poszukaj na necie jak sie sprawdza żarniki czy orgin.ja kiedyś na alegro kupiłem jedne z najdrożych żarników filipsa i myślałem że mam orgin.Tak zapewniał sprzedawca no i cena.Po około roku sprawdziłem ich metodą na magnez i okazało sie że to podróba.W lipcu postanowiłem zrobić polerke lamp,wymiane odbłyśników czyli poprostu oddałem lampy do regeneracji bo słabo świeciłna tych żarnikach.W poznaniu u dystrybutora Osram na polske kupiłem żarniki o temp.5500k + 20% światła.Takie żarniki montują obecnie np.w nowej E-klasie.Przy okazji miałem darmowy wykład z żarników i ich barwach.I przy barwie 4300k jest lekko zółtawe światło dla oka ale najlepiej ta barwa oświetla nam droge.Każda jaśniejsza barwa świeci ładniej na biało-ledowo ale słabiej oświetla droge.Dlatego Osram wymyśliło taki żarnik 5500k + 20% światła żeby świeciło to jak 4300 a żeby ładnie wyglądało.Każda inna wyższa barwa świecenia będzie nam gożej oświecała droge.Za te żarniki dałem coś ok.400zł .Teraz wreszcie wiem co to są światła w e65.Dla porównania teścio ma nowego CLS-a i światła nam teraz świecą jednakowo.Jak stoje blisko jasnej ściany to na górze lini światła jest taka lekka poświata koloru błękitnego.Poprostu światła bajka.

Odpowiedz z cytatem