Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: Czym zatrzymaæ / usun±æ drobne zal±¿ki rdzy ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E32 730i M60B30 '92, E34 525iX M50B25 '92
    Sk±d
    okolice Krakowa
    Tak jak napisa³ tequila1909, jedyna gwarancja niepokazania siê wiêcej rudej to cynowanie. Wbrew pozorom nie jest to wcale tak trudne i drogie, ¿eby nie mo¿na by³o tego zrobiæ samodzielnie. Problemem, dlaczego obecnie siê tego nie robi jest szkodliwo¶æ (opary o³owiu, bo tak naprawdê jest go 80% w stopie do cynowania).
    I brak te¿ dzisiaj wiedzy na ten temat, bo wg mnie metoda jest prostsza (mo¿na ca³y ubytek wype³niaæ jedn± warstw±, a nie jak szpachl± po trochu) - no, ale trzeba umieæ :)

Do tego drzwi mo¿na zdj±æ, wtedy proces naprawdê staje siê wygodny (z pionowych p³aszczyzn cyna ¶cieka, tu ju¿ trzeba wielkiej wprawy).
    Ja samodzielnie cynowa³em próg, w miejscu gdzie kto¶ kiedy¶ zagi±³ i potem szpachlowa³, pomimo kiepskiego dostêpu i grawitacji jako przeciwnika uda³o siê to zrobiæ (mo¿e nie wyrównaæ jak szpachl± ale zabezpieczyæ).
    Rzecz w tym, ¿e je¶li nie potrzebujesz wyrównywaæ powierzchni to sprawa jest do¶æ prosta i szybka. Wystarczy palnik, pasta do cynowania (ona ma te¿ cynê w sobie), pêdzelek do nak³adania pasty, p³ócienna szmatka i... cierpliwo¶æ :)
    Oczyszczasz do go³ego blachê, smarujesz past±, podgrzewasz (z czuciem) palnikiem a¿ zacznie pasta br±zowieæ i szybkim ruchem rozcierasz p³ótnem. I masz "pobielone" (osoby, którym nieobca lutownica wiedz± o co chodzi). Moim zdaniem to ju¿ jest zabezpieczone przed korozj±, nak³adanie cyny to odpowiednik szpachlowania - czyli wyrównywania powierzchni.
    Tutaj przyk³ad: http://www.youtube.com/watch?v=a-JC6C_wnYg

A produkty jakich uzy³em to:
    - pasta - http://allegro.pl/pasta-cynel-lc20-w...792542027.html
    czyta³em, ¿e bdb jest WURTH ale mieli tylko du¿e opakowania, a pasty zu¿ywa siê bardzo ma³o, na drzwi (do³y) wystarczy najmniejszy pojemnik
    - cyna - http://allegro.pl/cyna-cynowanie-kar...724325127.html
    cyny schodzi sporo, bo ¶cieka ale wystarczy pod³o¿yæ blachê, na któr± bêdzie ¶ciekaæ i mamy 100% recykling :)
    - reszta - jakies packi drewniane, pilniki itd. - to faktycznie drogie rzeczy ale w tym przypadku moim zdaniem niekonieczne.

Co do cynowania to sporo znajdziesz w sieci wiêc wiêcej siê nie rozpisujê, chcia³em siê tylko podzieliæ czego ja u¿y³em. Do drzwi te¿ na wiosnê siê przymierzam :)

Problemem mo¿e byæ zabezpieczenie do³u od ¶rodka - tu jestem tak naprawdê w trakcie testów smaru linowego. 10kg kosztowa³o mnie 130PLN z przesy³k±, smar jest bardzo twardy (jak wosk) i gêsty. Ja wla³em go na gor±co w progi, w drzwiach zamierzam go po prostu napchaæ i podgrzewaj±c opalark± elektryczn± doprowadziæ do wyp³yniêcia.
    Trzyma siê ten smar rewelacyjnie, jak zabezpiecza³em maskê od wewn±trz, trochê popaæka³em z zewn±trz - auto by³o myte kilka razy i ci±gle nie chce ca³kiem zej¶æ, powierzchnia jest nadal t³usta.
    Mogê takie co¶ poleciæ te¿ jako dora¼ne zabezpieczenie na zimê jak macie co¶ obite. Byle jaka naprawa nie przetrwa po³owy zimy a smar hamuje rozwój rudej.
    Zreszt± sa gdzie¶ w sieci testy (linka niestety nie mam) zamieszczone w Automobili¶cie, w testach na zabezpieczenia antykorozyjne komór zamkniêtych wygra³ w³a¶nie "smar mineralny".
    Ostatnio edytowane przez Gwozdziu ; 17-12-2013 o 13:07
    Pozdrawiam
    Gwozdziu
    ------------------------------------------------

Podobne w±tki

1. Czym siê zajmujê..w czym jestem dobry ...:)
    Przez Roobs w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 53
    Ostatni post / autor: 24-01-2014, 20:58
  2. Smród paoierosów-czym usun±æ?
    Przez siwymetal w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 21-08-2012, 17:32
  3. Serii Siedem nie da siê zatrzymaæ, a zw³aszcza E32 ; )
    Przez andrzej69 w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 09-03-2011, 17:13
  4. drobne usterki
    Przez hrabia81 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14-12-2008, 11:16

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów