witam wszystkich.
Zbliża mi się "nowy rok" ubezpieczenia samochodu. Obecną polisę OC mam w firmie AXA i z tej firmy dostałem propozycję polisy na kolejny rok:
- OC za okres po 2 latach bezszkodowej jazdy
- pakiety rozszerzone cos tam Assistans, Pupil, dodatkowo NNW
- całość wyliczona na 1064.-pln w 4 ratach.
Oczywiście musiałem to zweryfikować z innymi firmami, bo może akurat ktoś mi zaproponuje cene niższą.
Może poniżej 1000 pln? - niestety rzeczywistość mnie kilkukrotnie zaskoczyła
Szukałem w internecie, ale na internetowych kalkulatorach nie liczyłem, tylko dzwoniłem na infolinie i tp. numery i pracownicy TU mi wyliczali indywidualnie (jedynie na pocztę się pofatygowałem podejść).
1) Generali - za OC i NNW zaproponowano mi 1299,-pln
2) najbliższym wynikiem do oferty AXA był wczoraj "Pocztowy" - za gołe OC pani w okienku wyliczyła mi 1292.-pln
3) Commercial Union za OC z paketem podstawowy Assistans - 1443,-pln
4) Liberty Direct za gołe OC - 1506,-pln
5) PZU za OC i NNW oferuje 1628pln
6) obreklamowany tanizną Link 4 za OC z Assistans i NNW oferuje 1660,-pln
a na stronie internetowej (tylko u nich to widziałem) przedstawiaja wykres kosztów i po imieniu pokazują inne firmy jako droższe - AXA u nich dopiero na 5. miejscu
Dalej były dwie firmy które mnie rozawiły:
7) Uniqa za gołe podstawowe OC życzy sobie 2082,-pln
8) Hestia za OC i NNW - w promocji tylko 2234,-pln :shock:
Pare innych firm albo nie ma kalkulatora i przez telefon nie liczą, i/albo każą się pofatygować do ich placówki, bo przedstawiciele teży tylko "twarzą w twarz" wyliczają ofertę.
Dodatkowo AXA, Link 4 i Pocztowy oferują dodatkową zniżkę (3-5%) za podanie danych znajomego mającego polisę w tej firmie - niestety z tego nie skorzystam bo mam kontynuację w swojej firmie, a żadna inna mi nie daje choć zbliżonych warunków ubezpieczenia.
A jeśli ktoś chce sobie poprawić humor przez wielkie "rz" i "ó" to proszę dzwonić do Uniqa lub Hestii - mają ciekawe kalkulatory ubezpieczenia, co widać po wyliczeniu oferty :razz: