Forumowicze,
Potrzebuje pomocy,
Po zmianie oleju i ¶wiec w e38 z1999-03 silnik 4.40 M62/TU przebieg 184 ty¶ (jeden w³a¶ciciel od 10 lat) wszytko by³o ok, wykonano jazdê próbn± wszystko chodzi³o jak nale¿y - kickdown, przyspieszenie skrzynia itd. ale zapomniano skasowaæ kontrolki serwisu. Po powrocie do serwisu i skasowaniu serwisu zosta³a te¿ skasowana adaptacja silnika no i siê zaczê³o. Adaptacja silnika zosta³a przeprowadzona na wy³±czonym silniku.
Po odpaleniu obroty wskoczy³y na oko³o 1200 i zaczê³y falowaæ Wy³±czenie silnika, ponowne uruchomienie silnik wskakuje na oko³o 800 obrotów i ga¶nie. Brak ja³owych obrotów. Ponowna adaptacja silniki na w³±czonym obroty ja³owe s± na 1000. W b³êdach pojawi³ siê komunikat o przepustnicy ¿e nie mo¿e ustawiæ dolnych po³o¿eñ. wyczyszczono delikatnie przepustnice bez jej zdejmowania. Nic to nie pomaga, obroty s± ca³y czas na oko³o 1000. Dodatkowo jak da siê przygazówkê lub podczas jazdy wci¶nie siê kickdown od razu pojawia sie komunikat "Engine failsafe prog" obroty blokuja sie na okolo 1200 i faluj± nie reaguje na gaz i dopiero ponowne uruchomienie daje efekt ze reaguje na gaz.
Teraz moja pro¶ba, czy kto¶ z forumowiczów posiada taka przepustnicê aby po¿yczyæ zêby podmieniæ i przetestowaæ. Na pewno odwdziêczê siê.
Najlepiej z okolic Warszawy lub Tarnobrzega.
Mo¿e jakie¶ podpowiedzi?
Pozdrawiam.
Dodam jeszcze ¿e po przekrêceniu kluczyka przepustnica "piszczy" wydaje taki wysoki d¼wiêk, nie wiem czy jest to normalne.

Odpowiedz z cytatem