Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: Interfejs INPA dla F01 - F10

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mcdziubek
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Sk±d
    Windsor and Slough
    Blog
    1

Post Interfejs INPA dla F01 - F10

witam moje pytanie jest nastêpuj±ce czy inpa 5.0 jest w stanie obs³u¿yæ samochód f01 lub samochód f 10?, jako ¿e obydwa modele pochodz± z tej epoki to jestem ciekaw czy moja inpa któr± mam zainstalowan± któr± obs³uguje zazwyczaj moj± e38 czy jest w stanie ogarn±æ modele f10 lub f 01 ze wzglêdu na to ¿e mojemu koledze co¶ siê sta³o z jego 2010 f10 520d chcia³ zebym mu posprawdzal kilka rzeczy. Jest kilka mil do niego i nie chce jechac na darmo.

Czy moze kto¶ udzieliæ podpowiedzi czy kabel ktory u¿ywam do E38 czyli kostka kwadrat plus okragla bedzie pasowaæ?

Czy mam sciagnac dodatkowy program?

Dzieki za podpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez mcdziubek ; 19-02-2014 o 19:56
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    W internecie jest do znalezienia inpa, w której s± potrzebne pliki do obs³ugi serii F
    Potrzebujesz kabel co najmniej typu DCAN, ale taki w którym 8 pin jest od³±czony(bêdzie blokowaæ interfejs).
    Inna, tañsza i chyba najlepsza to kabel ENET, który mo¿na zrobiæ samemu(kwestia kabla sieciowego, wtyku obd i jednego rezystora). Ediabas 7.2 i 7.3(zawarte w standard tool 2.11 i 2.12) bez problemu obs³uguj± taki interfejs
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar euro_tuned
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    F02 750Li xDrive
    Sk±d
    Kraków
    Wtyczka od e38 na pewno nie spasuje. Co do software to z tego co pamiêtam to inpa miala chyba opcje f01 ale czy to faktycznie zadzia³a to nie wiem.

Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Windsor and Slough
    Blog
    1
    Dziêkujê. Problem jest nieco inny.

Odpalil auto. Wrzuci³ jedynkê. Ruszy³ i 500 metrów dalej zapali³ siê symbol ABS oraz komunikat o ostroznym wcisksniu hamulca i udaniu sie do aso. 10 sek pó¼niej silnik zgas³. Po próbie odpalenia sipnik tylko zrobi³ pstryk i nie odpalil oraz pojawil sie symbol zoltego silniczka.

Mechanik próbowa³ zakrecic silnikiem ale mu sie nie udalo. Czy jest mozliwe ze ³añcuch rozrz±du pêk³ przy 200000 kilometrow? Auto jest z poczatku 2011. 520d F10. Co o tym my¶licie? Jednostka do wymiany?

Powiedzia³ mi ze miesiac temu rano odpalil auto i silnik tak jakby zrobi³ sie glosniejszy

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    F01 750ix
    Sk±d
    Szydlowiec
    Moje doswiadczenia z komunikacja z samochodem f01 czyli tak naprawde cala seria f sa nastepujace.
    Inpa sie nie nadaje. Mozna polaczyc sie poprzez ediabas 7.2 7.3 i kabel enet ale nakladka skryptow na inpe jest uposledzona i sypie bledami. Takze nic sensownego nie zrobimy.
    Do komunikacji przeznaczone sa dwa pakiety. ESYS do programowania opcji i flashowania sterownikow oraz ISID zawierajacy ISTA-D ISTA-P. Ten pierwszy jest programem diagnostycznym, drugi podobnie jak esys sluzy do programowania. Z seria F komunikujemy sie kablem ENET ale za pomica sztuczki. Zakladajac ze nie mamy fabrycznego interfejsu ICOM (do ktorego wpina sie ENET) potrzebujemy programowego emulatora ICOM. Jest cos takiego w sieci. Jak ktos nie zamierza placic zdaje sie 120usd to moze sobie sciagnac torrentem obraz wirtualnej maszyny vmware z zainstalowanym emulatorem. Uruchamia sie to pod vmware player jako snapshot.
    Pakiet ISID tez jest dostepny jako wirtualna maszyna do sciagniecia. Jest spory ponad 40gb.
    Te dwa programy (pracujace jednoczesnie jako vmware) +kabel ENET daja identyczne srodowisko jakim dysponuje serwis BMW.

Super dodatek to system serwisowy zawarty w ISID.
    Po wyszkuniu bledow system sam przedstawia procedure sprawdzenia samochodu i procedure naprawy. Sa Zdjecia opisy momenty dokrecania schematy elektryczne. Mozna zaprogramiac wtryskiwacze czy akumulator.

Jedyne ale to aktualnosc oprogramowaniam. Isid w rzeczywistosci jest tylko komputerm przenosnym ktory podlaczony jest do serwera danych w serwisie bmw. Z kolei serwer laczy sia z glowna siecia bmw w Niemczech. W aso calosc stale sie aktualizuje i isid pobiera dane tylko dla konkretnych samochodow.
    W wersji z internetu mamy aktualizacje na 2012 rok.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Inpa sie nie nadaje. Mozna polaczyc sie poprzez ediabas 7.2 7.3 i kabel enet ale nakladka skryptow na inpe jest uposledzona i sypie bledami. Takze nic sensownego nie zrobimy.
    Maj±c pliki z najnowszych spdaten jest sporo lepiej
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    F01 750ix
    Sk±d
    Szydlowiec
    Rozwin temat. Myslalem ze bmw wycofalo sie calkowicie z obslugi inpy w serii F. Jakia wersja sp daten i ediabas zadziala?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    U¿ywam ediabas 7.3.0
    Do tej pory sp daten 2.50.2

Aktualnie wrzuci³em 2.51.3, ale na nich jeszcze nie pracowa³em

Przy F07 i F10/F11 rzuca³ b³êdami przy niektórych modu³ach(tool32 ju¿ takich problemów nie mia³), ale wiêkszo¶æ modu³ów mog³em sprawdziæ
    Henry Ford

Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    Sk±d
    Windsor and Slough
    Blog
    1
    Dziêkujê za wk³ad w temat. Niestety zerwany ³añcuch rozrz±du oznacza wymianê silnika. Znalaz³em w Doncaster silnik z rozbitka 5000 mil przebiegu jedziemy po niego jutro rano. Wymiana nast±pi w poniedzia³ek. Nie bêdê zatem kupowal kabli ani szukal oprogramowania. Moze kiedys sie to przyda komu¶. Pozdrawiam.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar euro_tuned
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    F02 750Li xDrive
    Sk±d
    Kraków
    Jak to mo¿liwe, ¿e zerwa³ siê ³añcuch?:/

Podobne w±tki

1. Interfejs ELM 327 a Inpa?
    Przez Aldik w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 09-03-2017, 10:06
  2. INPA 3.x czy INPA 5.x - która do BMW e38 , 750 il 2001r
    Przez Chromik1 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 23-02-2014, 16:32
  3. Humor, a mo¿e rzeczywisto¶æ w BMW F10 :)
    Przez moryciaty w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 06-12-2013, 01:56
  4. [elektryka] Interfejs BMW + INPA?
    Przez michal6500 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 14-10-2013, 13:11
  5. Interfejs BMW USB + ADAPTER 20 ads POLSKA INPA PL
    Przez tomgtdek69 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 02-06-2011, 17:04

Uprawnienia umieszczania postów