Jestem posiadaczem A8 D2 z silnikiem AQF 310KM więc mogę parę uwag dorzucić.
Potwierdzam większość co prezE32s napisał, jest to limuzyna o zacięciu sportowym. Zbiera się to naprawdę fajnie. Auto idealnie nadaje się do podłubania przy wydechu. Z tłumikiem końcowym FOX i X-Pipe zamiast środkowego brzmi to jak Ferrari :)
http://www.youtube.com/watch?v=DiPkzTIxB70
Co do brania oleju to instrukcja przyjmuje 0,5l/1000km. U mnie takie spalanie pojawia się gdy jeżdzę 180+ km/h, w innym wypadku oleju nie ubywa.
Przy zakupie należy zwrócić szczególnie na dwie rzeczy:
- Cieknącą chłodniczkę oleju, która puszcza płyn chłodniczy. Uszczelki kosztują w ASO 90zł ale wyjęcie chłodniczki to robota grubsza niż wymiana rozrządu.
- Zapieczone klapy w kolektorze dolotowym. Sprawdzić cięgna tych klap czy chodzą. Jeżeli nie to silnik będzie słabszy w dolnym zakresie obrotów.
O potencjale tego silnika niech świadczy fakt, że pewna firma w Żyrardowie przerabia go na 700-konnego potwora :)
Buda aluminiowa więc rdzy nie będzie. Łatwiej również znaleźć ewentualne naprawy nadwozia bo robienie w alu do najłatwiejszych nie należy. To również z drugiej strony wada bo przy nieszczęśliwej stłuczce auto raczej pójdzie do kasacji.
A w ogóle to niech odwiedzi A8Team.pl i poczyta! :) Ma tam całą kopalnię wiedzy.
I jeszcze jedna uwaga:
Zrobienie rozrządu za 1400zł uważam za niemożliwe. No chyba, że był zmieniany sam pasek bez pompy wody, termostatu (jeżeli polift to lepiej wymienić bo w przypadku awarii zrzucasz rozrząd), rolek i napinaczy. Ja za części, porządne zamienniki (BEHR, CONTINENTAL, INA), dałem prawie 2800zł + 1200zł robota. Prawie 1000zł kosztuje sam zestaw rolek INA (zamiennik) więc aż strach pomyśleć co tam było robione za te 1400zł u prezesa!
Oczywiście wraz z rozrządem warto byłoby wymienić również pasek wielorowkowy, jego napinacz i rolkę ;)
ja przed kupnem 7 tez zastanawiałem się nad A8, i na forum A8 zachęcili mnie do bmw, tzn nie bezpośrednio (jest tam na forum wątek A8 vs E38) ale każdy kto ma A8 a wcześniej jeździł czy to e38 czy e39 mile wspomina bmw. Na plus oceniali pracę skrzyni (lepszy soft) wygląd i prowadzenie/zwieszenie, co do A8 przemawiał do nich quattro i wygląd wew. deska itp.
Tak wmawiajcie mi ile zapłaciłem i co robiłem przy rozrządzie! Rozrząd robiłem w warsztacie i kolegi Szeryfisch znanego z forum A8team. Wziął za robotę 500zł a za części, Ina continental, pompa rouville, termostat itd, zapłaciłem ponad 1000zł, więc ok 1400zł przesadziłem, wyszło ok. 1600 i robione było przez profesionalistę.
Czy zużycie oleju, no które klient decyduje się w momencie kupna nowego samochodu, można nazwać wadą? Nie sądzę. Mi A8 paliła litr oleju na 5000km, nie kopciła ani nic, innego poza spalaniem.
Było juz o Audi A8 sporo tematów na forum:
http://7er.pl/showthread.php/30699-P...highlight=Audi
wystarczy poszukać, poczytać i się wie![]()
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
Ile kosztuje wymiana rozrządu to jest dobra inf. dla potencjlnego kupca więc nie rozumiem.... Chyba jest różnica między 1tys a 5-6 tys (może to iść na + bądz na -)??? No chyba że kupujący nie liczy się z kasą tylko wtedy nie potrzebny ten temat....
Ostatnio edytowane przez Jakub ; 19-12-2013 o 18:25
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)