Mam dylemat. Chcę zmienić świece w M62B44 (przedlift bez Vanosa) i waham się nad wyborem: NGK BKR6EQUP Laser Platinum , czy BOSCH SUPER PLUS +48 FGR7DQP+ Platinum Irydium ?
Może wypowie się ktoś, kto ma doświadczenie z jednymi i drugimi ?
Mam dylemat. Chcę zmienić świece w M62B44 (przedlift bez Vanosa) i waham się nad wyborem: NGK BKR6EQUP Laser Platinum , czy BOSCH SUPER PLUS +48 FGR7DQP+ Platinum Irydium ?
Może wypowie się ktoś, kto ma doświadczenie z jednymi i drugimi ?
Moim zdaniem ngk bardzo szybko się wypalają... Jak będę zmieniał to kupię bosch lub denso a dokładnie ik20 sprawdziły się świetnie w byłym e39 523i . śilnik bardzo równo pracował -nie nie było mowy o jakimś osłabieniu silnika... To nie jest żadna reklama czy coś-to moje odczucie w silniku-w którym siedziałem "na codzień" aby chodził jak zegareczek - i się udało :-)
Tutaj na forum przeczytałem taką opinię o Boschu, stąd mój dylemat... Celowo podałem typy platynowe, bo mają, przynajmniej w teorii dłuższą żywotność.
A wg mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi
Najlepiej stosować takie jakie zaleca producent w instrukcji obsłgi
Na wybór świec wpływ ma wiele czynników:
- jaki silnik
- różny sposób montażu - świece na stożek i z płaska podatna na nacisk końcówka
- jaki rodzaj paliwa - PB/ON
- czy jest gaz czy nie
- okres wymian świec - czy dany model wytrzyma tyle
- preferencje użytkownika
- i wiele wiele innych
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
Widzisz Adasio... RealOem zaleca właśnie te świece i daje wybór NGK lub Bosch. Ja chcę się dowiedzieć, które się lepiej sprawdzają w praktyce. Różnica w cenie jest ok. 3-4 pln (na sztuce) na korzyść Boscha
Ja mam NGK i jest ok ... Jakoś bosch;a nie lubie hmm
stosowałem już różne świece przez boscha, NGK aż do Denso i powiem szczerze że te Denso IK 20 TT (czy jakoś tak) sprawują się świetnie a nie są drogie. Chodzi tu o technologie Twin Tip, wygląda na to że reklama potwierdza się w realnym zastosowaniu. Na NGK nawet tych high power miałem problemy, na Boschu różnie ale jak narazie na Denso nie mogę powiedzieć złego słowa.
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
Tak też czuję, że Bosch odkąd produkuje w krajach takich, jak Polska, stracił na jakości... Zawiodłem się już na innych sprzętach Boscha, więc chyba coś w tym jest, skoro macie takie zdanie o tej firmie...