Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Wycięcie DPFa

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65
    Wyciąłem DPFa i przeprogramowalem sterownik juz jakis czas temu, polecam. Auto dostalo kilka koni a średnie spalanie spadło, na dystansie 2000km mam obecnie 8.6l/100km.
    Tyle ze auto lubi poscic dymka przy wdepnięciu gazu. Jednak na przeglądzie nie było problemów z przejściem pomiaru emisji cząsteczek węgla.

Doświadczony Użytkownik Awatar MC1
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Właśnie o takie info chodzi.....osób które to zrobiły ze swoimi furami i mają własne spostrzeżenia a nie słyszały czy czytały gdzieś coś. Może ktoś jeszcze :-).
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie Ślesin 2014.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 3.0 D

Cytat Zamieszczone przez gizmo07 Zobacz posta
    Wyciąłem DPFa i przeprogramowalem sterownik juz jakis czas temu, polecam. Auto dostalo kilka koni a średnie spalanie spadło, na dystansie 2000km mam obecnie 8.6l/100km.
    Tyle ze auto lubi poscic dymka przy wdepnięciu gazu. Jednak na przeglądzie nie było problemów z przejściem pomiaru emisji cząsteczek węgla.
    To ten co Ci mierzył pomiar CO2 z wydechu miał chyba wadliwy sprzęt...bez katalizatora z wydechu idą same opary i chodźbyś niewiadomo jak chciał to sie w normach nie zmieścisz
    Ostatnio edytowane przez Riki ; 22-01-2014 o 01:01

7er Freak Awatar Greg38
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Blog
    18
    Usuniecie DPF jesli jest zrobione DOBRZE jest alternatywa dla czyszczenia/wymiany DPF.

Jedynie moga sie pojawic problemy/niedogodnosci z glosniejszym wydechem i kopceniem.

I czesto cena jest adekwatna do jakosci uslugi. W Niemczech auta z usunietym DPF przechodza w miare bez problemu kontrole spalin podczas badania technicznego, wiec mieszcza sie w miare w tolerancjach.
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez Riki Zobacz posta
    To ten co Ci mierzył pomiar CO2 z wydechu miał chyba wadliwy sprzęt...bez katalizatora z wydechu idą same opary i chodźbyś niewiadomo jak chciał to sie w normach nie zmieścisz
    Katalizator a DPF to dwie calkiem inne urzadzenia...

Tak jak Greg pisze - jedyny skutek nagatywny dobrze przeprowadzonej "operacji" to minimalnie glosniejszy wydech a pozytywow jest duzo wiecej:
    - nizsze spalanie
    - wzrost momentu obr (auto zrywniejsze)
    - przyrost mocy (fakt ze niewielki ale zawsze in + )
    - brak dodatkowych kombinacji zwiazanych z okresowym czyszczeniem/regeneracja itp DPFa
    - nie dawanie sie cyckac eko-wyzyskiwaczom
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 22-01-2014 o 21:25
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65
    Riki czytaj ze zrozumieniem. Wycialem DPFa, katalizator mam na swoim miejscu.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 3.0 D
    Cytat Zamieszczone przez gizmo07 Zobacz posta
    Riki czytaj ze zrozumieniem. Wycialem DPFa, katalizator mam na swoim miejscu.
    Jak wycinales DPFa bez wypierdzielenia katalizatora Ty mi powiedz lepiej ? Filtr jest zintegrowany z katem . Jak wycinasz jedno to i drugie idzie razem.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65
    Spotkalem sie juz z tym o czym mowisz, ale w 3.0d w E60.
    U mnie Kat jest za silnikiem, a DPF na środku długości samochodu, prostokątna płaska puszka, wyglada jak tłumik środkowy.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez Riki Zobacz posta
    Jak wycinales DPFa bez wypierdzielenia katalizatora Ty mi powiedz lepiej ? Filtr jest zintegrowany z katem . Jak wycinasz jedno to i drugie idzie razem.
    Mimo ze oba sa w jednej obudowie to nie sa to elementy nierozlaczne...
    Jak ktos nie ma pojecia o robocie to wywali oba... jednak nie w tym rzecz
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    730d E66
    Ja znowu jak usunąlem dpfa w x3 2.0d to zaczela mi dymic na czarno jak jej ostro dalem.Teraz mam znowu problem w swojej 730d,,nie wiem czy wyciac czy wstawic nowy?
    Wiele serc jedno bicie - seria 7 ponad zycie!