Dziś wróciłem do domu. Jak zwykle uruchomiłem auto za pomocą kabli rozruchowych.
Podczas jazdy spotkała mnie niespodzianka: lewym przednim kołem wpadłem w dość okazałą dziurę i nagle auto zgasło, wyskoczyły błędy od skrzyni, DTC, servotronika i hamulca ręcznego. Uruchomiłem auto, błąd od skrzyni zgasł, tylko pozostałe nie. Dobre, co ?
Gdzieś coś jest zalane, zaśniedziałe albo jakaś wtyczka nie siedzi tak jak powinna...
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
No to może być to. Jutro wstawiam auto jeszcze raz do tego samego speca. Niech szuka ...
Ostatnio edytowane przez Riki ; 03-02-2014 o 05:31
Wiesz, ten sterownik świec to i tak miałem uwalony, ale z drugiej strony, to można tak wymieniać i wymieniać, kasę topić, a i tak problem zostanie...
Kurcze, żebym gdzieś znalazł kogoś, kto zdiagnozuje problem, to mogę płacić.
Dziś rano auto odpaliło:
ładowanie:
przed uruchomieniem silnika - 12,5V
przy pracującym silniku - 14,9V
Ostatnio edytowane przez jaro_alfa ; 03-02-2014 o 07:28
Stan aku oraz ładowanie OK...
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Więc ładowanie i aku mamy załatwione - wszystko ok.
Pozostaje, jak pisałeś, jakiś sterownik uwalony lub wtyczka. Tylko teraz najtrudniejsze - znaleźć to miejsce, he he.
I co udało się??
Ja dodam od siebie, bo wyczytałem o ładowaniu, aku etc i było napisane, że pomiar należy sprawdzić przy 2000obr./min i że należy tę czynność także powtórzyć po włączeniu świateł. W obu przypadkach powinno wynosić 13,9-14,4V.
Jak jest wyższe to może doprowadzić do zniszczenia AKU!!! czyli do ubywania elektrolitu...
Pozdrawiam.
No niestety nie udało się. Od poniedziałku do środy jeździłem i wszystko było ok. Myślałem, że po wjechaniu w dziurę (pisałem wcześniej o tym) naprawiło się :-)
W środę po południu już nie uruchomiłem auta (nawet po kablach). Zupełny zgon.
Ładowanie sprawdzone - jest ok, podałem plus bezpośrednio do rozrusznika i kręci, jak szalony, choć wyskakuje komunikat, że aku rozładowane.
Power moduł podmieniony na inny i te same objawy. Wczoraj zaholowałem auto do mechanika i będą podmieniać po kolei sterowniki: silnika, CIM, CAS, etc.
Wczoraj szwagier zwrócił uwagę na jeden szczegół, być może ważny: otóż po włączeniu zapłonu powinna zaświecić się kontrolka "check engine", a nie świeci się. Może to wskazywać na uszkodzony sterownik główny silnika. Tym bardziej, że nie ma z nim łączności z INPY. Zobaczymy. Jak będę miał jakieś wieści, to oczywiście będę raportował.
Dzięki za zainteresowanie tematem !
Ostatnio edytowane przez jaro_alfa ; 07-02-2014 o 11:20