Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Zawieszenie e38

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i e38 1996r m62b44

Cytat Zamieszczone przez mcdziubek Zobacz posta
    Teknorot. Drazek i końcówki. Wachacze rowniez teknorot.

Amorki sachs.

Temat o teknorot byl walkowany i stwierdzilismy ze to jest dobra firma.
    A ty maż u siebie założone te TEKNOTOTY ? Jak się one sprawują bo z tego co widze to cena jest rozsądna i w 2 tysiach to bym sie zmieścił za amorki SASCH i reszte żeczy TEKNOROT. Ile mi to wytrzyma bo miesięcznie robię nie więcej jak 1000km no chyba że lipiec i sierpień ale rocznie i tak nie więcej jak 15000km.

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1
    No to ty masz jak ja. Ja robie max 6000 mil rocznie więc moge powiedziec ze teknorot sprawuje sie bardzo dobrze amorki zakladalem sachs bo takie byly oem.

Ale tak jak wspomnialem powyżej jezeli nie robisz gigantycznych przebiegow to teknorot absloutnie wystarczy.

Ja mam końcówki drazkow teknorot oraz wahacze teknorot.

Drazek kierowniczy meyle ale to tylko dlatego ze teknorot nie robi drazka dla UK.

Banany meyle hd zakladalem po zakupie auta by wyeliminowac drgania. Teraz juz wiem ze trzeba bylo wymienić wszystko jak leci za jednym razem. Mam jeszcze w schowku oem banany które zrobily tylko 10000 mil. Wydawalo mi sie ze drgania pochodza stamtąd wiec wymienilem zupelnie nie potrzebnie. Wiec bananów zapas mam na kolejne 5 lat :) problemem okazały sie wahacz jeden i drazek z koncowkami.

Dopiero potem dowiedzialem sie ze Teknorot jest spoko wiec dlatego przy kolejnej wymianie tez zaloze teknorot.

Podczas wymiany drazka kierowniczego prosze obchodzić sie ostroznie z wasem przekładni żebyś potem nie miał stukotu tak jak ja mam teraz.
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i e38 1996r m62b44
    Cytat Zamieszczone przez mcdziubek Zobacz posta
    No to ty masz jak ja. Ja robie max 6000 mil rocznie więc moge powiedziec ze teknorot sprawuje sie bardzo dobrze amorki zakladalem sachs bo takie byly oem.

Ale tak jak wspomnialem powyżej jezeli nie robisz gigantycznych przebiegow to teknorot absloutnie wystarczy.

Ja mam końcówki drazkow teknorot oraz wahacze teknorot.

Drazek kierowniczy meyle ale to tylko dlatego ze teknorot nie robi drazka dla UK.

Banany meyle hd zakladalem po zakupie auta by wyeliminowac drgania. Teraz juz wiem ze trzeba bylo wymienić wszystko jak leci za jednym razem. Mam jeszcze w schowku oem banany które zrobily tylko 10000 mil. Wydawalo mi sie ze drgania pochodza stamtąd wiec wymienilem zupelnie nie potrzebnie. Wiec bananów zapas mam na kolejne 5 lat :) problemem okazały sie wahacz jeden i drazek z koncowkami.

Dopiero potem dowiedzialem sie ze Teknorot jest spoko wiec dlatego przy kolejnej wymianie tez zaloze teknorot.

Podczas wymiany drazka kierowniczego prosze obchodzić sie ostroznie z wasem przekładni żebyś potem nie miał stukotu tak jak ja mam teraz.
    To ok chyba się zdecyduję, ale nie zapominajmy też o tym że w UK macie lepsze drogi chociaż ja mieszkam pod Wrocławiem więc na drogi też nie mam co narzekać.

BMW
    Blog
    1
    Przez obchodzenie sie ostrożnie z wąsem tzn użycie. Sciagacza niz walenie młotkiem. U mnie po operacji usuwania drazka kierowniczego młotkiem pozostał lekki luzik na przekladni ktorego przedtem nie było. Nie ma tragedii ale wolałbym zeby nie bylo zadnego luzu.

