Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Zawieszenie e38

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1
    Słuchaj. Ja przeczytalem tu na forum kilka tematów o zawieszeniu i zawsze sa ślepo zapatrzeni zwolennicy oem i markowych produktow oraz tacy którzy nie bali sie wyjsc poza rynek oem i sprobowac czegoś nowego. Ja tu na tym forum sie wlasnie dowiedzialem o teknorot. Na poczatku bylem sceptyczny ale gdy porownalem wahacze teknorot oraz drazek i koncowki do np meyle to stwierdzilem ze jednak warto bylo.
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Ja też, ja też :) też przeczytałem o Teknorot, zastanawiałem się nad droższymi ale wg opinii teknorot jest OK, wielu na tym forum i innym go chwali. Za to częściej można poczytać o markowych które już nie są tak wytrzymałe jak dawniej. Jakbyś szukał opinii o zawieszeniu na innych forach BMW, to może trafisz na temat jak ktoś władował całe zawieszenie markowe (specjalnie nie podam firmy) i po 15 tyś poleciało.
    Ja nikogo nie przekonuje do zamienników tańszych bo lemforder to też zamiennik, po prostu wyrażam swoje zdanie, bo po to jest forum.
    Kto wie jak trafisz, może akurat kupisz Lemfo.. i będzie wytrzymały jak oryginał, albo się posypie, lub nawet zrobisz zawieszenie na tańszym zamienniku i wytrzyma baardzo długo, lub się posypie przy pierwszym wyjeździe z posesji.
    Nikt gwarancji ci nie da.

Na innym forum jeden user opisywał swoje E39, zrobił zawieszenie na TRW (bardzo dobra firma) jechał za granicę, na autostradzie dolny wahacz złamał się mu na pół (dosłownie) auto rozbite.

Często słyszę że jak BMW to tylko oryginał lub lemforder, ale wejdziesz na forum innej marki to i samo usłyszysz, tylko że oni powiedzą oryginał ASO lub firma X bo ta robiła na pierwszy montaż ze swoim logo, a tej firmy X np właściciele BMW czy AUDI nie założyliby bo akurat BMW czy AUDI nie biał od niej części.

W e38 na pierwszy montaż szły TRW na drążek środkowy i chyba końcówki a wahacze to BOGE, możesz kupić, cena za dolny 784zł, a za banan 706 plus 236 za poduszkę gumową.
    U mnie fabryczne banany i drążek środkowy wytrzymały 260tyś km, i o ile w bananach zawiodła poduszka to o tyle przegub kulowy miał się dobrze.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i 2000r

Witam;

Po wczorajszej wizycie na kanale zauważyłem że w lewym przednim amortyzatorze guma osłonowa jest kompletnie uszkodzona. Dodatkowo z amortyzatora cieknie olej.

Rozumiem że amorek do wymiany, czytając powyższy temat (w sumie całe forum takie jest) wszyscy bezgranicznie kochają części oryginalne. Oryginalny amortyzator do BMW e38 to jest firmy SACHS?

1. Na allegro znalazłem po 500zł idzie gdzieś dostać taniej?
    http://allegro.pl/amortyzatory-bmw-7...987462517.html

Namawiają mnie na KAYABA ale koszt amorka to o 100zł mniej więc chyba lepiej kupić oryginalny?

2. Przy okazji naprawy przodu. Podczas jazdy po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów (tak jakby coś się nagrzało) wtedy zaczyna mi strasznie skrzypieć przód. Masakrycznie - szczególnie to słychać przy bardzo wolnej jeździe. Byłem u mechaniora i na stacji diagnostycznej ale nic nie wyczaili.
    Co może być przyczyną? przy okazji wymiany amorów to bym powymieniał jakieś gumy, poduszki. Co wypadałoby powymieniać?
    Co to w ogóle jest?
    http://allegro.pl/odboj-oslona-amort...034731899.html

Dodam że wachacze nie mają luzów sprawdzali łyżką stan jest super.

3. Potrzebuję też osłony amortyzatorów te gumy harmonijki. Standardowe pasują?
    http://allegro.pl/oslona-amortyzator...042161723.html

4. Ile powinna kosztować wymiana 2 amortyzatorów? Ile płacicie za robociznę u swojego mechaniora? Bo nie chcę dać się wydutkać.

5. montował ktoś kiedyś takie coś?
    http://allegro.pl/amortyzator-gazowy...026883977.html

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1
    Ja za wymianę i kupno sachs dalem razem 400 funa. Nie wiem ile w PL biorą.

Skrzypiec moze juz drazek środkowy i jego balljointy. Bo ta czesc jest bezpośrednio pod wydechem i tam sie nagrzewa bardzo.

Skoro auto ci nie myszkuje i nie ma shimmy to jedyna opcja przyjrzeć sie temu drazkowi srodkowemu. Czy gdy ci zaczyna skrzypiec to pogarsza sie kontrola jazdy kierownicą?
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740D 00'
    Cytat Zamieszczone przez Bartos Zobacz posta
    Ja też, ja też :) też przeczytałem o Teknorot, zastanawiałem się nad droższymi ale wg opinii teknorot jest OK, wielu na tym forum i innym go chwali.
    Ja z ciekawości i z racji w sumie kilku pozytywnych opinii o teknorocie założyłem przed zimą kpl drążek środkowy z końcówkami w.w firmy jak na razie zrobiłem 5tys km i jest wszystko wzorowo jak będzie dalej nie wiem.