Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: Za du¿e ³adowanie alternatora, skoki napiêcia m60 bosch 140A

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Hen
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    728i E38
    Sk±d
    Duchnów/WOT

Post Za du¿e ³adowanie alternatora, skoki napiêcia m60 bosch 140A

Witam. Przejrza³em ca³y temat http://7er.pl/showthread.php/1890-Al...ght=alternator i nie znalaz³em odpowiedzi na mój problem, chocia¿ ostatni post i pytanie w temacie trochê pasuje do mojego problemu ale nie udzielono ¿adnej odpowiedzi. Wiêc zaczynam opisywaæ swój problem. Silnik m60b30 alternator bosch 140a

1. Zaczê³o siê od tego ¿e podstawa filtra oleju ciek³a i wszystko lecia³o na alternator który w koñcu zacz±³ ¶wirowaæ i pad³.

2. Wyj±³em alternator, odda³em do regeneracji, zosta³o wymienione: regulator napiêcia, ³o¿ysko i ca³y zosta³ wyczyszczony, reszta elementów sprawna.

3. Po w³o¿eniu alt. pod³±czeniu, zapalam samochód, w³±czam ¶wiat³a itp. itd, przy wyje¼dzie powy¿ej 1,5 tys obrotów ga¶nie mi lewy xenon, powy¿ej 2-3tys, ga¶nie pod¶wietlenie deski oraz zapala siê kontrolka ABS, ok 1tys. wszytko w normie. Po jakich¶ 10-15km zaczyna przesuwaæ siê granica wy³±czania poszczególnych urz±dzeñ, a mianowicie xenon ga¶nie np od 3 tys a ABS zaczyna pracowaæ prawid³owo. Oczywi¶cie w ¶rodku lampki raz s± ja¶niejsze raz ciemniej±. Zmierzy³em miernikiem i przeprowadzi³em test 9 na obc, wysz³o ¿e ³adowanie na wolnych obrotach waha siê w przedziale 13,6v - 14,8v, bez ¶wiate³ radia i innych odbiorników pr±du, po dodaniu gazu ku mojemu przera¿eniu ³adowanie wykracza poza 16v i dochodzi nawet do 19,5V !!!! Ale teraz te¿ zagadka, nic siê nie spali³o, ¿adna ¿arówka czy inny sprzêt.

4. Pojecha³em do go¶cia który to robi³, twierdzi ¿e wszystko by³o dobrze, sprawdza³ na stole i by³o git, ale w koñcu wyk³óci³em siê ¿eby go znowu sprawdzi³, wiêc znów wszystko trzeba by³o wyj±æ.

5. Wysz³o ¿e pad³ regulator, znowu?!?!, kupiony oryginalny bosch, zadowolony wracam, wszystko sk³adam, ruszam i te same objawy. £adowanie znów na wolnych obrotach takie jakie powinno byæ maksymalne, po wkrêceniu na obroty znów skacze do 17,18,19V.

6. Pasek, napinacz, aku w porz±dku

7. Panowie powiedzcie co mo¿e byæ przyczyn± takiego ³adowania? regulator? po raz 3? co¶ pali ten regulator od razu po przekrêceniu kluczyka? Jaki¶ przeka¼nik siê spali³? Bezpieczniki? Zwarcie?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Ciekawa sprawa...

A nie mia³e¶ przezwajanego stojana albo wirnika?
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    728i E38
    Sk±d
    Duchnów/WOT
    Bardzo ciekawa, jak pisa³em nic oprócz 2 razy wymienionego regulatora, ³o¿yska i jakiego¶ pier¶cienia nie wymaga³o naprawy lub wymiany. Na stole jak sprawdzali¶my dawa³ co¶ w granicach 14,5v a w samochodzie tyle daje na wolnych obrotach.
    W ogóle nie mam pomys³u co powoduje taki skok napiêcia, i dziwne ¿e nic siê nie pali, xenon lewy tylko ga¶nie prawy nie, doczyta³em gdzie¶ ¿e xenon ma zakres pracy od 10v do 16v, wiêc jak ro¶nie powy¿ej 16v to ga¶nie, ale dlaczego prawy nie ga¶nie?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Powiem Ci, ¿e ciê¿ko tak na odleg³o¶æ co¶ wymy¶liæ.

Ale mo¿e byæ niekontaktuj±ca masa silnik pod³u¿nica, ja bym to sprawdzi³.