Zapomniałem dodać że drążek środkowy teknorot mialem założony i byl spoko, ale potem sie okazalo ze jednak ten 1mm na sworzniu robi różnicę dla wąsa rhd wiec dlatego kupiłem meyle.

Gdy zakupisz Teknorot to oryginalny produkt winien miec małe nabite symbole Teknorot na górze ball jointa. Jesli nie ma wybitych napisow Teknorot tzn ze kupiles szajs i natychmiast zwroc towar.

Wiem ze moje kupowałem na allegro i dystrybutor Teknorot to Polcar.

Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez mcdziubek ; 19-01-2014 o 21:32

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735

Cieszę się bardzo kolego @mcdziubek że sprawdzają się u Ciebie elementy zawieszenia zacnej firmy Teknorot, ale zwracając uwagę na fakt że korzystamy z forum publicznego trzeba spojrzeć na temat obiektywnie - Teknorot to chiński wahacz jakich całe mnóstwo, a sama nazwa to marka firmy Polcar. Te same wahacze produkowane w tym samym miejscu i o tej samej jakości wypuszczane są pod rożnymi nazwami na "wyłączność" poszczególnych hurtowni.
    Dla przykładu Inter Cars - Fortuna Line i 4Max , Inter Team - Kraft , Cempol - Pro Max i wielu zapewne znane Harty , Kagery i inne pospólstwo.
    Do tego dochodzi jeszcze cała masa wahaczy i innych partsów zawieszenia oferowanych przez tzw marki pośrednie, zwane potocznie przez klientów "pakowaczami".
    Nie zgadzam się więc z opinią żeby zrezygnować z wahacza bez wytłoczonej nazwy bo tak czy inaczej będzie to shit, który siłą rzeczy jest jednak kawałkiem metalu o określonym kształcie zbliżonym do elementów zawieszenia i w jakiś niezrozumiały sposób potrafi funkcjonować w samochodzie.
    Stwierdzenie "oryginalny Teknorot" dla praktyka brzmi więc mniej więcej tak jak słowa z ust posiadacza kina domowego "oryginalna Manta" lub "oryginalny Clatronic" - też to działa, ale raczej Harman Kardon czy Bang & Olufsen to chyba nie jest ? ;)
    Zrozum mnie dobrze - nikogo nie oceniam , nikogo nie zniechęcam i z nikogo nie szydzę. Jedyne o co mi chodzi to o fakt , że z forum wiele osób czerpie wiedzę i to jest podstawa ich tu obecności. W takiej sytuacji uczciwie będzie jeżeli posiadaczy niemieckiej marki samochodu poinformujemy o prawdziwej tożsamości części zamiennych , bo inaczej po pięciu latach eksploatacji na częściach chińskich, włoskich, hiszpańskich czy też tureckich trzeba by się było zastanowić czy aby to nasze BMW nie straciło swojego rodowodu ?? Niech każdy sobie wkłada do samochodu co chce i co uważa za słuszne - nie mam zamiaru nikogo namawiać do swoich racji, ale podział chińskich zamienników na "oryginalne" i "nieoryginalne" wymagał chyba małego wyjaśnienia ;)
    Peace!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....

A mnie się wydawało, że Teknorot to turecka firma i Polcar jest jej przedstawicielem na Polskę. Dodatkowo ponoć idzie na pierwszy montaż do Fiatów Albea, Ducato i Doblo.

W internecie można znaleźć opinie że Lemforder dużo się popsuł i co niektórzy wolą tańsze zamienniki, które jakby nawet mieli wymieniać 2x to i tak wyjdzie taniej.
    Poza tym utarła się już taka moda że jak BMW to tylko Lemforder, TRW itp. Jakby nie było są zwolennicy i przeciwnicy Lemfordera, którzy przekonali się o jego jakości, jedni chwalą inni narzekają. Ja osobiście mam dolne wahacze Teknorot i końcówki drążków Ruville i jak na razie nie narzekam.

BMW
    Blog
    1
    Masa ludzi na forum używa teknorot i sa zadowoleni.

