Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: Czujnik k±ta skrêtu kierownicy. Jak go skalibrowaæ ?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e38 740i
    Sk±d
    WLKP
    Blog
    19

Post Czujnik k±ta skrêtu kierownicy. Jak go skalibrowaæ ?

Mam problem. Przesta³a dzia³aæ kontrola trakcji. Kontrolka od DSC pali siê ca³y czas. ABS dzia³a normalnie. Inpa wkazuje b³±d: steering angle plausibility.
    Sprawdzaj±c odczyty z czujnika k±ta skrêtu przy kierownicy prosto pokazuje -40. Czyli o 40stopni czy tam jaki¶ jednostek jest przefalszowany wynik. Krêc±c kierownic± dane siê zmieniaj±. Krêc±c o pó³ obrotu w lewo i pó³ obrotu w prawo zmienia siê ta sama ilo¶æ stopni/jednostek wiêc chyba jest sprawny
    Czy jest opcja kalibracji czujnika? Czyta³em ¿e Disem da rade to zrobiæ, niestety ja DIS'a nie mam. Czy zrobiê to INP¡?
    Prosi³bym o informacje jak siê z tym upraæ.
    e38 m62TUb44 740i

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Inpa to zrobi bez problemu.
    Ustawiasz kierownice na wprost.
    Wchodzisz inp± do dsc.
    Zak³adka sterung i tam gdzie¶ bêdzie lenkwinkel czy jako¶ tak.
    Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
    Albert Einstein

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2013
    BMW
    E38 740i 98r
    Sk±d
    Legnica
    ja mia³em uwalon± ta¶me w kierownicy i po wymianie objawy by³y podobne, mój mechanik zrobi³ tak: przekrêci³ kierownice, ¿eby pasowa³a do odczytów i w rezultacie jad±c prosto kierownice mia³em skrêcon± w lewo i pojecha³em na zbie¿no¶æ i tam mi dopasowali ko³a do kierownicy i teraz wszystko jest jak nale¿y - mam nadzieje, ¿e w miarê zrozumiale to napisa³em. Nie wiem czy to dobry sposób ale skuteczny

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez michal6500 Zobacz posta
    ja mia³em uwalon± ta¶me w kierownicy i po wymianie objawy by³y podobne, mój mechanik zrobi³ tak: przekrêci³ kierownice, ¿eby pasowa³a do odczytów i w rezultacie jad±c prosto kierownice mia³em skrêcon± w lewo i pojecha³em na zbie¿no¶æ i tam mi dopasowali ko³a do kierownicy i teraz wszystko jest jak nale¿y - mam nadzieje, ¿e w miarê zrozumiale to napisa³em. Nie wiem czy to dobry sposób ale skuteczny
    Niestety nie jest to dobry sposob...
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e38 740i
    Sk±d
    WLKP
    Blog
    19
    Cytat Zamieszczone przez seban123 Zobacz posta
    Inpa to zrobi bez problemu.
    Ustawiasz kierownice na wprost.
    Wchodzisz inp± do dsc.
    Zak³adka sterung i tam gdzie¶ bêdzie lenkwinkel czy jako¶ tak.
    Inpê mam po angielsku, szuka³em gdzie sie da i niestety nie da³o rady ustawiæ. A mo¿e jaki¶ bezpiecznik mi sie spali³ :D ?

Cytat Zamieszczone przez michal6500 Zobacz posta
    To raczej pó³¶rodek. Mam ustawion± dobrze zbierzno¶æ. Ilo¶æ obrotów w lewo i prawo jest taka sama wiêc nie têdy droga. Trzeba jako¶ skalibrowaæ czujnik.
    Nie pamiêtam tylko czy zapali³ mi siê gdy wraca³em z przelg±du ze stacji diagnostycznej czy jak mia³em pod³±czon± inpê. Mo¿e sam klikn±³em w inpie na kalibracje jak kierownica byla przekrzywiona, choæ jest to dla mnie dziwne bo nie moge znalesc opcji gdzie to zrobic :)

Edit: znalazlem opcje kalibracji czujnika tzn do wyprostowanej kierownicy ustawic k±t 0* jednak kontrola trakcji dalej nie dziala
    Ostatnio edytowane przez tomaszeklolek ; 02-01-2014 o 23:19
    e38 m62TUb44 740i

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    W tool32 da siê uruchomiæ test do kalibracji

Zamiast plików prg wybierz tylko pliki tst
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e38 740i
    Sk±d
    WLKP
    Blog
    19
    Udalo sie inp± skalibrowaæ czujnik. Po 35 km od kalibracji kontrola trakcji wróci³a
    e38 m62TUb44 740i

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez tomaszeklolek Zobacz posta
    Udalo sie inp± skalibrowaæ czujnik. Po 35 km od kalibracji kontrola trakcji wróci³a
    Ustaw zbieznosc i geometrie a dopiero potem kalibracja czujnika
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e38 740i
    Sk±d
    WLKP
    Blog
    19
    Mia³em ustawion± góra miesi±c temu. Czujnik siê rozkalibrowa³ bo prawdopodobnie nieumy¶lnie w inpie klikn±³em na jego kalibracje gdy ko³a by³y skrêcone
    e38 m62TUb44 740i

Podobne w±tki

1. [ elektronika] kalibracja czujnika k±ta skrêtu
    Przez lukasz7 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 19-02-2019, 18:25
  2. Kalibracja czujnika k±ta skrêtu????
    Przez pablo_k3 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16-04-2016, 09:56
  3. [elektronika] B³±d kontroli trakcji DTC (czujnik k±ta skrêtu) - przeciek wody do wnêtrza
    Przez dudus0210 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 14-11-2013, 15:19
  4. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 15-05-2009, 16:14

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •