcy ogłoszeń) - powinny dać ładny wykres, obejmujący również starsze roczniki.
    Ostatnio edytowane przez vori ; 30-01-2014 o 09:29