Witam. Przejrza³em ca³y temat http://7er.pl/showthread.php/1890-Al...ght=alternator i nie znalaz³em odpowiedzi na mój problem, chocia¿ ostatni post i pytanie w temacie trochê pasuje do mojego problemu ale nie udzielono ¿adnej odpowiedzi. Wiêc zaczynam opisywaæ swój problem. Silnik m60b30 alternator bosch 140a
1. Zaczê³o siê od tego ¿e podstawa filtra oleju ciek³a i wszystko lecia³o na alternator który w koñcu zacz±³ ¶wirowaæ i pad³.
2. Wyj±³em alternator, odda³em do regeneracji, zosta³o wymienione: regulator napiêcia, ³o¿ysko i ca³y zosta³ wyczyszczony, reszta elementów sprawna.
3. Po w³o¿eniu alt. pod³±czeniu, zapalam samochód, w³±czam ¶wiat³a itp. itd, przy wyje¼dzie powy¿ej 1,5 tys obrotów ga¶nie mi lewy xenon, powy¿ej 2-3tys, ga¶nie pod¶wietlenie deski oraz zapala siê kontrolka ABS, ok 1tys. wszytko w normie. Po jakich¶ 10-15km zaczyna przesuwaæ siê granica wy³±czania poszczególnych urz±dzeñ, a mianowicie xenon ga¶nie np od 3 tys a ABS zaczyna pracowaæ prawid³owo. Oczywi¶cie w ¶rodku lampki raz s± ja¶niejsze raz ciemniej±. Zmierzy³em miernikiem i przeprowadzi³em test 9 na obc, wysz³o ¿e ³adowanie na wolnych obrotach waha siê w przedziale 13,6v - 14,8v, bez ¶wiate³ radia i innych odbiorników pr±du, po dodaniu gazu ku mojemu przera¿eniu ³adowanie wykracza poza 16v i dochodzi nawet do 19,5V !!!! Ale teraz te¿ zagadka, nic siê nie spali³o, ¿adna ¿arówka czy inny sprzêt.
4. Pojecha³em do go¶cia który to robi³, twierdzi ¿e wszystko by³o dobrze, sprawdza³ na stole i by³o git, ale w koñcu wyk³óci³em siê ¿eby go znowu sprawdzi³, wiêc znów wszystko trzeba by³o wyj±æ.
5. Wysz³o ¿e pad³ regulator, znowu?!?!, kupiony oryginalny bosch, zadowolony wracam, wszystko sk³adam, ruszam i te same objawy. £adowanie znów na wolnych obrotach takie jakie powinno byæ maksymalne, po wkrêceniu na obroty znów skacze do 17,18,19V.
6. Pasek, napinacz, aku w porz±dku
7. Panowie powiedzcie co mo¿e byæ przyczyn± takiego ³adowania? regulator? po raz 3? co¶ pali ten regulator od razu po przekrêceniu kluczyka? Jaki¶ przeka¼nik siê spali³? Bezpieczniki? Zwarcie?