Nie będę sie spieral bo wiadomo ze najlepiej kupic oem ale jesli ktoś robi rocznie 15000 to po co pakować tyle kasy w oem.

Oryginalny teknorot jest z Turcji a nie z Chin.

Oryginalny teknorot znaczy jakość produktu co wielu sie przekonalo. Wielu sprzedawcow sprzedaje produkty jako produkt teknorot a tak naprawdę to to teknorot nie jest dlatego trzeba zawsze sprawdzić czy są wybite znaczki teknorot na odwrocie ball joint.

jeszcze się nie spotkałem z jakimiś negatywnymi ocenami produktu teknorot a na pewno tutaj wielu co używa teknorot napisaliby gdyby coś było nie tak, ja w ciemno kupować nie będę bo nie jestem milionerem, biednego nie stać na oszczędzanie ja chłamu bym nie kupił dlatego tylko sprawdzone rzeczy kupuje.

A kolego nie sprawdziles co to za produkt a juz mowisz ze to chinskie.
    Ostatnio edytowane przez mcdziubek ; 20-01-2014 o 22:36

Zaawansowany Użytkownik Awatar Byczus
    BMW
    E39 530dAT, E32 730i V8 manual
    ja robię nawet ponad 15 000km rocznie E39 i nie rozumiem, dla czego nie ma sensu kupować części zawieszenia renomowanych producentów?
    Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.

Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.

Było BMW E34 525i manual 1991r.

BMW
    Blog
    1
    Jeżeli kogoś stać na oryginalne rzeczy ze sklepu bmw to sobie takie produkty zakłada, ale jeśli coś jest dobre sprawdzone, jest dwie trzecie tańsze, to czemu nie?, jeżeli samochód nie jest na gwarancji, to chyba nie ma sensu pakować w oryginalne produkty kasy?

Poprzedni właściciel mojej siódemki też uważał ze tylko oryginalne produkty się należą, niestety popełnił błąd bo przez 3 lata wydał 22 tysiące funtów robiąc wszystko w aso, to znaczy ja sie ciesze że wszystko wymieniał w aso ale ja nie będę, mam na co wydawać kase gdzie indziej, skoro produkt niby z niższej półki ma mi starczyć na przykład na 30 tysięcy kilometrów to ja robię 30 tysięcy kilometrów z moim bmw w trzy lata.

Wahacze dolne oem wytrzymały 178000 mil i wlasnie je zmieniłem. Wątpię żeby oem wahacze ktore można nabyć dziś wytrzymają również kolejne 178000 mil.

Ja nie będę pakował mase kasy w części bo tak robiłem w jeepie i wszystko kupowałem mopar lub ściągałem specjalnie z USA części i dużo pieniędzy wsadziłem a jak przyszło do sprzedaży auta to dużo straciłem i od tamtego momentu ja nie pakuje pieniędzy w oryginalne produkty chyba ze muszę np. Przekaźniki, czujniki abs, przepływka itp...

wazne że teraz po zrobieniu zawieszenia na podzespołach meyle oraz teknorot jestem zadowolony bo w końcu i nareszcie moje auto jeździ tak jak fabryka kazała.

Mam W213 z pazdziernika 2013. Tutaj wiadomo muszą być graty oryginalne bo auto nadal na gwarancji. Ale tu chociaż ok bo w ofercie leasingowej jest serwis i części oraz opony w cenie, wiec tu sie nie martwie i gdy dobiegnie końca oferta leasingowa, to nawet gdybym miał auto wykupić to też bym już stosowal zamienniki.

Każdy niech bierze na co go stać. Ja wole pojechać na trzy noce do Kornwalii po surfowac na desce za kase którą zaoszczedzilem chociażby na zakupie produktow Teknorot lub Meyle :-P
    Ostatnio edytowane przez mcdziubek ; 20-01-2014 o 23:58

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i e38 1996r m62b44
    No to mi panowie namieszaliście w głowie teraz. Już sam nie wiem co mam robić. Poczytam jeszcze opinie na necie i wtedy zobaczę.