Dwa to przekrêcenie jeszcze regulatora, po³±czenia przeczyszczone izopropanolem, wygl±da to na z³y odczyt napiêcie przez regulator i niepotrzebne dodatkowe przeregulowanie obwodu wzbudzenia. Mo¿liwe, ¿e gdzie¶ co¶ niekontaktuje dobrze.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 22-01-2014 o 09:02
    pozdrawiam Bartek

Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    728i E38
    Sk±d
    Duchnów/WOT
    Masa miêdzy silnikiem a pod³u¿nica? z której strony mogê to dostrzec od góry? szczerze mówi±c to ju¿ nie mam si³y wyci±gaæ 5 raz tego alternatora, wszystko przed zmontowanie, styki do alt. by³y oczyszczone i na pewno dobrze przykrêcone. Reszty nie rusza³em wiêc dlatego dziwie siê ¿e co¶ pyk³o... a nie ma jakich¶ przeka¼ników lub bezpieczników odpowiedzialnych za alternator lub jego podzespo³y?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Hen Zobacz posta
    Masa miêdzy silnikiem a pod³u¿nica? z której strony mogê to dostrzec od góry? szczerze mówi±c to ju¿ nie mam si³y wyci±gaæ 5 raz tego alternatora, wszystko przed zmontowanie, styki do alt. by³y oczyszczone i na pewno dobrze przykrêcone. Reszty nie rusza³em wiêc dlatego dziwie siê ¿e co¶ pyk³o... a nie ma jakich¶ przeka¼ników lub bezpieczników odpowiedzialnych za alternator lub jego podzespo³y?
    Niestety nie ma nic innego w uk³adzie alternatora. To jest uk³ad prosty, tak ¿eby by³ niezawodny :)

Numery zaczê³y siê dopiero z BMW od kilku lat, trzeba by³o przecie¿ skomplikowaæ co¶, co zawsze by³o dobrze.
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    Przewód masowy jest przykrecony z prawej strony (³apa silnika-pod³u¿nica)
    "My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje." - Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    740i e32 v8
    Sk±d
    opolskie

Wiem co to znaczy wyci±gaæ alternator...-kiepskkie doj¶cie-bo sam z tym walcze. Powiedz czy ten facet sprawdza³ ci diody za drugim razem jak mia³ alternator na stole -z nieznanych przyczyn mog³a zrobiæ ci siê zwora na biegunach pier¶cienia-komutatora-a by³ ruszany- (przy lutowaniu) i nie bêdzie poprawnie dzia³a³. Ja walcze z tym-gdy¿ po z³ej wymianie pier¶cienia przez elektryka -pier¶cieñ mia³ bicie-nie zauwa¿y³em tego sk³adaj±c bo bicie by³o nie wielkie-posk³ada³em, nowe ³o¿yska, wsadzam-odpalam i piêknie-by³o przez 30sekund ³adowanie 14,3 i nagle ciach i dym siê wydoby³ i brak³o ³adowania. wyciagn±³em i szlak trafi³ nowy regulator ze szczotkami-od tych wibracji ukruszy³ siê kawa³ek i zrobi³ zwore... -kupi³em pier¶cieñ i sam go wymieni³em + nowy regulator ale ³adowania nie ma-wiêc szybki kontak z elektromechanikiem i postawi³ na uszkodzona diodê-bo ukruszona szczotka sie stopi³a i zrobi³a zwarcie.... i daj tu co¶ komu¶ zrobiæ.... Wracaj±c do twojego tematu-alter.. na stó³ i trzeba sprawdziæ diody-bo jak kolega wy¿ej pisze to jest prosty uk³ad i du¿o mo¿liwo¶ci zepsucia nie ma. Powodzenia. Jak uda mi siê z moim to opiszê.

Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    728i E38
    Sk±d
    Duchnów/WOT
    Sprawdzal go za drugim razem na stole i wszystko bylo git, na pewno jak by dioda by³a spalona to by ja wymieni³, a tak w ogole to u mnie ³adowanie jest i to o wiele za du¿e, a jak dioda sie spali to jest brak ³adowania...

Auto posz³o do elektryka bo posprawdzalem dzi¶ co sie da, klemy, przewody, mase tu i tam, czy nic nie za¶niedzialo i po prostu skoñczyly sie pomys³y, niestety wszystkiego sam nie zrobiê, a ¶rednie ³adowanie wynosz±ce ok 17v w koñcu co¶ spali...

Jutro bêdê co¶ wiedzial jak zajrz± tam.

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    To nie mog± byæ uszkodzone diody, nawet jedna niesprawna, nie da³aby ju¿ ¶redniego napiêcia ³adowania 14.4 V nawet.

A najlepiej to obci±¿enie i oscyloskop...
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. [elektryka] £adowanie aku, skoki napiecia, poprawne napiecie, 3.0d
    Przez Smoku w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17-01-2014, 13:51
  2. [elektryka] £adowanie alternatora E38 2.8 M52B28 TU
    Przez piotreksz4 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 30-04-2013, 15:36
  3. [elektronika] Regulator napiêcia alternatora 140A w 730i
    Przez max264 w dziale Seria e38