Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: E38 - wyjaśnienie kilku niejasności (dotyczy skrzyni 5HP24)

Zaawansowany Użytkownik Awatar tgracing
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Cytat Zamieszczone przez KamilW Zobacz posta
    ZF Lifeguard Fluid 5
    To jest oryginalny olej ZF (tak jak ZF Fluid 8). Oczywiście ktoś go dla ZF-a produkuje, ale to nie jest ważne. Jak zalejesz Mobila LT, to w zupełności będzie OK. Co do objawów, to mam nadzieje, że się mylę, ale nie chce mi się wierzyć, że takie szarpanie powoduje olej. Co do parametrów samego oleju, to pierwsze jego kolor „czerwony”, a i tak jak piszesz, gęstości znacznie inna. Ktoś kiedyś modry powiedział, na temat olejów do skrzyń, że nie ważne czy olej: dobry - zły, lepszy – gorszy. Ma być stosowany taki jak przewiduje producent, ponieważ nie można powiedzieć, że Dextron jest gorszy niż LT. To są dwa różne oleje o różnych parametrach i porównywanie ich nie ma najmniejszego sensu. Ja na Twoim miejscu, oddałbym auto do porządnego mechanika, zajmującego się profesjonalnie naprawą skrzyń i przeprowadził diagnozę zanim wymienisz olej, bo jak potwierdzi się to co ja podejrzewam to szkoda kasy na wymianę oleju. Jeżeli to faktycznie będzie wina oleju, to od razu go wymienią (najlepiej dynamicznie) i będzie po sprawie. Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez tgracing ; 22-01-2014 o 20:40
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Z tym szarpaniem to nie jest tak, że to jest coś mocnego, ja to na przykład czuję bo jestem wyczulony na takie rzeczy, ale na przykład żaden z moich pasażerów tego nie odczuł. W ogóle przyczyn może być wiele, niekoniecznie związanych ze skrzynią. Co do oddawania auta do mechanika, to akurat uważam, że na to przyjdzie jeszcze czas - auto traktuję poniekąd jako coś dzięki czemu mogę zdobyć trochę nowej wiedzy i na ile daję sobie radę na tyle chcę zając się pewnymi rzeczami najpierw sam, jeśli nie będę dawał sobie rady to wtedy udam się do mechanika.
    Na razie tak jak już mówiłem - wymienię olej (prawdopodobnie na MOBIL) i filtr na oryginalny FILTRAN i zobaczymy jaki będzie efekt.
    A wracając do tego "szarpania" moje odczucie jest takie jakby po prostu sprzęgło/hamulec V biegu dostawało delikatnego poślizgu i bieg delikatnie puszczał, co za tym idzie od razu delikatnie wzrastają obroty silnika (o dosłownie 100 obr/min) co powoduje wzrost ciśnienia oleju w skrzyni i ponowne zaciśnięcie sprzęgła - taka jest moja teoria na ten temat, czy słuszna - nie wiem. Prawda jest też taka, że mam do zrobienia jeszcze dwie rzeczy które mogą wprowadzać mnie w błąd odnośnie skrzyni: silnik - permanentne błędy sond lambda i adaptacji (lewe powietrze lub brak zasilania grzałek sond) no i wspomniana już wyjąca pompa wspomagania, której dźwięk może się nieść i wprowadzać mnie w błąd.
    To jest urok filozofii w myśl, której kupuje się auto za 8000 zł, z założeniem doprowadzenia go do dobrego stanu. Ja akurat takową wyznaję i nie żałuję wyboru.
    Raz jeszcze dzięki za rady bo naprawdę okazały się bardzo pomocne, obiecuję, że po wymianie oleju (prawdopodobnie dwukrotnej) napiszę jak wygląda sprawa i czy coś się poprawiło.

Początkujący Użytkownik Awatar borowik
    BMW
    E38 740d 2000r
    Ku przestrodze - Masz 5HP24, wlewasz Esso/Mobil!!! żaden inny gdyż oleje przy wymianie statycznej się mieszają.
    Przecież nawet serwisówka mówi jasno:
    http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&...,d.Yms&cad=rja

Nawet nie wiesz jak ważny jest olej w skrzyni i to tak starej skrzyni...
    Ewentualny remont kosztuje do 6 tys ale... to na zamiennikach (od ******** , itp)
    Wymieniaj 2 razy na esso/mobil i pisz co tam dalej się poprawiło lub pogorszyło...
    Jak czytam co się przytrafia naszym e38 to chyba swoją na wagę bym wstawił, nie miałbym cierpliwości a podobno jeżdżę cykającą bombą z 8szt wtrysków i 2szt turbin ;-)
    traktor V8

BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i

Przypomniało mi się jeszcze, że bolączka 5HP24 były pękające bloki zaworowe.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	08032013390.jpg
Wyświetleń:	26
Rozmiar:	31.7 KB
ID:	6668

A co do wyjącej pompy wspomagania, to wsłuchaj się dokładnie, czy to nie czasem skrzynia wyje. Ja tez u siebie obstawiałem pompę wspomy, później wody, a na końcu okazała się pompa, ale w skrzyni.
    Ostatnio edytowane przez tgracing ; 23-01-2014 o 19:19

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Akurat osłuchałem dokładnie i to na 100% pompa wspomagania.
    A co do uwagi o bloku zaworowym to oglądnę go przy okazji wymiany oleju.
    Borovik - odnośnie tego co piszesz o oleju, w błąd wprowadziło mnie zapewnienie Valvoline o spełnieniu normy LT71141, co do oleju to chodzi o to żeby spełniał tą właśnie normę, nie tylko wpisem na opakowaniu.

BMW
    Żeby obejrzeć to ewentualne pękniecie, trzeba zdemontować cały blok, ponieważ to jest jedna z polówek znajdująca się na górze bloku.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    valvoline chyba jest popularny w USA do skrzyń ZF http://www.bimmerboard.com/forums/posts/488548

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Własnie też zauważyłem, że bardzo dużo tematów o Valvoline MaxLife pochodzi z amerykańskich for.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Jestem już po wymianie oleju na Mobil LT71141 i filtra na oryginalnego Filtrana.
    Wszystkie wymienione na początku objawy zniknęły.
    Skrzynia nie wyje, skończyło się kangurzenie na V biegu, nie szarpie przy redukcji na I bieg, nawet obroty nie schodzą tak bardzo przy wbijaniu D jak wcześniej.
    Także wszystko wróciło do porządku.
    Nauczony własnym doświadczeniem: Odradzam stosowanie Valvoline MaxLife i nieoryginalnych filtrów
    Wszystkim dziękuję za pomoc.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Do administracji: być może warto by zmienić tytuł tematu na coś co by bardziej wskazywało na kwestię wyboru oleju do skrzyni 5HP24 i niebezpieczeństwa związane ze złym wyborem.