Simmeringi na walkach i wale - niestety, bez wyjęcia skrzyni na wale możesz wymienić tylko przedni, ale i tak na plus. Uszczelki odbudowy rozrządu, pompa wody, termostat. Jeśli nie będziesz ruszał okolic przodu silnika podkręcają śruby mocujące dekle rozrządu, u mnie sporo było luźnych, co powodowało wycieki. Pisałeś, ze hydraulika była eksploatowania na ATFie, zobacz, czy przekładnie nie leje... Przewody klimy zostaw jeśli są ok. Moje po wymianie gazu na R134 są w porządku już trzeci rok. W razie problemu wymienisz je bez rozbierania wszystkiego. Kasę, która byś na nie wydał spozytkuj na zestaw uszczelek do przekładni. Zalewasz nowy olej, fajnie byłoby mieć ja czysta i szczelną... Dolewki CHFa bolą bardziej niż czerwonego...
Sprawdź napinacz i ślizg łańcucha. Zmień rolki pasków.
Pozostaje oczywiście kwestia uszczelniaczy zaworów i głowic... Właśnie jestem na etapie rozmyślań, czy przypadkiem nie dźwigne silnika i nie zrobię głowic, wymieniając przy okazji te uszczelnienia, których nie da się zrobić, kiedy piec jest w samochodzie. Dużo lepiej się robi mając silnik na stojaku. Poza tym, mozna wtedy bez problemu wyjąc przekładnie, skrzynie, przejrzeć Webasto jeśli jest, zabezpieczyć komorę silnika antykorozyjnie (nawet ładne blacharsko samochody maja w dolnych częściach komory swoje grzeszki) czy w końcu nadać całości estetyczny kształt...
Zdaje sobie sprawę, ze to może brzmieć trochę jak majaczenie, ale jeśli chcesz działać profilaktycznie i nadać swojej pracy faktyczna wartość, to działanie kompleksowe daje dużo lepsze efekty. Sprawdzone na żywym organizmie. Ilośc czasie pieniędzy jaka zmarnotrawilem na roboty cząstkowe jest koszmarna, a pełnej satysfakcji nigdy nie ma.
Oczywiście jeśli nie masz możliwości, skup sie na pierwszej części wypowiedzi. Twój samochód i tak będzie bardziej 'zadbany' i 'doinwestowany' niż wiele wokoło :D Powodzenia.