Zamieszczone przez
Mat88
a przyglądałeś się elektryce w puszcze pod maską ?
Zwróć uwagę na przekaźnik komputera numer ori: 61368373700 (biało zielony) on jak jest zużyty to siła docisku elementu wykonawczego czyli małej zwory jest mniejsza lub są zaśniedziałe styki między blaszkami i gorzej przewodzi co skutkuje na przykład nieprawidłowym grzaniem sond lambda lub za słabym otwieraniem wtryskiwaczy ponieważ nie dociera tam 12 V wprost z akumulatora tylko mniej odpowiednio do stopnia zużycia przekaźnika.
Wcześniej wymieniony przeze mnie przekaźnik mamy wszyscy w E38 bez znaczenia jaki rok czy silnik. Popatrz czy nie masz pośniedziałych bezpieczników w tej skrzynce pod maską. Ja tak miałem i działy się cyrki z wtryskami wypadaniem zapłonów brakiem mocy zwłaszcza na zimnym. Efekt był taki że nie grzały za dobrze sondy lambda bo było za małe napięcie na grzałkach, nie wyświetlał się błąd grzałki bo obwód elektryczny i tak był zamknięty, tak samo przy wtryskach nie otwierały się do końca mimo że wtryski mam nowiutkie. Wczoraj zmieniłem dwa przekaźniki na nowiutkie Tyco a dokładnie : 61368364581 - niebieski, 61368373700 - biało zielony. Problem nierównej pracy czy braku dynamiki i wypadanie zapłonów zniknęły :)
P.S. Ja walczyłem samodzielnie z problemem ucząc się ponieważ nie jestem mechanikiem ale elektronikiem i dopiero dokładna lektura schematów elektrycznych otworzyła mi oczy co może być problemem. Tak jak większość z was zacząłem od świec, cewek, instalki LPG, lewego powietrza, uszczelek, wtrysków, odmy, wszelakich rurek, akumulatora, czujników aż w końcu postanowiłem poszukać sobie schematów w necie do mojego M52TU czyli sterownika MS 41.1. Jak wół napisane jest za co odpowiada ten przekaźnik, za grzanie wszystkich sond lambda przed i po kacie, + od wtrysków, krokowca, czyli za wszystkie rzeczy które odpowiadają za nierówną pracę silnika na biegu jałowym a zwłaszcza na zimnym silniku !
Życzę powodzenia w szukaniu usterki :)