Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 18

W±tek: Tarcze hamulcowe - jaka¶ sensowna metoda na zastane hamulce?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11

Tarcze hamulcowe - jaka¶ sensowna metoda na zastane hamulce?

Witajcie,

jako ¿e aut sta³ praktycznie ca³y czas i przez 4 miesi±ce zrobi³ ledwo 1000km i to g³ównie po A4 w lutym, na tarczach osadzi³o siê co¶ co powoduje wibracje podczas hamowania.
    Jasne, powiecie: pohamuj, poje¼dzij, a problem zejdzie sam.

Otó¿ poje¼dzi³em ostatnio wiêcej, hamowa³em co rusz itp. Problem wibracji zel¿a³ nieco, ale nie do koñca. Jakby progres schodzenia tlenku z tarcz siê zatrzyma³ na pewnym etapie. Przy wiêkszych prêdko¶ciach nadal jest to mocno wyczuwalne. Przy miejskich tylko delikatnie b±d¼ niezauwa¿alnie dla pasa¿erów.

Co polecicie na wyrównanie? Zdj±æ ko³a i przelecieæ szczot± drucian± na wiertarce po tarczach? Czy mo¿e jest jaki¶ ¶rodek do psikania na tarcze (haa, tylko nie wkrêcajcie mi ¿ebym psika³ smarem :D), który wspomo¿e rozpuszczanie syfa? Za jaki¶ czas pewnie i tak zmieniê tarcze na nowe, ale kto zagwarantuje, ¿e w aucie stoj±cym na wiosennym deszczu przez 2 tygodnie znowu tak siê nie stanie..
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    wiele
    Sk±d
    ¦l±sk
    jesli na tarczach porobi³y siê w¿ery to tylko przetoczenie pomo¿e

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    Tylko czasem nie rób jak kolega napisa³ wy¿ej...

Moim zdaniem je¶li trochê po¶miga³e¶ i dalej jest to samo to ich czyszczenie nic nie zmieni i tylko ew wymiana zlikwiduje ten problem...

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Toczenie mog³oby mu pomóc.. Zaczyta³em siê na chwilkê w googlach. Widzê, ¿e jest nawet toczenie na aucie i koszt takiej zabawy wedle A¦ to 150 z³ za o¶kê.
    Tylko gdzie w okolicach ¦l±ska takie toczenie zrobiê? Google nic na ten temat nie wypluwa.
    Nein! Mein Schnitzel!

Vip Vip Awatar Dzuda
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E32 735i , G11 750i M-pak ; MB 560 SEC 88'
    Sk±d
    Sandomierz
    + dojazd itp to na bank wyjdzie ok 200zl .Nie lepiej do³o¿yæ i kupiæ nowe tarcze? Ja po przetoczeniu w e32 nie mog³em utrzymaæ kierownicy przy 40km/h. I tak,i tak musia³em kupiæ nowe

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    wiele
    Sk±d
    ¦l±sk
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    Tylko czasem nie rób jak kolega napisa³ wy¿ej...
    a to dlaczego panie specjalisto, gdy przetaczanie tarcz jest norm± w samochodach uzywanych w sporcie ? nie wiem gdzie to przetaczales, ze kierownicy nie mogles utrzymac, ja robilem to wielokrotnie po treningach w deszczu gdzie bardzo latwo pokrzywic najlepsze nawet tarcze i nie mialem nigdy problemow

http://www.moto-market.pl/teko/tth02a.jpg

koszt to 120zl/ za o¶ czyli 2 tarcze
    Ostatnio edytowane przez dobrus ; 13-02-2012 o 11:19

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar siwymetal
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E65 745i 2001
    Sk±d
    Göteborg,Szwecja
    Nale¿y te¿ pamiêtaæ o minimalnej,dopuszczalnej grubo¶ci tarczy,w BMW dopuszczalne zu¿ycie wynosi 0,8 mm na stronê,o ile dobrze pamiêtam,wiêc czy warto toczyæ?
    "W³a¶ciwo¶ci± cz³owieka jest b³±dziæ, g³upiego - w b³êdzie trwaæ" (Cyceron)

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    No co Ty? 0.8mm i tarcza do piachu?

One nie s± krzywe u mnie, bo jesieni± ³adnie hamowa³y. Pojawi³o siê jedno miejsce, zapewne w miejscu styku klocka z tarcz±, gdzie mi wibruje podczas hamowania.
    Toczenie tarcz to w sumie ostateczno¶æ, skoro nie ma innych sensownych rozwi±zañ.

Ja zastanawia³em siê, czy jest mo¿e jakie¶ ¶wiñstwo do posmarowania/psikania, które usunie rdzê, a które móg³bym potem usun±æ czy to hamowaniem czy odt³uszczaczem.
    Mimo mrozów chyba zdecydujê siê zdj±æ ko³o i o¶rupaæ tarczê druciakiem na wiertarce.

Co do zakupu nowych tarcz jestem przekonany - nast±pi to jednak dopiero za kilka miesiêcy.
    Nein! Mein Schnitzel!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar siwymetal
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    E65 745i 2001
    Sk±d
    Göteborg,Szwecja
    1,6mm bo 0,8 na stronê a czyszczenie na pewno nie zaszkodzi i bêdzie lepiej widzia³ ci "piszczy",zmierzyæ te¿ ³atwiej.
    "W³a¶ciwo¶ci± cz³owieka jest b³±dziæ, g³upiego - w b³êdzie trwaæ" (Cyceron)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chester
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E66 730Ld
    Sk±d
    Górny ¦l±sk
    ...identyczny przypadek mialem u te¶cia w Vectrze, dokladne wyczyszczenie szczotk± drucian± na szlifierce lub wiertarce pomoglo - zaoszczêdzili¶my kilkaset z³otych na nowe - od razu przeczy¶cilem klocki hamulcowe oraz prowadzenia z przesmarowaniem smarem miedzianym.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •